Ιστορική αλλαγή : Η Αυστραλία αφαιρεί την Βασίλισσα Ελισάβετ από τα χαρτονομίσματά της – Δεν μπαίνει ο Κάρολος, αλλά οι αυτόχθονες

Το χαρτονόμισμα των πέντε δολαρίων είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο χαρτονόμισμα στο νομισματικό σύστημα της Αυστραλίας.

Το πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ Β' απεικονίζεται στα αυστραλιανά πεντοδόλαρα εδώ και δεκαετίες, αλλά μετά το θάνατό της, η μορφή του διαδόχου της, βασιλιά Καρόλου Γ' δεν θα εμφανίζονται στα τραπεζογραμμάτια, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Αντίθετα, ένα μοτίβο ιθαγενών της Αυστραλίας θα εμφανίζεται στο χαρτονόμισμα των πέντε δολαρίων στο μέλλον, ενώ στην άλλη όψη του χαρτονομίσματος θα συνεχίσει να αποτυπώνεται το αυστραλιανό κοινοβούλιο.

Η κεντρική τράπεζα είπε ότι η απόφαση ελήφθη από κοινού με την κυβέρνηση της Αυστραλίας, ενώ όπως τόνισε, η μετατροπή και η εκτύπωση των νέων τραπεζογραμματίων θα διαρκέσει μερικά χρόνια. Πρώτα απ 'όλα, θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη αντιπροσώπων των ιθαγενών σχετικά με το πώς θα μπορούσε να είναι το σχέδιο.

Με την εισαγωγή του νέου χαρτονομίσματος των πέντε δολαρίων ουδείς Βρετανός μονάρχης θα εμφανίζεται πλέον σε τραπεζογραμμάτιο της Αυστραλίας - αν και θα αποτυπώνεται σε ορισμένα νομίσματα.

Το πορτρέτο του David Uniapon, αυτόχθονα ακτιβιστή, συγγραφέα και μουσικού, βρίσκεται ήδη στο χαρτονόμισμα των 50 δολαρίων.

Νέα συζήτηση για την αποχώρηση της Αυστραλίας από την Κοινοπολιτεία

Αρχηγός του κράτους της Αυστραλίας εξακολουθεί να είναι ο αντίστοιχος Βρετανός μονάρχης. Συζητήσεις γίνονται εδώ και καιρό στη χώρα για έναν πιθανό διαχωρισμό από τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Ο θάνατος της Ελισάβετ Β' τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους προκάλεσε επίσης δημόσιο πένθος στην Αυστραλία. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ομάδες ιθαγενών διαμαρτυρήθηκαν κατά της βασιλικής οικογένειας, κατηγορώντας τη μοναρχία ότι είναι εν μέρει υπεύθυνη για τα εγκλήματα των αποικιοκρατών.

Ο θάνατος της Ελισάβετ Β΄έχει πυροδοτήσει συζητήσεις σε διάφορα μέρη της Κοινοπολιτείας - συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας αναφορικά με το αν θα πρέπει να παραμείνουν σε αυτήν. Το 1999, η πλειοψηφία των Αυστραλών με ποσοστό 55% ψήφισε σε δημοψήφισμα υπέρ της διατήρησης της μοναρχίας. Ο σημερινός πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζε, θεωρείται υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της χώρας του και του σχηματισμού προεδρευόμενης δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ