Το prive club με βασιλείς και Πρωθυπουργούς: Όσα δεν ξέρετε και θέλετε να μάθετε για την Αθηναϊκή Λέσχη – Μία περιήγηση στους χώρους της (φωτό & βίντεο)

Στα άδυτα της Αθηναϊκής Λέσχης με τα 148 χρόνια ιστορία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΚΗ

Θα πρέπει να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω στο χρόνο και να ταξιδέψουμε στο 1875 για να συναντήσουμε την ίδρυση της Αθηναϊκής Λέσχης. Πρόκειται για ένα κλειστό – prive- κλαμπ ανδρών στα πρότυπα των βρετανικών λεσχών, σαν αυτές που βλέπουμε σε ταινίες περασμένων αιώνων.

Χώροι συγκέντρωσης κυρίων σε μια εποχή όπου οι γυναίκες – δυστυχώς – δεν είχαν δικαιώματα, μαζευόντουσαν εκεί διάβαζαν εφημερίδες, αντάλλασσαν απόψεις, κάπνιζαν πούρα, έπιναν ουίσκι και περνούσαν τον χρόνο τους στη Βρετανία.

Με αυτό το βρετανικό σκεπτικό, δημιουργήθηκε και η Αθηναϊκή Λέσχη πριν από 148 χρόνια. Οι αλλαγές που έχουν γίνει τα χρόνια που πέρασαν, ελάχιστες. Εξακολουθεί να είναι μόνο για άνδρες με της κυρίες να είναι προσκεκλημένες μελών, όπως και άλλοι «κοινοί θνητοί» που δεν είναι μέλη και εισέρχονται μόνο ως guest.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το 1875 στην Αθήνα, την πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους με τους μόλις 50.000 κατοίκους, αλλά με αξιόλογη κοινωνία, άρχισε να σχηματίζεται μια ομάδα από τους επισημότερους αγωνιστές του ΄21 και τους πλουσίους Έλληνες του Εξωτερικού που ήλθαν και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, τους ευεργέτες των επόμενων ετών.

Είκοσι επίλεκτα μέλη αυτής της κοινωνίας που είχαν ζήσει και σπουδάσει στο εξωτερικό, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία κλειστή Λέσχη ανδρών κατά το πρότυπο των Αγγλικών Λεσχών, που σκοπός ήταν η ψυχαγωγία των μελών της και η διάδοση των ασκήσεων (sports) την εποχή που δεν υπήρχε αθλητισμός στην Ελλάδα, δεν είχε ιδρυθεί ούτε ο Πανελλήνιος Γυμναστικό Σύλλογος (1891) και δεν υπήρχε ούτε η ιδέα της ίδρυσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (1894), ούτε και της διοργάνωσης των πρώτων Ολυμπιακών το 1896.

Στις 5 Δεκεμβρίου 1875, ιδρύθηκε λοιπόν η «Αθηναϊκή Λέσχη». Τα ιδρυτικά της μέλη εξέλεξαν το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον Παύλο Καλλιγά, Καθηγητή Πανεπιστημίου, Υπουργό και Διοικητή της Εθνικής Τραπέζης.

Περιορισμένος αριθμός μελών

Στην Αθηναϊκή Λέσχη, από τα πρώτα χρόνια, είναι παράδοση η αυστηρότητα με την οποίαν μέχρι σήμερα γίνεται η εκλογή των Μελών της και αυτό ήταν φυσικό να περιορίσει και τον αριθμό της.

Ξεκίνησε από 200 μέλη και σήμερα, σύμφωνα με το καταστατικό της, ο ανώτατος αριθμός της είναι τα 1.000. Ο αριθμός αυτός δεν αλλάζει κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένει κάποιος για να μπει ακόμα και… χρόνια μέχρι να χηρέψουν θέσεις από τις υπάρχουσες 1.000. Βέβαια δεν αρκεί να υπάρχουν «κενές θέσεις», χρειάζεται και πρόταση δύο παλαιών μελών. Αφού πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις περνάμε στο… οικονομικό που επίτηδες αφήσαμε για το τέλος.

Τα νέα μέλη θα πρέπει να καταβάλουν το… ευτελές για τους συγκεκριμένους ανθρώπους, ποσό των 1.500 ευρώ για την εγγραφή τους, καθώς και ετήσια συνδρομή 750 ευρώ, όπως και τα υπόλοιπα μέλη.

Τα μέλη ανάμεσα στα προνόμια που απολαμβάνουν είναι η δυνατότητα να χρησιμοποιούν από το... κουρείο και το γυμναστήριο έως το αναγνωστήριο εφημερίδων και τις αίθουσες μπιλιάρδου και μπριτζ της Λέσχης. Παράλληλα, μπορούν να απολαμβάνουν το γεύμα ή το δείπνο τους στο φημισμένο εστιατόριο στον 8ο όροφο του κτιρίου με τη μοναδική θέα που βλέπει Ακρόπολη και Λυκαβηττό. Το εστιατόριο, που είναι και ο μοναδικός χώρος όπου έχουν πρόσβαση οι... γυναίκες, και καλεσμένοι φίλοι μελών πληρώνοντας φυσικά ξεχωριστά τον λογαριασμό.

Βασιλείς και Πρωθυπουργοί

Οι προσωπικότητες από τις οποίες αποτελείται το σύνολο σχεδόν των πρώτων Μελών της ήταν φυσικό να προκαλέσει το ενδιαφέρον της τότε Αθηναϊκής Κοινωνίας, που ευθύς εξ αρχής, θα την περιβάλει με εμπιστοσύνη και σεβασμό και θα την καθιερώσει σαν κέντρο κοινωνικής και πνευματικής ζωής με ιδιαίτερη ακτινοβολία.

Στην μακρόχρονη διαδρομή της, μεταξύ των Μελών της, θα βρούμε 29 Πρωθυπουργούς, Υπουργούς, Ανώτατους Κρατικούς Λειτουργούς, ξένους πρέσβεις, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Ακαδημαϊκούς, κορυφαίους των Γραμμάτων και των Τεχνών και προσωπικότητες του Οικονομικού και Βιομηχανικού κόσμου.

Επίτιμοι Πρόεδροι της Λέσχης, ήταν οι όλοι οι Βασιλείς της Ελλάδος και τα αγόρια-μέλη των οικογενειών τους.

Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος

Από της ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα, πολλά άλλαξαν τόσον στην Ελλάδα, όσο και στον κόσμο ολόκληρο. Μέλος φυσικά ήταν και ο εκλιπών τέως βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος καθώς και οι γιοί του, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος για αυτόν τον λόγο τους είδαμε πολλές φορές να τρώνε εκεί το διάστημα της παραμονής τους στην Ελλάδα, αλλά και να κάνουν συναντήσεις ώστε να οργανώσουν τόσο τα θέματα της κηδείας, όσο και του μνημόσυνου.

Όσο για το παρόν, σήμερα πρόεδρος είναι ο Σμήναρχος ε.α. Κυριάκος Κουκουλομμάτης, ο οποίος ήταν ο υπασπιστής του τέως βασιλιά όταν ζούσε στη Ρώμη.

Ήρθε λοιπόν η στιγμή να δούμε τους χώρους της Αθηναϊκής Λέσχης

Τα σαλόνια υποδοχής

Στον 8ο όροφο, δύο σαλόνια σε σύνολο 240τμ εξυπηρετούν τα Μέλη και τους καλεσμένους τους, για έναν καφέ, ένα γρήγορο snack ή ένα ποτό.

Τα αρχοντικά σαλόνια κοσμούν οι πίνακες από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ζωγράφους με τις σπάνιες δημιουργίες τους. Ένας χώρος ατμοσφαιρικός που χρωματίζεται αρκετά βράδια μέσα στην εβδομάδα από τον ήχο του πιάνου.

To «Φλυαρητήριο»

Τηρούμε την παραδοσιακή ονομασία των κεντρικών σαλονιών του 7ου ορόφου, τα οποία φιλοξενούν καθημερινά τους επισκέπτες – μέλη για ένα γρήγορο πρωινό ή απογευματινό πέρασμα..!

Δύο ζεστά, αρχοντικά σαλόνια σε σύνολο 150 τμ, μπορούν να σας φιλοξενήσουν για έναν καφέ, ένα snack, ένα ποτό ή, όπως παλιά, για ατελείωτες κουβέντες που συνεχίζουν και συνεχίζουν… και με το πέρασμα του χρόνου “μετονομάζονται” σε ιστορίες που πρωταγωνίστησαν μεγάλες προσωπικότητες της εποχής εκείνης..!

Το αναγνωστήριο

Όλος ο Τύπος, πρωινός και απογευματινός, μαζί με τις πιο δημοφιλείς ξένες εφημερίδες, είναι στη διάθεση των Μελών, για μία πρωινή ματιά..!

Πέραν των εντύπων, το αναγνωστήριο διαθέτει ηλεκτρονικό υπολογιστή με πρόσβαση στο internet όπως επίσης και όλος ο 7ος όροφος διαθέτει ασύρματο δίκτυο, ελεύθερο, για την εξυπηρέτηση των Μελών.

Η αίθουσα εκδηλώσεων

Η αίθουσα του 6ου ορόφου φιλοξενεί τις καθιερωμένες εκδηλώσεις της Λέσχης όπως:

τη Γενική Συνέλευση, τις προγραμματισμένες ομιλίες εθνικών επετείων και διαλέξεις Μελών.

Επίσης, η συγκεκριμένη αίθουσα διατίθεται στα Μέλη, κατόπιν αιτήματος, για πάσης φύσεως κοινωνική εκδήλωση (δεξίωση, γεύμα, δείπνο κτλ). Η αίθουσα είναι 200τμ.

Χωρίζεται σε δύο μέρη με αυτόνομες εισόδους και διαθέτει μικροφωνική εγκατάσταση.

Αίθουσα ξιφασκίας

Η Λέσχη, από την ίδρυσή της, υπηρέτησε την Αθλητική Ιδέα. Και αυτό σε εποχή που ο Αθλητισμός ήταν ανύπαρκτος στην Ελλάδα. Ας σημειωθεί ότι 21 χρόνια μετά την ίδρυση της Λέσχης έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896.

Και η παράδοση συνεχίζεται...

Κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 η Αθηναϊκή Λέσχη ανέδειξε πέντε ολυμπιονίκες: τρεις κατηγορίας ανδρών (Σπάθη) και δύο κατηγορίας γυναικών (Ξίφος μονομαχίας).

Το... καμάρι της Αθηναϊκής Λέσχης, είναι το Τμήμα Ξιφασκίας, το οποίο έβγαλε στο παρελθόν και συνεχίζει να βγάζει Ολυμπιονίκες.

Στον 5ο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζεται η Λέσχη η ομάδα ξιφασκίας προπονείται συστηματικά από διακεκριμένους γυμναστές. Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος ήταν ένας από τους αθλητές της ξιφασκίας, ενώ η αίθουσα τροπαίων είναι γεμάτη από αναμνηστικά κύπελλα και μετάλλια των διακρίσεων των πολυνικών αθλητών της Λέσχης

Το Αθλητικό τμήμα συνεχίζει τη λειτουργία του μέχρι σήμερα με 60 αθλητές της Ξιφασκίας, 20 αθλητές της Ιαπωνικής Πάλης.

Το γυμναστήριο

Η Λέσχη διαθέτει εξοπλισμένη αίθουσα με όργανα γυμναστικής όπως επίσης και Καθηγητή Σωματικής Αγωγής για την σωστή καθοδήγηση σε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης βάσει ατομικών αναγκών.

Ένας ολοκληρωμένος χώρος με αποδυτήρια, αίθουσα μασάζ, ντους και σάουνα είναι στη διάθεση των μελών κάθε μέρα.

Στις εγκαταστάσεις του γυμναστηρίου έχουν δικαίωμα χρήσης οι σύζυγοι και οι συγγενείς των μελών με την καταβολή ενός συμβολικού τιμήματος.

Κατόπιν επικοινωνίας με τον υπεύθυνο του γυμναστηρίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν και σε ομαδικό πρόγραμμα εκγύμνασης.

Αίθουσα Μπιλιάρδου

Μία πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα στον 6ο όροφο, με το κλασσικό Γαλλικό τραπέζι, είναι στη διάθεση των Μελών για ένα ευχάριστο διάλειμμα.

Αίθουσα Bridge

Ιστορικός χώρος που στο παρελθόν τον τίμησαν μεγάλες προσωπικότητες με την παρουσία τους, για πολλές μεταμεσονύκτιες ώρες...!

Σήμερα, διαμορφωμένο να δεχθεί 20 άτομα, επικεντρώνεται στα κλασσικά παιχνίδια όπως το bridge.

Βιβλιοθήκη

Η Λέσχη διαθέτει ιδιωτική συλλογή περίπου 15.000 σπάνιων και υπεραιωνόβιων βιβλίων και συγγραμμάτων, Ελληνικών και ξενόγλωσσων, με μεγάλη ποικιλία όσον αφορά στη θεματολογία, προς διάθεση των Μελών της.

Κομμωτήριο

Στις εγκαταστάσεις της Λέσχης, λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένο κομμωτήριο για την εξυπηρέτηση των Μελών κατόπιν ραντεβού.

Το εστιατόριο

Το εστιατόριο της Αθηναϊκής Λέσχης είναι στη διάθεση των Μελών αλλά και των καλεσμένων τους, κάθε μέρα από τις 12:00 έως τις 16:00 και από τις 20:30 έως τις 24:00

Το menu αλλά και οι ιδιαίτερες δημιουργίες του chef, κατόπιν παραγγελίας, είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιάσουν και τους πιο απαιτητικούς.

Το roof garden

Τους καλοκαιρινούς μήνες, το εστιατόριο της Λέσχης εξυπηρετεί τα μέλη της στο roof garden, σε εξωτερικό χώρο, ανάμεσα στον Παρθενώνα και το Λυκαβηττό..!

Μία οπτική γωνία της Αθήνας αφ' υψηλού..!

Στον 9ο όροφο λειτουργεί πολυτελής αίθουσα, στεγασμένη και κλιματιζόμενη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η οποία διατίθεται στα Μέλη για την πραγματοποίηση των κοινωνικών τους εκδηλώσεων.

Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος χώρος διατίθεται και στις συζύγους των Μελών για την διοργάνωση πάσης φύσεως κοινωνικών εκδηλώσεων (cocktail, γεύμα, δείπνο κτλ), πάντα με την υποστήριξη του εστιατορίου της Λέσχης και του chef, ο οποίος είναι έτοιμος να εντυπωσιάσει τους συμμετέχοντες.

Το διοικητικό συμβούλιο

Ο πρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης Κυριάκος Κουκουλομμάτης, Σμήναρχος ε.α. της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι από τα πιο παλιά μέλη και μετά την επανεκλογή του στο μήνυμα τους προς τα μέλη αναφέρει:

"Με την ευκαιρία της επανεκλογής του Διοικητικού Συμβουλίου υπό τη νέα του σύνθεση, αισθάνομαι απόλυτη ικανοποίηση διαπιστώνοντας την γενική αναγνώριση των προσπαθειών που κατεβλήθησαν και που πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό την αναμόρφωση του Ιστορικού μας Σωματείου. Ξεπερνώντας τα μύρια όσα προβλήματα που δημιούργησε επί τόσα χρόνια η οικονομική κρίση, η Λέσχη μας σήμερα ξαναβρίσκει με σταθερό βήμα την παλαιά της αίγλη και το κύρος που την έχει καταστήσει για δεκαετίες ένα λαμπρό φάρο πολιτιστικής και κοινωνικής ακτινοβολίας της πόλεως των Αθηνών.

Θα συνεχίσουμε με πίστη και αφοσίωση προς την επίτευξη του τελικού μας σκοπού".

Η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, αδεργή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου με τον πρόεδρο της Αθηναϊκής Λέσχης, Κυρικάκο Κουκουλομμάτη (NDPPHOTO / ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΡΕΑΣ)

Η σύνθεση του ΔΣ

Πρόεδρος: ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ι. ΚΟΥΚΟΥΛΟΜΜΑΤΗΣ – Σμήναρχος ε.α

Α’ Αντιπρόεδρος: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ. ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ - Καθηγητής Παν/μίου

Β’ Αντιπρόεδρος: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΟΡΔ. ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ - Δημοσιογράφος

Γραμματέας: ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ - Καθηγητής Παν/μίου

Ταμίας: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΓ. ΠΕΡΒΑΝΑΣ - Χρηματιστής

Σύμβουλοι: ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΒΑΡΟΤΣΟΣ – Δικηγόρος, ΣΑΒΒΑΣ Θ. ΤΟΥΜΑΝΙΔΗΣ - Καθηγητής Παν/μίου, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ – Επιχειρηματίας, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ι. ΤΟΥΛΟΥΠΑΣ – Πρέσβυς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ