Ονόματα με λάμψη στην εκλογική μάχη: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη «κλειδώσει» υποψήφιους – «Κόντρες» για το ποιο κόμμα έχει τους… καλύτερους

Καλλιτέχνες, αθλητές δημοσιογράφοι, μετεωρολόγοι, πρόσωπα της επικαιρότητας που κάνουν… γκελ, είχαν και έχουν την… τιμητική τους στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων από την μεταπολίτευση και μετά.

Τα τελευταία χρόνια, με τη μεγάλη επιρροή της τηλεόρασης και των social media στο κοινωνικό πεδίο, και ιδίως στις λεγόμενες δυναμικές ηλικίες, η αναζήτηση λαμπερών προσώπων που έχουν τη διάθεση να εμπλακούν στην πολιτική, τον κοινοβουλευτισμό και τη «μάχη του σταυρού» συνιστά μια από τις κεντρικές προεκλογικές προτεραιότητες για τους κομματικούς μηχανισμούς.

ΝΔ: Οικονόμου, Παγώνη, Δήμας και Μπεκατώρου

Σε ό,τι αφορά το κυβερνών κόμμα, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μια «παρέλαση» ονομάτων στα ΜΜΕ. Ανάμεσα σε αυτά, ο πολύπειρος δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ και παρουσιαστής του «Σήμερα» Δημήτρης Οικονόμου για την Καρδίτσα, ο πολύπειρος ραδιοφωνικός παραγωγός Ποσειδώνας Γιαννόπουλος, ο οποίος, όπως αποκάλυψε το «Secret» την περασμένη εβδομάδα, «παίζει» για τον Βόρειο Τομέα, αλλά και η δημοσιογράφος του αθλητικού τομέα της ΕΡΤ Αρια Αγάτσα, που, μετά τη Βοιωτία, ετοιμάζεται για τη μετακίνησή της επίσης στα βόρεια της Αττικής.

Για την ίδια περιφέρεια «παίζει» εδώ και καιρό δυνατά το όνομα της προέδρου της Ενωσης Νοσκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά, Ματίνας Παγώνη, η οποία είναι γνωστό ότι πρόσκειται στη «γαλάζια» παράταξη.

Παράλληλα, για μία από τις μεγάλες περιφέρειες του Λεκανοπεδίου Αττικής προορίζεται από κάποιους εντός της Πειραιώς και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Χατζηγεωργίου. Περίοπτη θέση στις εισηγήσεις στενών συνεργατών του πρωθυπουργού καταλαμβάνει το όνομα του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά (είχε πρόταση και στις προηγούμενες εκλογές), με το πολιτικό πλάνο των εν λόγω κύκλων να τον θέλει να «τραβάει το κάρο» στην παραδοσιακά πιο δύσκολη για τη Ν.Δ. εκλογική περιφέρεια της χώρας. Ο λόγος φυσικά για τη Β’ Πειραιά, αν και είναι σαφές ότι οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ της καθόδου του παρουσιαστή του ΣΚΑΪ στον εκλογικό στίβο.

Πύρρος Δήμας και Σοφία Μπεκατόρου (EUROKINISSI)

Οι μεγαλύτερες εκπλήξεις, ωστόσο, για τη Ν.Δ. δεν αποκλείεται να έρθουν από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Βλέπετε, για την περίπτωση αυτή έχει ακουστεί πολλάκις το όνομα της γυναίκας από την οποία άρχισε να ξετυλίγεται το ελληνικό «ΜeΤoo», που δεν είναι άλλη βεβαίως από τη Σοφία Μπεκατώρου, η οποία, όπως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες, θα μπορούσε να τοποθετηθεί ακόμα και σε εκλόγιμη θέση.

Η ίδια, πάντως, στο παρελθόν (πριν από τις αποκαλύψεις) είχε αρνηθεί τη συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθήνας. Εσχάτως, στην εξίσωση εισήλθε και το όνομα του Πύρρου Δήμα, ο οποίος συνόδευσε τον πρωθυπουργό στο πρόσφατο ταξίδι του στη Χειμάρα. Πολύ ισχυρούς συμβολισμούς, ιδιαίτερα για τα γυναικεία κοινά, φέρνει μαζί της και η προοπτική ένταξης στο Επικρατείας της Ιωάννας Παλιοσπύρου, έστω και σε τιμητική θέση. Πρόκειται για εισήγηση που εδώ και καιρό βρίσκεται στη διάθεση του Κ. Μητσοτάκη, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται το επόμενο διάστημα.

ΣΥΡΙΖΑ: Μιθριδάτης, Τσανακλίδου και στο βάθος Ρότσα

Μετά την τοποθέτηση της Πόπης Τσαπανίδου στη θέση εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει ολοκληρωτική ανανέωση στα ψηφοδέλτια του κόμματός του με προσωπικότητες από τον ευρύτερο κοινωνικό, εργασιακό και πολιτικό χώρο.

Αυτό που θέλουν στην Κουμουνδούρου είναι να στείλουν μήνυμα στην κοινωνία ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεκδικεί τη συγκεκριμένη στιγμή επί ίσοις όροις με τη Ν.Δ. την εξουσία, καθώς μετά από μια μακρά περίοδο απομόνωσης κατάφερε να διεμβολίσει το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» που τον έφερε στην αξιωματική αντιπολίτευση, αξιοποιώντας λάθη και αδυναμίες.

Τα πρόσωπα για τα οποία συζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή έχουν αναφορές σε συγκεκριμένα τμήματα της κοινωνίας (νέους, καλλιτέχνες), που εμφανίζονται δυσαρεστημένα από την πολιτική της κυβέρνησης. Ακόμα, τα στελέχη της Κουμουνδούρου έχουν προσεγγίσει προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, προκειμένου να στείλουν μήνυμα στην κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε με επιτυχία τα όποια προβλήματα είχε στο παρελθόν. Ανάμεσα στα πρόσωπα που ελπίζει να πείσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψουν στη βάση τους είναι ο πρώην στενός του συνεργάτης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Οπως είναι γνωστό, ο Γ. Σακελλαρίδης είχε πάρει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώιμη περίοδο διακυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με τη Διεθνή Αμνηστία, ενώ αργότερα ανέλαβε επικεφαλής στο Ινστιτούτο Έρευνας και Κοινωνικής Αλλαγής «Eteron».

Αλέξης Τσίπρας και Μιθριδάτης (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Από τον χώρο της νεολαίας αλλά και της Τέχνης έχει προσεγγιστεί ο γνωστός συνθέτης, στιχουργός και ράπερ Μιθριδάτης, ο οποίος πριν από έναν χρόνο μέσα από ένα 12λεπτο πολιτικοκοινωνικό κομμάτι, που είχε τίτλο «Για να μην τα χρωστάω», είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση εφ’ όλης της ύλης. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να έχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και την Τάνια Τσανακλίδου, η οποία, εκτός από προσωπική του φίλη, είναι και από τους καλλιτέχνες που ποτέ δεν «μάσησαν τα λόγια τους», διαφωνώντας ευθέως με την πολιτική της κυβέρνησης.

Η ηθοποιός Μαριάννα Τουμασάτου, στην οποία έχει ξαναγίνει πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται και πάλι να βρεθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης ο Μάριος Αθανασίου και η Μαρία Κανελλοπούλου θεωρούνται σίγουροι υποψήφιοι για την επόμενη εκλογική μάχη. Στα πρόσωπα που επίσης επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η σεναριογράφος και ηθοποιός Αννα Χατζησοφιά, η οποία είναι πολύ γνωστή στο ευρύτερο κοινό για τις τηλεοπτικές της δημιουργίες «Οι μεν και οι δεν», «Κωνσταντίνου και Ελένης», «Το καφέ της Χαράς» και «Δεληγιάννειον Παρθεναγωγείον». Ερώτημα παραμένει ακόμα αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα απευθύνει τελικά πρόσκληση για να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και στον προπονητή, πρώην ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Χουάν Ραμόν Ρότσα.

ΠΑΣΟΚ: Από Λεμονή και Σαργκάνη μέχρι Λάσπα και Αρναούτογλου

«Δεν θέλουμε να βάζουμε και να βγάζουμε ονόματα στην πρότασή μας», ανέφερε από το βήμα της τελευταίας Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ ο επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφοδελτίων, Βαγγέλης Αργύρης, για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση της ανακοίνωσης των υποψηφίων του κόμματος.

Με τα σενάρια για πρόωρες εκλογές αμέσως μετά τις γιορτές να έχουν σβηστεί οριστικά και τη νέα απογραφή ως βάση για τις κάλπες, στη Χαριλάου Τρικούπη πάτησαν φρένο και άφησαν για τα μέσα του Ιανουαρίου τις τελικές ανακοινώσεις. Στα ψηφοδέλτια προβλέπεται να ξεχωρίζουν πολλά γνωστά ονόματα από τον χώρο του αθλητισμού, του πολιτισμού και όχι μόνο.

Ήδη βολιδοσκοπούνται για την Α’ Πειραιά δύο αγαπημένα πρόσωπα των «ερυθρολεύκων», η «αράχνη» του μπάσκετ, Παναγιώτης Φασούλας, και ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού Τάκης Λεμονής.

Τάκης Λεμονής (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Κρούση έχει γίνει και στον παλαίμαχο τερματοφύλακα, που έχει περάσει τόσο από τον Ολυμπιακό όσο και από τον ΠΑΟ, Νίκο Σαργκάνη προκειμένου να είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στον Νότιο Τομέα. Στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας έχει ήδη ξεκινήσει να γράφει χιλιόμετρα για την υποψηφιότητά του ο ταξίαρχος εν αποστρατεία και επίτιμος πρόεδρος των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., που συνέδεσε το όνομά του με υποθέσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο, όπως στα Γλυκά Νερά και στην Πάτρα, Θανάσης Κατερινόπουλος.

«Εγώ δεν είμαι οικονομολόγος να ασχοληθώ με τα οικονομικά, αλλά με το κομμάτι των σωμάτων ασφαλείας ναι, μπορώ», ανέφερε χαρακτηριστικά σε σχετική συζήτηση για την υποψηφιότητά του. Με τις ανακοινώσεις των τομέων του κόμματος, στο προσκήνιο ήρθε το όνομα της γνωστής παρουσιάστριας Κατερίνας Λάσπα, που ανέλαβε τον Τομέα Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ίδια επιθυμεί να είναι υποψήφια με το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές.

Τα πρώτα σενάρια αναφέρουν την Ανατολική Αττική ως πιθανή εκλογική περιφέρεια για την ίδια, ωστόσο το πού θα διεκδικήσει την εκλογή της δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα.

Συζητήσεις γίνονται και με τον γνωστό μετεωρολόγο και αδερφό του Γρηγόρη Αρναούτογλου, Σάκη για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στην Α’ Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος, άλλωστε, ήταν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ και στις ευρωεκλογές. Μάλιστα, είχε εκλεγεί πέμπτος, παίρνοντας 65.150 σταυρούς.

Πρόσφατα ανέλαβε αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του κόμματος. Τις τελευταίες ημέρες φτάνουν e-mails στους υποψηφίους που έχουν εγκριθεί από τη Χαριλάου Τρικούπη, προκειμένου να στείλουν τα απαραίτητα στοιχεία για να κατατεθούν οι υποψηφιότητες, οι οποίες πλέον δεν θα πηγαίνουν στις περιφέρειες, αλλά θα επικυρώνονται κεντρικά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ