Κηδεία Κωνσταντίνου Β’: Το προφίλ των δύο αγαπημένων αδελφών του, πρώην βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας & πριγκίπισσας Ειρήνης (φωτό & βίντεο)

Το who is who των δύο royal

Οι δύο αγαπημένες αδερφές του Κωνσταντίνου, βρίσκονται στην χώρα μας από όταν «έφυγε» από την ζωή ο τέως βασιλιάς, σε ηλικία 82 ετών.

Μιλάμε φυσικά για την πρώην βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας και την πριγκίπισσα Ειρήνη.

 

 

Πάμε να δούμε όμως από λίγο πιο κοντά το προφίλ των δύο γυναικών.

Η πρώην βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας 

Η Σοφία υπήρξε Βασίλισσα της Ισπανίας ως σύζυγος του πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος Α΄ (1975-2014) και έκτοτε κατέχει τον τίτλο της Βασιλομήτορος του σημερινού βασιλιά Φελίπε.Είναι κόρη του βασιλιά Παύλου Α΄ της Ελλάδας και της Φρειδερίκης.

 

 

 

 

Η Σοφία Μαργαρίτα Βικτωρία Φρειδερίκη γεννήθηκε στο Παλαιό Ψυχικό, στην Αθήνα, στις 2 Νοεμβρίου 1938. Οι γονείς της ήταν ο Παύλος, και η σύζυγός του, Φρειδερίκη. Ανήκει σε μια από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες δεδομένου ότι και οι δύο γονείς της ήταν απόγονοι της Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου και του πρίγκιπα Αλβέρτου. Είναι μέλος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουρκ-Γκλύκσμπουρκ. 

Φωτογραφίες: EFE via ΑΠΕ-ΜΠΕ - Η Σοφία και η Ειρήνη με τον Φελίπε, την Λετίσια και τις κόρες τους

Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε στην Αίγυπτο και στην Νότιο Αφρική, γιατί η βασιλική οικογένεια είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα κατά την κατάληψή της από τους Γερμανούς. Το 1946 επέστρεψε στην Ελλάδα. Σπούδασε σε κολλέγια της Ελλάδας και της Γερμανίας Βρεφοκομία, Μουσική και Αρχαιολογία. Εκτός από τα ελληνικά μιλάει αγγλικά, ισπανικά, γαλλικά και γερμανικά.

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1961, η πριγκίπισσα Σοφία αρραβωνιάστηκε στη Λωζάνη τον Χουάν Κάρλος, πρίγκιπα των Αστουριών και επίδοξο διάδοχο του ισπανικού θρόνου. Δύο ημέρες αργότερα "υπό αίθριον ουρανόν, ηπίαν φθινοπωρινήν ημέραν και το κλασσικόν αττικόν λυκόφως" η Αθήνα υποδέχτηκε "το ευτυχές πριγκιπικόν ζεύγος και τους γονείς του". Οι δακτύλιοι αρραβώνες ανταλλάχθηκαν στα Ανάκτορα των Αθηνών στις 14 Δεκεμβρίου, ημέρα των 60ων γενεθλίων του βασιλιά Παύλου. Παρόντες 35 πρίγκιπες, η κυβέρνηση και άλλοι επίσημοι.

Οι επερχόμενοι γάμοι της πριγκίπισσας Σοφίας με τον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας το Μάιο κατέστησαν πολιτικό πρόβλημα που έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Καραμανλή και στάθηκε αφορμή να ψυχρανθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις των Ανακτόρων με τον πολιτικό κόσμο.

Η προίκα της Σοφίας ανήλθε στο ποσό των 9 εκατομμυρίων δραχμών. Η προικοδότηση ήταν η αφορμή για να ψυχρανθούν ακόμα περισσότερο οι σχέσεις των Ανακτόρων με τον πολιτικό κόσμο. Το σύνθημα «Προίκα στην Παιδεία, όχι στη Σοφία» ακουγόταν στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, την εποχή που η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή προίκιζε τη Σοφία με 30.000 χρυσές λίρες (9 εκατομμύρια δραχμές την εποχή εκείνη), ενώ ταυτόχρονα αρνιόταν πεισματικά κάθε αύξηση των δαπανών για την παιδεία.

Η πριγκίπισσα Σοφία παντρεύτηκε τον Χουάν Κάρλος στην Αθήνα στις 14 Μαΐου του 1962. Επιπλέον, μεταστράφηκε στον Ρωμαιοκαθολικισμό και παραιτήθηκε των δικαιωμάτων της στον ελληνικό θρόνο

 Η Σοφία βρισκόταν στην Ελλάδα όταν έγινε το πραξικόπημα της Χούντας το 1967. Από τότε και μέχρι το 1998 δεν επισκέφθηκε ποτέ την Ελλάδα, εκτός για λίγες ώρες στην κηδεία της μητέρας της Φρειδερίκης, τον Φεβρουάριο του 1981. Από την επίσημη επίσκεψη του Ισπανικού Βασιλικού ζεύγους το 1998 και μετά, έχει πυκνώσει τις επίσημες και ιδιωτικές της επισκέψεις. Μαζί της ζει, στα ανάκτορα Θαρθουέλα, η αδελφή της Ειρήνη της Ελλάδας.

Photo ΑΠΕ-ΜΠΕ, Τατόι, Μνημόσυνο βασιλιά Παύλου - Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, Άννα Μαρία, πριγκίπισσα Ειρήνη, βασίλισσα Σοφία, πρίγκιπας Παύλος, Μαρί Σαντάλ Μίλλερ

Μέχρι την παραίτηση του Χουάν Κάρλος λόγω σκανδάλων Α΄ είχε τον τίτλο της Καθολικής Συζύγου Καθολικού Μονάρχη, έχοντας έτσι το προνόμιο να εμφανίζεται ενώπιον του Πάπα ντυμένη στα λευκά και όχι στα μαύρα όπως ορίζει η εθιμοτυπία του Βατικανού.

Ενώ από τις 19 Ιουνίου 2014, κατέχει το αξίωμα της Βασιλομήτορος της Ισπανίας, αφού στον θρόνο ανέβηκε ο γιος της.

Η πριγκίπισσα Ειρήνη

Γεννημένη στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής,  το 1942 η πριγκίπισσα Ειρήνη είναι η δευτερότοκη κόρη και τριτότοκο τέκνο του βασιλέως Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης των Ελλήνων.

Απόφοιτη του Ζάλεμ της Γερμανίας, ακολούθησε καριέρα πιανίστριας δίπλα στη διάσημη πιανίστρια Τζίνα Μπαχάουερ, ενώ αργότερα ολοκλήρωσε σπουδές στην αρχαιολογία υπό την καθοδήγηση της Θεοφανούς Αρβανιτοπούλου.

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @royalsofgreece

 

 

 

Το 1960 μάλιστα δημοσίευσε μαζί με την αδελφή της, Σοφία, και την Θεοφανώ Αρβανιτοπούλου το έργο με τον τίτλο "Αρχαιολογικά ποικίλα".

Από τις 6 Μαρτίου 1964 έως τις 10 Ιουλίου 1965 (ημερομηνία γέννησης της ανιψιάς της Αλεξίας της Ελλάδας) διετέλεσε Διάδοχος του Ελληνικού Θρόνου. Ήταν επίσης Αρχηγός του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών (ΣΕΟ).

Στις 13 Δεκεμβρίου 1967 ακολούθησε στην εξορία τον αδελφό της Κωνσταντίνο και έπειτα από την κατάργηση της μοναρχίας στην Ελλάδα το 1974 έζησε προσωρινά στην Ινδία, την οποία επισκεπτόταν συχνά για πνευματική αναζήτηση.

Η ίδια δεν παντρεύτηκε ποτέ και πλέον μένει μόνιμα στη Μαδρίτη κοντά στην αδελφή της Σοφία βασιλομήτορα της Ισπανίας και τα ανίψια της. Ωστόσο δεν έχει ξεχάσει την πατρίδα της την Ελλάδα που βρίσκεται πάντα μέσα στην καρδιά της.

*Φωτογραφίες: EUROKINISSI & NDP

Δείτε επίσης: Κηδεία Κωνσταντίνου Β - αφίξεις: Στην Αθήνα οι πριγκίπισσες Κριστίνα & Έλενα - Ήδη εδώ η μαμά & η θεία τους πρώην βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας και πριγκίπισσα Ειρήνη (βίντεο)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ