Ντίνα Νικολάου: Μανιτάρια στιφάδο κοκκινιστά με πετιμέζι - Εξαιρετική ιδέα για όσους δεν θέλουν να φάνε κρέας

Η φυτική πρωτεΐνη των μανιταριών προκαλούν κορεσμό με αποτέλεσμα να είμαστε χορτάτοι με αρκετά χαμηλό θερμιδικό φορτίο.

Υλικά

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

 

  1. Καθαρίζω τα κοκκάρια και τα ρίχνω σε μια κατσαρολίτσα με νερό. Τα βάζω σε δυνατή φωτιά και τα βράζω για 6 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός). Τα αδειάζω σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνω να στραγγίξουν. Με μια υγρή πετσέτα, σκουπίζω τα μανιτάρια και κόβω λίγο τα χοντρά κοτσάνια τους. Αν είναι πολύ μεγάλα τα κόβω στη μέση.

  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζω το 1/3 της ποσότητας του ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Στραγγίζω τα κοκκάρια και τα ρίχνω στο τηγάνι να σωταριστούν ελαφρά και να γυαλίσουν. Μόλις είναι έτοιμα τα ρίχνω σε ένα μεγάλο σκεύος.

  3. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνω πάλι 1/3 ελαιόλαδο και σοτάρω τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα αδειάζω στο σκεύος με τα κοκκάρια και επαναφέρω το τηγάνι στη φωτιά.

  4. Ρίχνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνω την κανέλα, τη δάφνη, το μπαχάρι και τα γαρίφαλα. Τα σοτάρω 1 λεπτό μέχρι να μοσχομυρίσουν και προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρω για 2-3 λεπτά και σβήνω με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνω την σάλτσα ντομάτας με μανιτάρια & μαϊντανό, την τριμμένη τομάτα, αλάτι και τριμμένο πιπέρι. Αφήνω τη σάλτσα να βράσει για 3 λεπτά.

  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα.

  6. Aδειάζω τη σάλτσα στο σκεύος με τα κοκκάρια και τα μανιτάρια και προσθέτω τη φλούδα πορτοκαλιού. Ψήνω το στιφάδο για 40 λεπτά. Βγάζω το σκεύος από το φούρνο, ραντίζω με το πετιμέζι και συνεχίζω το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμη.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ