Ντίνα Νικολάου: Παστίτσιο σε φόρμα με κοτόπουλο - η εμφάνισή του είναι άκρως εντυπωσιακή και η γεύση του απίθανη

Κάτι ανάμεσα σε παστίτσιο και κοτόπιτα είναι το φαγητό αυτό, μιας και έχει ζυμαρικό μεν, ωστόσο δεν καλύπτεται με μπεσαμέλ αλλά τυλίγεται σε φύλλο, μέσα σε φόρμα του κέικ!

Υλικά

Για τα φύλλα

  • 6 φύλλα κρούστας
  • 50 ml ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. κοφτό μακαρονάκι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 500 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 κύβο ζωμό κότας
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1 φλιτζάνι συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Γεμίζω μια μέτρια κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό, το αφήνω να κοχλάσει και ρίχνω τον κύβο κότας. Ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί -και να ξαναρχίσει να κοχλάζει ο ζωμός- και ρίχνω το κοφτό μακαρονάκι. Το βράζω για 2 - 3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία του, ώστε να γίνει αλ ντέντε. Το στραγγίζω και κρατάω κατά μέρος και το ζωμό.

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τα κυβάκια κοτόπουλου για 5 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Μετριάζω λίγο τη φωτιά, ρίχνω το κρεμμύδι και σοτάρω για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω το σκόρδο και τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και συνεχίζω το σοτάρισμα για 1 λεπτό, ανακατεύοντας. Ρίχνω την κανέλα, το μπαχάρι και το αλεύρι, ανακατεύω και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2 - 3 λεπτά ακόμα, μέχρι τα μπαχαρικά να σκορπίσουν το άρωμά τους και το αλεύρι να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο του σκεύους.

Σβήνω με 2 φλιτζάνια από το ζωμό που έβρασα το κοφτό μακαρονάκι και ανακατεύω γρήγορα με την ξύλινη κουτάλα, ξύνοντας τον πυθμένα για να διαλυθεί το καμένο αλεύρι και να ενωθεί με τη σάλτσα. Μαγειρεύω το μείγμα σε μέτρια φωτιά για 5 - 7 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα, και αποσύρω από τη φωτιά. Προσθέτω το στραγγισμένο κοφτό μακαρονάκι, το αυγό, την τριμμένη γραβιέρα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά.

Για το παστίτσιο

Λαδώνω μια μέτρια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση –ή εναλλακτικά ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 26 εκ. ή μια μακρόστενη φόρμα για κέικ.

Λαδώνω τρία φύλλα κρούστας ένα-ένα και τα στρώνω στη φόρμα, εφαρμόζοντάς τα στα τοιχώματά της αλλά και γύρω από το λαιμό της τρύπας και φροντίζω οι άκρες τους να εξέχουν από τη φόρμα. Αδειάζω εκεί το μείγμα της γέμισης. Σκεπάζω με προσοχή με τα υπόλοιπα 3 φύλλα (αν χρειαστεί βάζω μόνο τα 2), τα οποία λαδώνω και αυτά.

Κόβω τα περισεύματα των φύλλων που εξέχουν, φέρνω τις άκρες τους προς τα μέσα και τις στριμώχνω στα τοιχώματα για να σφραγίσω τη γέμιση. Αλείφω την επιφάνεια με λίγο λάδι, βάζω τη φόρμα στο φούρνο και ψήνω το παστίτσιο για 40 - 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Το αφήνω να κρυώσει λιγάκι και το ξεφορμάρω. Το κόβω σε φέτες και το σερβίρω. Συνοδεύω με πράσινη σαλάτα και, το καλοκαίρι, με μια περιποιημένη χωριάτικη!

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ