Το χρονικό της Εθνικής τραγωδίας: Από τη σύγκρουση, στη σύλληψη του σταθμάρχη – 36 νεκροί, οι περισσότεροι φοιτητές

Τριήμερο εθνικό πένθος για την ανείπωτη τραγωδία με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες από την μετωπική σύγκρουση τρένων λίγο πριν τα μεσάνυχτα στα Τέμπη

Τριήμερο εθνικό πένθος για την ανείπωτη τραγωδία με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες από την μετωπική σύγκρουση δύο τρένων ενός επιβατικού και ενός εμπορικού, λίγο πριν τα μεσάνυχτα στα Τέμπη.

Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που βαγόνια τυλίχθηκαν στις φλόγες, έγιναν μία άμορφη μάζα, ενώ ολόκληρα κομμάτια εκσφενδονίστηκαν μέτρα μακριά.

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ, όταν η επιβατική αμαξοστοιχία με 350 επιβάτες που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε με την εμπορική που έκανε την αντίθετη διαδρομή. Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που βαγόνια τυλίχθηκαν στις φλόγες, έγιναν μία άμορφη μάζα, ενώ ολόκληρα κομμάτια εκσφενδονίστηκαν μέτρα μακριά.

Επικράτησε πανικός… Οι εικόνες που αντίκρισαν οι διασωθέντες, μόλις βγήκαν από τα βαγόνια, ήταν απίστευτες. Υπήρχαν παντού φλόγες, άνθρωποι τραυματισμένοι, άλλοι να φωνάζουν και να καλούν σε βοήθεια.

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και ασθενοφόρα.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της νύχτας πέντε λεωφορεία μετέφεραν διασωθέντες από το σημείο του τραγικού δυστυχήματος στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Απ’ αυτούς, κάποιοι μεταφέρθηκαν στο ΑΧΕΠΑ και άλλοι στο νοσοκομείο Γεννηματάς, με ορισμένους εξ αυτών να έχουν πάρει ήδη εξιτήριο μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Τα νοσοκομεία της περιοχής άνοιξαν εκτάκτως, ενώ σε «συναγερμό» βρίσκονται ορισμένα νοσοκομεία στην Αθήνα αλλά και το Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ενώ λίγη ώρα αργότερα δόθηκε στη δημοσιότητα η πρώτη ανακοίνωση της Hellenic Train, η οποία έκανε γνωστό ότι 342 άτομα επέβαιναν στην αμαξοστοιχία, ενώ υπήρχαν ακόμα 10 σιδηροδρομικοί υπάλληλοι στο επιβατικό τρένο, και 2 στο εμπορικό.

Μέχρι τις 02.00 το πρωί είχαν απαγκλωβιστεί 15 νεκροί, ενώ ήταν ήδη φανερό ότι τα θύματα θα διπλασιαστούν όσο περνούν οι ώρες. Λίγο πριν τις 03.00 ήρθε και η πρώτη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η οποία έκανε λόγο για 16 νεκρούς και 85 τραυματίες.

Ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, στη βάρδια του οποίου συνέβη το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς και ο κλειδούχος της γραμμής, οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Λάρισας.

Νωρίς το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι συνελήφθη και επισήμως ο σταθμάρχης του ΟΣΕ από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, καθώς υπογράφηκε η έκθεση σύλληψης από τον εισαγγελέα, ο οποίος παρακολουθεί τις ανακρίσεις για την ανείπωτη τραγωδία έξω από τα Τέμπη.

“Για τα αίτια του τραγικού αυτού δυστυχήματος θα γίνει έρευνα από τις αρμόδιες Αρχές. Έχει, ήδη, ξεκινήσει, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη να κινούνται για πολλά χιλιόμετρα στην ίδια γραμμή δύο τρένα στην αντίθετη κατεύθυνση“, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ενώ ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος έχει αναθέσει την εποπτεία της προανάκρισης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο.

Μαρτυρίες επιβατών

Οι μαρτυρίες επιβατών συγκλονίζουν: «Στην αρχή μας είπαν ότι θα υπάρχουν καθυστερήσεις. Μας λένε ότι υπάρχει σύγχυση στις γραμμές. Ακούω δύο υπαλλήλους του τρένου να λένε “που είναι αυτός ο υπεύθυνος;” και σε ένα λεπτό μπαμ».

Παράλληλα, με απόφαση του Πρωθυπουργού κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε λίγο αργότερα στο σημείο της τραγωδίας, δηλώνοντας: “Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι πως θα μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο“.

Στο γενικό νοσοκομείο της Λάρισας οι συγγενείς καλούνται να αναγνωρίσουν τις σορούς των δικών τους ανθρώπων, ενώ στο ΑΧΕΠΑ και το Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης έχουν μοιραστεί οι 66 τραυματίες.

Την ίδια ώρα, έκτακτη αιμοδοσία για τη βοήθεια των τραυματιών του δυστυχήματος στα Τέμπη, αποφάσισε να διεξάγει ο Ερυθρός Σταυρός, στη κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου αμέτρητοι πολίτες συγκεντρώθηκαν για να βοηθήσουν τους τραυματίες με τον δικό τους τρόπο.

Ενημέρωση 2.30μμ (1/3/2023)

Η τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής έκανε λόγο για 36 νεκρούς και 72 τραυματίες, εκ των οποίων 6 είναι σε ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Λάρισας, της Κατερίνης και της Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ