Δίκη Άλκη: Η συγκλονιστική περιγραφή καρέ-καρέ της επίθεσης – «Ήταν ψυχροί δολοφόνοι» λέει φίλος του που δέχθηκε 14 μαχαιριές

Σοκάρει ο τρόπος της επίθεσης σύμφωνα με τον μάρτυρα που είδε τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

«Ήταν ψυχροί σαν δολοφόνοι. Ήρθαν για να σκοτώσουν, να κάνουν αθόρυβα αυτό που έκαναν και να φύγουν […] Ήρθαν με δρεπάνια, ξύλα, και μαχαίρια». Με αυτά τα λόγια, φίλος του Άλκη Καμπανού -αυτόπτης μάρτυρας αλλά και θύμα του αιματηρού επεισοδίου που στοίχισε τη ζωή του 19χρονου φοιτητή- περιέγραψε από το βήμα του μάρτυρα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, όπου συνεχίζονται η δίκη των 12 που κατηγορούνται για τη δολοφονία, όσα διαδραματίστηκαν τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022.

Ο 21 ετών σπουδαστής, με την εξέταση του οποίου συνεχίζεται σήμερα η δίκη, περιέγραψε καρέ-καρέ όσα διαδραματίστηκαν το μοιραίο εκείνο βράδυ, στην περιοχή της Χαριλάου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι δράστες είχαν συνεργούς, που «μας είδαν και τους ενημέρωσαν για να έρθουν να μας βρουν».

Ο μάρτυρας ξεκίνησε την κατάθεσή του κάνοντας αναδρομή στις ώρες που προηγήθηκαν του φονικού, προτού δηλαδή καταλήξουν με τον κολλητό του, όπως αποκάλεσε τον Άλκη, αλλά και τους υπόλοιπους τρεις φίλους τους, στα σκαλιά της οικοδομής επί της οδού Θ. Γαζή, όπου δέχθηκαν τη δολοφονική επίθεση. «Ήταν γύρω στις 8 το βράδυ. Ήμασταν στο πάρκο του Άρη. Κάποια στιγμή πήγαμε στον σύνδεσμο φίλων του Άρη, ήπιαμε έναν σύντομο καφέ και φύγαμε», κατέθεσε ο νεαρός σπουδαστής, σημειώνοντας ότι ακολούθως η παρέα τους επέστρεψε στο συγκεκριμένο πάρκο για να κινηθούν λίγο αργότερα στο σημείο του αιματηρού επεισοδίου, το οποίο επέλεξαν για να «κόβει» από το κρύο.

Η ανέμελη κουβέντα τους περί υπολογιστών και σπουδών διεκόπη ξαφνικά, όταν αντιλήφθηκαν τέσσερα άτομα να πλησιάζουν από αριστερά, «περπατώντας ήρεμα και ψύχραιμα» και να τους ρωτάνε «τι ομάδα είστε;».

«Θυμάμαι ο ένας ήταν ψηλός, ξανθός και μας ρώτησε: “τι ομάδα είστε;”. Είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους με full face κουκούλες. Φαινόταν μόνο τα μάτια και τα φρύδια. Ήταν μαυροφορεμένοι για να μην διακρίνει κανείς κάτι στο σκοτάδι. Όλοι κρατούσαν κάτι», είπε ο μάρτυρας και συνέχισε: «Απάντησα ότι είμαι Άρης. Δεν κατάλαβα εκείνη την ώρα γιατί ήρθαν».

«Μετά αντιλήφθηκα από τη δεξιά μεριά περισσότερα άτομα να έρχονται- ήταν 5 με 6. Κοκάλωσα όταν είδα το δρεπάνι στα χέρια κάποιου. Το πρώτο πράγμα ήταν να αμυνθώ, οπότε σήκωσα το κράνος μου για αυτοάμυνα. Ήρθαν επιθετικά, φαίνονταν οι προθέσεις τους. Χτύπησα ένα άτομο στο κεφάλι, εκείνος έκανε 3-4 βήματα πίσω, και με κάρφωσε με μαχαίρι, αριστερά στο πόδι, στο μπούτι και στο δεξί πόδι. Με κρατούσαν αρκετοί εκείνη την ώρα. Δεν ήμουν ένας προς έναν. Με κρατούσαν, με σταθεροποιούσαν για να με χτυπήσουν οι άλλοι. Νομίζω ότι οι μαχαιριές ήταν από περισσότερους. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα, σε λίγα δευτερόλεπτα», κατέθεσε ο φίλος του Άλκη, τονίζοντας ότι δέχθηκε 15 χτυπήματα με μαχαίρι, ξύλινο κοντάρι και δρεπάνι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη συνέχεια της κατάθεσής του, αναφέρθηκε στον Άλκη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Μετά από λίγο άκουσα τον Άλκη να φωνάζει βοήθεια. Ήταν πεσμένος στα σκαλοπατάκια. Με είχαν κολλήσει στον τοίχο της πολυκατοικίας και με χτυπούσαν. Είδα πάνω από τον Άλκη πάρα πολλά άτομα να τον χτυπάνε και να φωνάζει για βοήθεια. Ήταν σίγουρα πάνω από δέκα άτομα πάνω του. Δεν πρόλαβα να κοιτάξω παραπάνω γιατί προσπαθούσα να σώσω τον εαυτό μου. Πήγα να τον προστατεύσω, αλλά με κράτησαν και με χτύπησαν. Προσπάθησα να μη λιποθυμήσω, γιατί διαφορετικά θα κατάφερναν να με σκοτώσουν. Το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι ήταν να με χτυπάνε στο κεφάλι. Εκείνη την ώρα θόλωσα κι εκείνοι άρχισαν να φεύγουν. Είδα να φεύγουν προς την Πλαστήρα. Κατέβηκα τα σκαλάκια και σήκωσα τον Άλκη, έκανε 2-3 βήματα, πήγε στο παρτέρι, κάθισε και προσπάθησα να του δώσω βοήθεια. Μετά από λίγα λεπτά ήρθε και η αστυνομία. Δεν πρόλαβα να επικοινωνήσω με κανέναν άλλο. Τον πρώτο που πήρα ήταν ο πατέρας μου».

Ήταν ψυχροί, ήρθαν οργανωμένα για να σκοτώσουν

Απατώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως, ο μάρτυρας κατέθεσε πως όση ώρα κράτησε η επίθεση, «Δεν βγήκε λέξη από κανέναν. Ήταν όλοι ψυχροί σαν δολοφόνοι, ήρθαν να σκοτώσουν και κανένας δεν έβγαζε λέξεις. Ήρθαν να κάνουν αυτό που έκαναν αθόρυβα και να φύγουν. Ήρθαν με δρεπάνια, ξύλα και μαχαίρια, πήγαν για να σκοτώσουν. Δεν υπήρξε κανένας καβγάς».

«Θυμάμαι τον Άλκη να φωνάζει βοήθεια και προσπάθησα να τρέξω δίπλα του. Θυμάμαι τον Άλκη στα σκαλιά και μετά ξαπλωμένο κάτω από τα σκαλιά. Το μόνο που θυμάμαι είναι να προσπαθώ να πάω δίπλα στον Άλκη», ανέφερε σε άλλο σημείο της κατάθεσής του.

«Το χτύπημα που δέχθηκα ήταν πάρα πολύ ισχυρό. Οι μαχαιριές δε με λύγισαν, το χτύπημα στο κεφάλι όμως με λύγισε. Εκείνη τη στιγμή δεν είχα καταλάβει ότι έχω δεκαπέντε τραύματα από μαχαίρι, νόμιζα πως είναι τέσσερα. Δεν έχω βρεθεί ξανά σε καβγά. Με σόκαραν όλα. Έγιναν σε δευτερόλεπτα. Αυτό που με σόκαρε πιο πολύ είναι όταν είδα το δρεπάνι. Δεν είχα ξανά μπλεχτεί σε κάτι τέτοιο, μου φαινόταν άγνωστο και ακραίο αυτό που θα ζούσαμε, είχαμε βγει απλά για έναν καφέ. Ούτε εγώ, ούτε ο Άλκης είχαμε συμμετάσχει ποτέ σε επεισόδια», τόνισε.

Ο μάρτυρας κατέθεσε, επίσης, πως είναι σίγουρος ότι στην επίθεση συμμετείχαν περισσότερα από 12 άτομα που κάθονται στο εδώλιο, εξηγώντας ότι είναι βέβαιος πως κάποιος ενημέρωσε τους συγκεκριμένους χούλιγκανς ότι η παρέα του βρίσκονταν εκεί, σε ένα σκοτεινό σημείο που μπορούσαν να χτυπήσουν και να διαφύγουν.

«Δεν έμπλεκε σε καβγάδες, δεν έβριζε» είπε η αδερφή του

Με την κατάθεση της αδελφής του Άλκη Καμπανού, Μαρίας, ξεκίνησε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δολοφονία του 19χρονου φοιτητή.

«Ο Άλκης ήταν ήσυχο παιδί, με ψυχραιμία διαχειριζόταν τις καταστάσεις. Δεν έμπλεκε σε καβγάδες. Η οικογένειά του του έδωσε αγάπη και αξίες. Έδειχνε σεβασμό στους άλλους και τα δικαιώματα τους» είπε σύμφωνα με το thestival.

«Δεν υπήρξε ποτέ κάποιο περιστατικό βίας που να εμπλέκονταν ο Άλκης. Δεν έβριζε. Μπορεί όπως όλοι να έλεγε κάτι πάνω στα νεύρα του, αλλά διαχειριζόταν τις καταστάσεις με ψυχραιμία. Ποτέ δεν είχε κάποιο μαχαίρι πάνω του» ανέφερε κατά τη σύντομη εξέτασή της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ