Το burger της "αγάπης": Ο Άκης Πετρετζίκης μαγειρεύει για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου - Love at first bite

Εσείς τι θα μαγειρέψετε για το ταίρι σας;

 

Συστατικά

Για τα κόκκινα ψωμάκια burger

  • 260 ml γάλα, 3,5%, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 15 γρ. μαγιά ξηρή
  • 1 αυγό, μέτριο
  • 1-2 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
  • 260 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 260 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το ζυμάρι & την επιφάνεια εργασίας
  • 50 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για τα μπιφτέκια

  • 6 φέτες μπέικον
  • 780 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, από λάπα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 6 φέτες τσένταρ

Για τα burgers

  • 3 παντζάρια, βρασμένα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Για τη σύνθεση
  • 80 γρ. σάλτσα BBQ
  • 6 αγγουράκια τουρσί, κομμένα σε φέτες
  • 6 φέτες ντομάτα
  • 6 φύλλα μαρουλιού
  • 80 γρ. μαγιονέζα
  • Για το σερβίρισμα
  • 500 γρ. πατάτες τηγανητές

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Για τα κόκκινα ψωμάκια burger
  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα και τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά μέσα στο γάλα. 
  • Προσθέτουμε το αβγό, το χρώμα ζαχαροπλαστικής, τα αλεύρια, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Αν η ζύμη δεν είναι αρκετά κόκκινη, προσθέτουμε ακόμα 1 κ.γ. χρώμα ζαχαροπλαστικής.
  • Χτυπάμε με τον γάντζο στη μεσαία ταχύτητα για περίπου 15 λεπτά μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ και να είναι ελαστική.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ. 
  • Πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι γ.ο.χ., σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, και την αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.
  • Στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο ταψιά και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Αλευρώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια εργασίας.
  • Αφού φουσκώσει η ζύμη, την τοποθετούμε στην αλευρωμένη επιφάνεια, και αρχίζουμε να την πλάθουμε ίσα-ίσα για να της δώσουμε το σχήμα μιας μπαγκέτας.
  • Κόβουμε τη ζύμη σε 9 κομμάτια των 100 γρ. και τα πλάθουμε σε σχήμα μπάλας.
  • Τοποθετούμε τα κομμάτια της ζύμης στα δύο ταψιά που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, φροντίζοντας να υπάρχει λίγη απόσταση μεταξύ τους.
  • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη τα ταψιά και τα αφήνουμε στην άκρη για να φουσκώσουν τα ζυμαράκια μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Αυτό εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος που θα τα αφήσουμε. Μπορεί να πάρει από 30-60 λεπτά, μπορεί και παραπάνω αν είναι πιο κρύος ο χώρος.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. 
  • Ψήνουμε ταυτόχρονα στον φούρνο και τα δύο ταψιά με τα ζυμαράκια για 12-15 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τα ταψιά από τον φούρνο και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν τα ψωμάκια.
  • Για τη συγκεκριμένη συνταγή θα χρειαστούμε 6 ψωμάκια για burgers. Τα υπόλοιπα 3 ψωμάκια τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη για 2-3 μήνες τυλιγμένα σε διάφανη μεμβράνη ή σε σακουλάκια μιας χρήσης κλεισμένα αεροστεγώς.

Για τα μπιφτέκια

  • Βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει σε μέτρια φωτιά. 
  • Βάζουμε στο τηγάνι το μπέικον και το ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές.
  • Αφαιρούμε το μπέικον από το τηγάνι και το τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Προσοχή! Δεν καθαρίζουμε το τηγάνι.
  • Χωρίζουμε τον κιμά σε 6 μέρη των 130 γρ. το καθένα και σχηματίζουμε τα μπιφτέκια με απαλές κινήσεις, χωρίς να τα πιέσουμε καθόλου.
  • Μεταφέρουμε τα μπιφτέκια στο τηγάνι που είχαμε ψήσει το μπέικον.
  • Μόλις ακουμπήσουμε τα μπιφτέκια στο τηγάνι, τα πατάμε απαλά με μια σπάτουλα, ίσα-ίσα να πάρουν σχήμα. 
  • Ρίχνουμε λίγο αλάτι και περιχύνουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Μόλις τα μπιφτέκια πάρουν χρώμα από τη μία πλευρά, τα γυρνάμε από την άλλη.
  • Βάζουμε 1 φέτα τυρί τσένταρ πάνω σε κάθε μπιφτέκι και 1 φέτα μπέικον πάνω από το τυρί.
  • Αφαιρούμε τα μπιφτέκια από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα μπιφτέκια, αν δεν χωράνε όλα μαζί στο τηγάνι.

Για τα burgers

  • Κόβουμε τα παντζάρια σε φέτες και τα βάζουμε στο ίδιο τηγάνι με λίγο αλάτι, πιπέρι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο. 
  • Σοτάρουμε τα παντζάρια, τα αφαιρούμε από το τηγάνι, τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο, και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
  • Κόβουμε στη μέση τα 6 από τα 9 ψωμάκια για burgers που ετοιμάσαμε. 
  • Καθαρίζουμε το τηγάνι με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, και τοποθετούμε τα ψωμάκια μόνο από την εσωτερική τους μεριά, πιέζοντάς τα λίγο με τα χέρια μας, να πάρουν χρώμα. 
  • Αφαιρούμε τα ψωμάκια από το τηγάνι και τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα ψωμάκια, αν δεν χωράνε όλα μαζί στο τηγάνι.

Για το στήσιμο

  • Στήνουμε τα burgers βάζοντας στη βάση τους 1 κ.σ. BBQ sauce, τοποθετούμε από πάνω το μπιφτέκι με το τσένταρ και το μπέικον, από πάνω 2 φέτες παντζαριού, 4 φέτες πίκλες αγγουριού, 1 φέτα ντομάτα, 1 φύλλο μαρουλιού και απλώνουμε στο πάνω μέρος του ψωμιού 1 κ.σ. μαγιονέζα.
  • Καπακώνουμε με το πάνω μέρος του ψωμιού τα burgers και σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ