Δίκη για το Μάτι: Ο κόσμος δεν είχε ενημερωθεί πως η φωτιά κατευθύνεται στην περιοχή - Συνέχεια αποκαλύψεων από τον μάρτυρα

Ο πραγματογνώμονας, Δημήτρης Λιότσιος μίλησε για διόδους προς της θάλασσα και για τα ελικόπτερα της πυροσβεστικής και της αστυνομίας

Με ερωτήσεις συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας συνεχίστηκε σήμερα για έκτη μέρα η εξέταση του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018.

Ο πραγματογνώμονας επανέλαβε πως η φωτιά έφτασε στο Μάτι στις 18:20 και επισήμανε πως η εισήγηση για την εκκένωση έπρεπε να είχε δοθεί από τις 17:30.

Μεταξύ άλλων, ο ειδικός πραγματογνώμονας ανέφερε: «Οι δίοδοι προς τη θάλασσα είναι τουλάχιστον 25. Από τη λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι τη θάλασσα, είναι 850 μέτρα. Μόνο δύσκολο κομμάτι είναι στο Κόκκινο Λιμανάκι. Σε όλη την υπόλοιπη περιοχή όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα θάλασσα. Η απόσταση για ένα μέσο άνθρωπο προς τη θάλασσα είναι περίπου 20 λεπτά. Ο κόσμος έφυγε αυτοβούλως με τα οχήματα του. Στις 18:00 με την ενημέρωση του δημάρχου ο κόσμος καθησυχάστηκε. Δεν είχε ενημερωθεί ο κόσμος πως η φωτιά κατευθύνεται προς την περιοχή».

Διαβάστε ακόμα

Δίκη για το Μάτι: "Μέχρι να φτάσει ο τότε Πρωθυπουργός στο συντονιστικό υπήρχαν 37 νεκροί" - Τι είπε για τις απειλές, ο μάρτυρας

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της σημερινής εξέτασης του ο κ. Λιότσιος επισήμανε πως δεν προέκυψε ότι τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν μπορούσαν την ημέρα της πυρκαγιάς να κάνουν ρίψεις και ότι αυτά είχαν κάποιο πρόβλημα. Ακόμη τόνισε πως τα ελικόπτερα της ελληνικής αστυνομίας τα οποία διαθέτουν και θερμικές κάμερες, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ανθρώπων στη θάλασσα.

Διαβάστε ακόμα

Δίκη για το Μάτι: Όλα τα τραγικά λάθη που οδήγησαν στην εκατόμβη των νεκρών – Τι κατέθεσε ο πραγματογνώμονας

Ο κ. Λιότσιος δέχθηκε ερωτήσεις από το συνήγορο υποστήριξης της κατηγορίας Βασίλη Καπερνάρο σχετικά με τον ισχυρισμό του ελληνικού δημοσίου πως οι περιοχές αυτές δεν είχαν ορθή ρυμοτομική διάταξη. Απαντώντας ο μάρτυρας ανέφερε: «Σε ότι αφορά το πολεοδομικό θέμα στο σχέδιο δασών του πυροσβεστικού σώματος δεν αναφέρονται ως αυθαίρετες οι συγκεκριμένες περιοχές (Νέα Μάκρη, Μάτι). Υπήρχαν κάποια κομμάτια, απόκρημνα και δαιδαλώδη, στο Κόκκινο Λιμανάκι και προς Ζέμπερη, ήταν, κάποιες, προβληματικές περιοχές. Δεν σημαίνει κάτι αυτό. Το πυροσβεστικό σώμα ξέρει και αναλόγως κινείται».

Απαντώντας δε σε άλλη ερώτηση του κ. Καπερνάρου ο μάρτυρας επισήμανε πως εάν ο τότε διοικητής του Υ.Ε.Μ.Π.Σ, Γεώργιος Πορτοζούδης, άφησε τη θέση του, την ώρα που η φωτιά έφτανε στο Μάτι, εν γνώση του πως καιγόταν ο κόσμος, αυτό είναι εγκληματικό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ