Ανδραβίδα: Υποβρύχιο ρομπότ & ωκεανογραφικό αναζητούν τον κυβερνήτη του F-4, πως έγινε το δυστύχημα – όλες οι εξελίξεις (βίντεο)

Το πρωτόκολλο ερευνών κάνει λόγο για 72 ώρες αναζήτησης, όμως στην περίπτωση του ήρωα Κώστα Ηλιάκη, χρειάστηκαν 128 ώρες

Οι έρευνες για την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους συνεχίζονται και σήμερα για δεύτερη μέρα.

Μάλιστα έχει μεταφερθεί ένα υποβρύχιο ρομπότ για να ανιχνεύσει συντρίμμια του αεροσκάφους, ενώ συμμετέχει και ωκεανογραφικό αφού τα βάθη στην περιοχή είναι εξαιρετικά μεγάλα, κοντά στα 1.000μ. Στις ετοιμότητα και το πλοίο "Ναυτίλος" του Πολεμικού Ναυτικού. 

 

 

Το στοιχεία της μοιραίας πτήσης

Το αεροπλάνο που έπεσε πετούσε με 800χλμ/ώρα, έκανε κλειστή στροφή σε άσκηση «χαμηλής ναυτιλίας» σε ύψος 100μ. ίσως και πιο κάτω. Στο σημείο αυτό χάθηκαν τα ίχνη του. Προσέκρουσε στη θάλασσα το F-4 και διαλύθηκε. Ο υποσμηναγός-συγκυβερνήτης του αεροσκάφους Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικας ανασύρθηκε νεκρός, ενώ ο κυβερνήτης, σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης είναι αγνοούμενος.

Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας και Ευστάθιος Τσιτλακίδης

Συνεχίζονται οι έρευνες

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του Φάντομ, Ευστάθιου Τσιτλακίδη που κατέπεσε χθες νότια από το Κατάκολο, ενώ είχε ξεκινήσει την πτήση του από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στο Κατάκολο όπου χθες εκβράστηκαν συντρίμμια του μαχητικού αεροσκάφους έχει μεταφερθεί ένα μικρό ρομπότ που ψάχνει σε βάθος μέχρι και 100 μέτρων για να εντοπίσουν κάτι στο βυθό της περιοχής. Επίσης, στις έρευνες συμμετέχει ωκεανογραφικό, καθώς και πέντε συνολικά δύτες. Στην περιοχή βρίσκεται και ναυαγοσωστικό του Λιμενικού Σώματος.

Διαβάστε ακόμα:

Συγκλονίζει ο πατέρας του νεκρού πιλότου: «Γιατί φεύγεις νωρίς; Το πρωί πετάω. Πέταξε και τέλος» - Συνεχίζονται οι έρευνες για τον αγνοούμενο (βίντεο)

Μητσοτάκης: «Συγκλονισμένος για το δυστύχημα εν ώρα καθήκοντος» - Τσίπρας: «Βαθιά η θλίψη όλων μας»

3ήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις: Νεκρός ο Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας του F-4, αγωνία για τον κυβερνήτη Ευστάθιο Τσιτλακίδη

 

Στις έρευνες πλέον μετέχει και η 206 Πτέρυγα Αεροπορικής Υποστήριξης. Στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ, επισημαίνεται ότι οι έρευνες έχουν διευρυνθεί σε τεχνολογικό επίπεδο, καθώς τα βάθη στην περιοχή είναι μεγάλα.

«Εκείνο το οποίο θέλουν και στην Πολεμική Αεροπορία είναι να τελειώσει αυτή η υπόθεση με το τέλος το οποίο πρέπει, δηλαδή να βρεθεί και ο κυβερνήτης του F-4 Phantom για να κυλήσει η όλη επώδυνη διαδικασία», τόνισε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Γιώργος Σιδέρης.

 

 

Ολονύχτια προσπάθεια

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας έκανε ρίψη φωτοβολίδων, για να βοηθήσει τις έρευνες των στελεχών από τα πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος και όχι μόνο που μετέχουν στις έρευνες.

Ελικόπτερα Σούπερ Πούμα, της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερα S70 του Πολεμικού Ναυτικού «χτένιζαν» και τη νύχτα την περιοχή με τα μέσα που διαθέτουν για την έρευνα και διάσωση.

Μέχρι πότε θα συνεχιστούν οι έρευνες

Στην περίπτωση του Κώστα Ηλιακή είχαν χρειαστεί 128 ώρες ερευνών, χωρίς να σταματήσουν καθόλου, μέχρι που εντοπίστηκε η σορός του άτυχου σμηναγού. Σύμφωνα με ό,τι έχει γίνει γνωστό, οι έρευνες θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί και για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του Φάντομ, Ευστάθιου Τσιτλακίδη.

Σε άλλες περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης το πρωτόκολλο κάνει λόγο για 72 ώρες, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση αυτός ο περιορισμός δεν ισχύει.

Εθνικό πένθος

Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου κηρύχθηκε τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2023 μετά την πτώση του Φάντομ.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έδωσε εντολή προς όλους του εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας να ακυρωθούν σήμερα και αύριο όλες οι εκδηλώσεις εορταστικού χαρακτήρα όπως πρωτοχρονιάτικες πίτες λόγω του τριήμερου πένθους για την απώλεια του στελέχους της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μάλιστα εστάλη ήδη σχετικό έγγραφο προς όλους τους οργανισμούς και φορείς του Υπουργείου Υγείας.

 

 

Συγκλονιστική η μαρτυρία του πιλότου του άλλου Φάντομ

Ο κυβερνήτης του δεύτερου F4 – Φάντομ, το οποίο πετούσε στην άσκηση μαζί με αυτό που συνετρίβη, έγινε αυτόπτης μάρτυρας της τραγωδίας.

«Στη διάρκεια μιας παρατεταμένης στροφής κι ενώ πετούσαμε σε ύψος 300 ποδιών περίπου, γύρισα το κεφάλι μου να δω τον No2, αλλά δεν τον είδα. Ξανακοίταξα προς τα κάτω και είδα μια έκρηξη, μια φωτιά στη θάλασσα», δήλωσε ο πιλότος του πρώτου αεροσκάφους στους συναδέλφους του μόλις προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Σε ασκήσεις «χαμηλής ναυτιλίας», όπως αυτή που έκαναν το πρωί της Δευτέρας πάνω από τη θάλασσα ο σμηναγός Τσιτλακίδης και ο υποσμηναγός Τουρούτσικας, τα Phantom πετούν χωρίς πρόσθετες δεξαμενές καυσίμων, ώστε να έχουν το περιθώριο για παραπάνω ελιγμούς και να μπορούν να στρίβουν καλύτερα.

Οι πιλότοι σε αυτές τις ασκήσεις δέχονται περισσότερα G στο σώμα τους, ίσως σχεδόν όσα «τραβούν» σε εναέρια μάχη.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ