14 μικρές συμβουλές για να έχετε ενέργεια όλη την ημέρα!

Καλώς ή κακώς, δεν είμαστε μηχανές. Ακόμη και ο πιο αποφασιστικός άνθρωπος, που ξυπνάει το πρωί με την θέληση να ανταπεξέλθει σε δουλειά, υπερωρίες, τρέξιμο και όλες τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας – έστω, με την βοήθεια ενός… κουβά καφέ, κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα θα νιώσει εξαντλημένος και θα θέλει απλώς να «βουλιάξει» στον καναπέ του.

Καλώς ή κακώς, δεν είμαστε μηχανές. Ακόμη και ο πιο αποφασιστικός άνθρωπος, που ξυπνάει το πρωί με την θέληση να ανταπεξέλθει σε δουλειά, υπερωρίες, τρέξιμο και όλες τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας – έστω, με την βοήθεια ενός… κουβά καφέ, κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα θα νιώσει εξαντλημένος και θα θέλει απλώς να «βουλιάξει» στον καναπέ του. Επειδή λοιπόν χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω από καφέ, φαγητό και αποφασιστικότητα για να αναπληρώνουμε αποτελεσματικά τα αποθέματα ενέργειας του οργανισμού μας, συγκεντρώσαμε χρήσιμες συμβουλές από το In2life.gr για να μην… βαράμε μπιέλα μέσα στην ημέρα.



*Το πρωινό
Αρχίζουμε με το προφανές. Υπάρχει ένας βασικός τρόπος για να δηλώσετε στον οργανισμό σας πως είναι ώρα να βάλει μπροστά τις μηχανές και να αρχίσει να παράγει κορτιζόλη και τεστοστερόνη, τις ορμόνες δηλαδή που βοηθούν το σώμα να ενεργοποιηθεί. Κι αυτός ο τρόπος είναι να τον… ταΐσετε, με ένα καλό πρωινό.

*Μην καθυστερείτε το πρωινό ξύπνημα
Γνωρίζουμε πόσο δελεαστικό είναι να πατήσετε το snooze όταν το ενοχλητικό σας ξυπνητήρι χτυπά το πρωί, αλλά μην το κάνετε: Κάθε φορά που ξανακοιμάστε, διαταράσσετε τις ορμόνες και τις ισορροπίες του οργανισμού, κάνοντας το επόμενο ξύπνημα ακόμη πιο επώδυνο. Δοκιμάστε να έχετε το ξυπνητήρι ελαφρώς μακριά από το κρεβάτι, ώστε να αναγκαστείτε να σηκωθείτε για να το κλείσετε.



*Ξεκινήστε χαλαρά
Μην σηκώνεστε από το κρεβάτι, έχοντας ήδη στο μυαλό σας όλες σας τις υποχρεώσεις, και καταλήγοντας να πλένεστε και να ετοιμάζεστε σε ένα φρενήρη ρυθμό από το πρώτο δεκάλεπτο της ημέρας σας. Σηκωθείτε αρκετά νωρίς ώστε να έχετε την «πολυτέλεια» να πλυθείτε με την ησυχία σας, να φάτε πρωινό ή να ετοιμάσετε τα παιδιά σας και προπαντός αποφύγετε να μπείτε στα emails σας προτού ετοιμαστείτε. Το να γεμίσετε το μυαλό σας με υποχρεώσεις από τόσο νωρίς θα σας καταβάλλει εξίσου νωρίς μέσα στην ημέρα.

*Κάντε μικρά γεύματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα
Φαγητό ίσον ενέργεια, κι αυτό σημαίνει πως μεταξύ πρωινού και των υπόλοιπων κυρίων γευμάτων της ημέρας επιβάλλεται να διατηρείτε τα επίπεδα ενέργειάς σας στο σωστό βαθμό. Φροντίστε να απολαμβάνετε ένα υγιεινό σνακ ενδιάμεσα, ώστε να κρατάτε τον μεταβολισμό σας σε εγρήγορση. Ο καφές το καταφέρνει μόνο παροδικά, γι’ αυτό και προτείνουμε σνακ με άλιπη πρωτεΐνη και «καλά» λιπαρά, αντί για υδατάνθρακες (αφήστε κάτω το ντόνατ).

*… Κουνηθείτε (αλλά μην το παρακάνετε)
Εξασκηθείτε τόσο όσο πρέπει για να είστε «φρέσκοι» αλλά όχι και εξαντλημένοι από την προπόνηση. Μην βιάζεστε να πείτε πως δεν έχετε χρόνο και διάθεση για τρέξιμο ή σκληρή προπόνηση κάθε πρωί: Έρευνες έχουν δείξει πως για όσους δεν είναι… super fit, όπως οι περισσότεροι, ένα ελαφρύ περπάτημα τρεις φορές την εβδομάδα μειώνει τα επίπεδα κόπωσης μέσα στη μέρα πολύ περισσότερο από μια σκληρή προπόνηση. Αρκετά λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως για τους μη «μυημένους» στην εντατική άσκηση, ένα απαιτητικό πρόγραμμα γυμναστικής θα έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνονται κουρασμένοι.



*Αφήστε το φως να μπει
Τεχνητό ή φυσικό, το φως βοηθά το σώμα μας να ξυπνήσει. Ανεβάστε τα ρολά, ανάψτε τα φώτα και φροντίστε έτσι να μην αφήσετε τον οργανισμό σας να… υπνωτιστεί από το ημίφως ή το σκοτάδι.

*Κάντε διαλείμματα στη δουλειά
Αν μένετε καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας «κολλημένοι» στην καρέκλα του γραφείου σας, εμποδίζετε το αίμα και το οξυγόνο να ρέουν ανεμπόδιστα στο σώμα σας. Σηκωθείτε ανά τακτά διαστήματα και περπατήστε για λίγα λεπτά, μιλήστε με συναδέλφους αντί να τους στείλετε email και φροντίστε να ξεκουράζετε τα μάτια σας από την οθόνη του υπολογιστή σας, κοιτάζοντας προς τα κάπου πιο «μακριά», ώστε τα μάτια να μην συνηθίζουν σε μικρό βάθος πεδίου.


Διαβάστε περισσότερα στο In2life.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ