«Όχι απόψε, Ναπολέοντα, γιατί είσαι κοντός και παχύς κι εγώ έχω σχέση»: Η αποκαλυπτική βιογραφία της Ιωσηφίνας, της μοιραίας γυναίκας που έκανε τον Αυτοκράτορα να μοιάζει με στρατιώτη

Η βιογραφία της Ιωσηφίνας από την Kate Williams με τίτλος «Ιωσηφίνα: Επιθυμία, φιλοδοξία, Ναπολέον» είναι ένα μαγευτικό βιβλίο γι’ αυτή τη γυναίκα πρότυπο για πολλές γυναίκες. Προκλητική, εκκεντρική, όχι ιδιαίτερα πιστή, ήταν παράλληλα καλή, γοητευτική και διακατέχονταν από μια ήρεμη αξιοπρέπεια.

Η βιογραφία της Ιωσηφίνας από την Kate Williams με τίτλος «Ιωσηφίνα: Επιθυμία, φιλοδοξία, Ναπολέον» είναι ένα μαγευτικό βιβλίο γι’ αυτή τη γυναίκα πρότυπο για πολλές γυναίκες. Προκλητική, εκκεντρική, όχι ιδιαίτερα πιστή, ήταν παράλληλα καλή, γοητευτική και διακατέχονταν από μια ήρεμη αξιοπρέπεια.



Σε ένα δείπνο στο Παρίσι, τον Οκτώβριο του 1795, μια 32χρονη χήρα, η Ιωσιφήνα ντε Μπωαρναί έτυχε να κάτσει δίπλα από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, έναν «σκοτεινό» Κορσικανό στρατιωτικό έξι χρόνια νεώτερο της.

Εκείνος ήταν κοντός, ευτραφής, ατημέλητος και αγενής αλλά όταν γνώρισε την Ιωσηφίνα, γοητεύτηκε! «Ήταν έρωτας, το πρώτο πάθος που αισθάνθηκε με όλη του την ένταση» είπε αργότερα ο φίλος του, Αύγουστος ντε Μαρμόντ.

Η Ιωσηφίνα, μητέρα ήδη δύο παιδιών από τον γάμο της στα 15 της με έναν μακρινό της ξάδερφο ο οποίος αποκεφαλίστηκε στη Γαλλική Επανάσταση, ήταν λιγότερο εντυπωσιασμένη. Οι φίλοι της θεώρησαν ως αστείο την πρόταση γάμου του Ναπολέοντα. Η κόρη της, Ορτάνς, την ικέτεψε να μην τον παντρευτεί.
«Τα συναισθήματα μου είναι χλιαρά», έγραφε η Ιωσηφίνα για τον μνηστήρα της. Αλλά δεν ήταν και...συγκλονισμένοι από τους άλλους κατά καιρούς υποψήφιους μνηστήρες της, κι έτσι ο γάμος προχώρησε.
Την επόμενη μέρα, ο Ναπολέων έφυγε για την Ιταλία, χωρίς τη σύζυγό του, καθιερώνοντας από τότε ένα μοτίβο επώδυνων χωρισμών και ευτυχισμένος επανενώσεων που θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια του γάμου τους.  
Ποτέ της δεν φανταζόταν ότι κάποια μέρα θα γινόταν Αυτοκράτειρα.

Ο Ναπολέον την λάτρεψε και της έστελνε από τα μέτωπα του πολέμου διαχυτικά ερωτικά γράμματα, αλλά η Ιωσηφίνα παρέμενε συναισθηματικά «χλιαρή» και μάλιστα άρχισε μια παράνομη σχέση με έναν Ουσάρο αξιωματικό. Για κακή της τύχη, τα γράμματα που αντάλλασε μαζί του έπεσαν στα χέρια ενός εκδότη Βρετανικής εφημερίδας, ο οποίος τα δημοσίευσε τον Νοέμβριο του 1798. Έχοντας ηττηθεί από τον Νέλσωνα στη μάχη του Νείλου, η ταπείνωση του Ναπολέοντα ολοκληρώθηκε. Όλος ο κόσμος ήξερε ότι ήταν απατημένος σύζυγος.
Ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν όταν ο Ναπολέοντας απείλησε με διαζύγιο κι εκείνη «σύρθηκε» στην πόρτα του μαζί με τα παιδιά της στις 5 το πρωί για να τη συγχωρέσει. Η ισορροπία «δυνάμεων» άλλωστε είχε πια αλλάξει. Ο ατημέλητος και ασήμαντος στρατιωτικός ήταν πια ο Πρώτος άντρας της χώρα και περιτριγυριζόταν από γυναίκες, ενώ η Ιωσηφίνα ήταν απλώς η σύζυγός του.

Διαβάστε περισσότερα στην Daily Mail


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ