Greek mythos στο New York Post: Ο γάμος σε πρώτα ξαδέρφια της αρχαίας Ελλάδας ήταν απόλυτα αποδεκτός – νέα έρευνα

Στο επίκεντρο η Μινωική Κρήτη και οι Μυκήνες...

 

Μια νέα μελέτη DNA αποκάλυψε, ότι πολλά μέρη της αρχαίας Ελλάδας ενθάρρυναν τους πολίτες της να παντρεύονται τα πρώτα ξαδέρφια τους, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck.

Το ινστιτούτο που εδρεύει στη Γερμανία ανέλυσε 102 διαφορετικά ανθρώπινα γονιδιώματα από την εποχή του χαλκού στην Ελλάδα και βρήκε ότι η Μινωική Κρήτη και η Μυκηναϊκή Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που εφάρμοζαν γάμους μεταξύ ξαδέρφων.

Η ομάδα δήλωσε ότι η ανακάλυψη τους έδωσε "συναρπαστικές πληροφορίες" για την κοινωνική δομή των αρχαίων ελληνικών πολιτισμών.

Χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό από ανθρώπους που είχαν ταφεί κοντά ο ένας στον άλλον, η ομάδα μπόρεσε να ανασυνθέσει ένα πρόχειρο περίγραμμα ενός οικογενειακού δέντρου.

The well-known figure of a Minoan goddess, artistically appropriated and depicted holding DNA chains instead of snakes. The population is born from her "ancient" body. The orange and red genealogy refers to the research finding of endogamy between first and second cousins.

Eva Skourtanioti/Max Planck Inst
Σύμφωνα με την έρευνά τους, περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της αρχαίας Κρήτης παντρεύονταν τις ξαδέλφες τους, ενώ μόνο το ένα τρίτο των χωρικών στην ηπειρωτική χώρα ακολουθούσε το ίδιο παράδειγμα. Οι συν-συγγραφείς της μελέτης Philipp Stockhammer και Ειρήνη Σκουρτανιώτη πιστεύουν ότι οι οικείες ενώσεις είχαν οικονομικό κίνητρο, αναφέρει το nypost

 

 

"Ίσως αυτός να ήταν ένας τρόπος να αποτραπεί η ολοένα και μεγαλύτερη διαίρεση των κληρονομημένων αγροτικών εκτάσεων Σε κάθε περίπτωση, αυτό εξασφάλιζε μια ορισμένη συνέχεια της οικογένειας σε ένα μέρος, η οποία αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την καλλιέργεια της ελιάς και του κρασιού, για παράδειγμα", ανέφερε σε δήλωσή του ο Stockhammer, καθηγητής αρχαιολογίας.

"Περισσότερα από χίλια αρχαία γονιδιώματα από διάφορες περιοχές του κόσμου έχουν πλέον δημοσιευθεί, αλλά φαίνεται ότι ένα τόσο αυστηρό σύστημα συγγενικού γάμου δεν υπήρχε πουθενά αλλού στον αρχαίο κόσμο", πρόσθεσε η Σκουρτανιώτη, η οποία διεξήγαγε τις αναλύσεις. "Αυτό αποτέλεσε πλήρη έκπληξη για όλους μας και εγείρει πολλά ερωτήματα".

Σε αντίθεση με την Εποχή του Χαλκού στην Ευρώπη, όπου οι γυναίκες συχνά ταξίδευαν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να παντρευτούν, η Stockhammer σημείωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολύ λίγος χώρος  για μετακινήσεις και καλλιέργεια της γης.

Life picture: olive harvesting in the Aegean Bronze Age.

© Nikola Nevenov/Max Planck Inst

Οι κοινές καλλιέργειες της περιοχής, όπως τα σταφύλια και το ελαιόλαδο, μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να καλλιεργηθούν με επιτυχία - έτσι ο γάμος μεταξύ των μελών της οικογένειας θα εξασφάλιζε ότι η γη θα παραμείνει στους μελλοντικούς απογόνους.

Ο Stockhammer δήλωσε στο CNN ότι τα νέα δεδομένα θα αναγκάσουν τους ιστορικούς να "επανεξετάσουν τις κοινωνικές οργανώσεις αυτής της περιόδου και των κοινωνιών".

"Είναι μια κοινωνία όπου έχουμε γράψει αρχεία για τις διοικήσεις των ανακτόρων, αλλά τώρα είμαστε σε θέση να πούμε κάτι για τους κανονικούς ανθρώπους", δήλωσε ο Stockhamm

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr