Ντίνα Νικολάου: Σολομόπιτα με σπανάκι που θα λατρέψετε! - Δε γίνεται να λείπει από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Μία συνταγή που δεν πρέπει να παραλείψετε!

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα για την επιφάνεια
  • 130 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο ακόμη, για το σκεύος και το φύλλο
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας σας
  • 1 κρόκος αυγού, κατά προτίμηση βιολογικού
  • 3 κουτ. σούπας κρύο νερό

Για τη γέμιση

  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 - 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 600 γρ. φιλέτο σολομού, φρέσκο ή κατεψυγμένο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 200 γρ. φρέσκο σπανάκι (ζυγισμένο καθαρισμένο, μόνο τα φύλλα), πλυμένο και καλά στεγνωμένο
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 250 γρ. γάλα εβαπορέ
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί έμενταλ
  • 2 κουτ. σούπας κέτσαπ, κατά προτίμηση βιολογική
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  1. Σε ένα μπολ ρίχνω το αλεύρι και κάνω μια λακκούβα στη μέση. Βάζω εκεί τα κυβάκια του βουτύρου, τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και τον κρόκο. Αρχίζω να τα ανακατεύω με τα χέρια μου, τρίβοντας με τα δάχτυλά μου το βούτυρο με το αλεύρι μέχρι το βούτυρο να λιώσει και να φτιάξω μια λασπώδη ζύμη. Ρίχνω το κρύο νερό και συνεχίζω το ζύμωμα, μέχρι να ετοιμάσω μια ζύμη μέτρια, που να ξεκολλά από τα χέρια μου. Την πλάθω σε μπάλα, την τυλίγω με διάφανη μεμβράνη και τη βάζω για 30 λεπτά στο ψυγείο.

 

Για τη γέμιση

  1. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τους κύβους σολομού για 3 - 4 λεπτά, μέχρι ο σολομός να ροδίσει ομοιόμορφα. Προσθέτω το σπανάκι και το αφήνω να μαραθεί, για 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Αποσύρω από τη φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά με το γάλα εβαπορέ  και ρίχνω το μείγμα στην κατσαρόλα. Τέλος, ρίχνω το τυρί, την κέτσαπ, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά.

 

Για την πίτα

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C ψήσιμο πάνω-κάτω. Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και αφαιρώ τη μεμβράνη. Σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 32 εκ. Βουτυρώνω ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 26 - 28 εκ. και απλώνω εκεί το φύλλο, εφαρμόζοντάς το καλά και στα τοιχώματα του ταψιού. Αδειάζω στο φύλλο τη γέμιση και φέρνω τις άκρες του προς το κέντρο του ταψιού, μισοσκεπάζοντας τη γέμιση. Αλείφω το φύλλο με λίγο ελαιόλαδο και ψήνω την πίτα στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για 45 λεπτά.

 

Who is Who 

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

 

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ