Market Pass: Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ - Από 1η Φεβρουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - τα κριτήρια

Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για το Market Pass. Το vouchers.gov.gr θα τεθεί σε λειτουργία από την 1η Φεβρουαρίου έως και τις 15 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι θα εισέρχονται με τους κωδικούς Taxis.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει ο δικαιούχος την οικονομική ενίσχυση είναι να υποβάλει αίτηση σε ειδική εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) που δημιουργείται από την ΚτΠ Μ.Α.Ε., μέχρι την ημερομηνία που ορίζεται στην απόφαση, δηλαδή την 15η Μαρτίου 2023.

Όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Φεβρουαρίου και επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα στο κινητό τους θα πληρωθούν έως 3 Μαρτίου για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Από τον Απρίλιο και μετά θα πληρώνονται μήνα - μήνα.

Όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Φεβρουαρίου και επιλέξουν πληρωμή στην τράπεζα θα πληρωθούν έως 3 Μαρτίου για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.Έως 3 Μαΐου προπληρώνεται και το τρίμηνο Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.

Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κατά το άρθρο 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’167) ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Τα κριτήρια

Το ετήσιο εισόδημά σας με βάση την σύνθεση του νοικοκυριού θα πρέπει να είναι:

  • Για τον Άγαμος: Έως 16.000 ευρώ
  • Για τον Έγγαμος χωρίς παιδιά ή τη Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί: Έως 24.000 ευρώ
  • Για τον Έγγαμος με 1 παιδί ή την μονογονεϊκή οικογένεια με 2 παιδιά: Έως 29.000 ευρώ
  • Για τον Έγγαμος με 2 παιδιά: Έως 34.000 ευρώ
  • Για τον Έγγαμος με 3 παιδιά: Έως 39.000 ευρώ

Το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να συμβαδίζει και βάση τις αντικειμενικές αξίες προσδιορίζετε ως εξής:

  • Για τους Άγαμους: Έως 250.000 ευρώ
  • Για τους Έγγαμους – και τις Μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 400.000 ευρώ

Εξαιρέσεις

  • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
  • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ότι φιλοξενούνται.
  • Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2021.
  • Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.
  • Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2022.

Η ενίσχυση χορηγείται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού θεωρούνται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.

Για τη ψηφιακή κάρτα, το χρηματικό ποσό δύναται να χρησιμοποιείται σε κάθε είδους από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα του λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε αυτές περιλαμβάνονται:

  1. Σούπερ μάρκετ,
  2. Φούρνοι,
  3. Μινι-μάρκετ,
  4. Οπωροπωλεία,
  5. Κρεοπωλεία,
  6. Ιχθυοπωλεία,
  7. Γαλακτοπωλεία

και εν γένει οποιαδήποτε επιχείρηση έχει στη συσκευή POS τον κωδικό (MCC) που αντιστοιχεί στους σχετικούς κωδικούς λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και έμποροι τροφίμων σε λαϊκές αγορές.

Μπορείτε να δείτε εδώ αναλυτικά το ΦΕΚ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ