Βρετανία: Φοιτητής ετών... 76 - πήρε το διδακτορικό του έπειτα από 53 χρόνια

«Αυτό που προσπαθούσα να κάνω στις αρχές της δεκαετίας του '70 ήταν εξαιρετικά δύσκολο»

Ο δρ Νικ Άξτεν, ο οποίος ζει στο Σόμερσετ, δήλωσε ότι χρειάστηκε «μια μακρά και δυνατή σκέψη» στις δεκαετίες που πέρασαν από τότε που ξεκίνησε το μάθημά του.

Πήρε υποτροφία για να κάνει διδακτορικό στην μαθηματική κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ το 1970, αλλά, πέντε χρόνια αργότερα, επέστρεψε στη Βρετανία χωρίς το διδακτορικό του, αναφέρει το Skynews.

Την Τρίτη, έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Δίπλα του στάθηκαν η σύζυγός του Κλερ και η 11χρονη εγγονή του Φρέια.

Ο δρ Άξτεν ελπίζει να δημοσιεύσει πλέον την έρευνά του, η οποία βασίζεται σε ορισμένες από τις ιδέες πάνω στις οποίες εργάστηκε στις ΗΠΑ πριν από πέντε και πλέον δεκαετίες. Το έργο του περιλαμβάνει μια νέα θεωρία για την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς με βάση τις αξίες των ανθρώπων, η οποία πιστεύει ότι θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η συμπεριφορική ψυχολογία.

«Μου πήρε 50 χρόνια» είπε ο 76χρονος φοιτητής

«Αυτό που προσπαθούσα να κάνω στις αρχές της δεκαετίας του '70 ήταν εξαιρετικά δύσκολο», δήλωσε. «Ορισμένα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα που χρειάζεται το μεγαλύτερο μέρος μιας ολόκληρης ζωής για να τα κατανοήσεις. Χρειάζονται μια μακρά και δυνατή σκέψη. Αυτό μου πήρε 50 χρόνια» ανέφερε.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει από την εποχή των προπτυχιακών του σπουδών στο Λιντς το 1967. «Ήταν ακόμα η “εποχή των λουλουδιών“ και υπήρχε μια επαναστατική αίσθηση. Ήταν η εποχή του πολέμου του Βιετνάμ, του Παρισιού, της Πράγας και των φοιτητικών καθιστικών διαμαρτυριών», είπε στο SkyNews

«Η κοινωνιολογία και η ψυχολογία ήταν μαθήματα που γνώρισαν ξαφνικά μεγάλη άνθηση. Πήγα να τα σπουδάσω γιατί ήθελα να καταλάβω τους ανθρώπους. Μου άρεσε πολύ που ήμουν ξανά φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Όλοι οι υπόλοιποι μεταπτυχιακοί φοιτητές φιλοσοφίας ήταν γύρω στα 23, αλλά με δέχτηκαν σαν έναν από αυτούς», είπε.

Ο δρ Άξτεν επέστρεψε στις σπουδές του το 2016, με μεταπτυχιακό στη φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Στη συνέχεια, συνέχισε να σπουδάζει εκεί για το διδακτορικό του στη φιλοσοφία, το οποίο ολοκλήρωσε το 2022 σε ηλικία 75 ετών.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έχει ζήσει σε όλη τη Βρετανία και ήταν ο δημιουργός και κύριος συγγραφέας του προγράμματος σχολικής διδασκαλίας Oxford Primary Science.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ