Topwoman η Μαριάνθη Φραγκοπούλου: H ελληνίδα Startupper στο πλευρό της NASA - «πάει» ως το φεγγάρι με «έξυπνα» δοσίμετρα

Η Μαριάνθη Φραγκοπούλου αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, πριν συνεχίσει τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Έπειτα από πολυετή ερευνητική δραστηριότητα, η δρ Μαριάνθη Φραγκοπούλου ίδρυσε τη νεοφυή εταιρεία Herado αντικείμενο της οποίας είναι η δημιουργία ενός καινοτόμου συστήματος για τη μέτρηση της ακτινοβολίας στο διάστημα.

Μετά από πολύ αυστηρές και δύσκολες διαδικασίες, το… παιδί της Ελληνίδας πυρηνικής φυσικού επελέγη για την πρώτη αποστολή του Orion, του καινούργιου διαστημοπλοίου της NASA, στη Σελήνη.

Μιλώντας παλαιότερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Αλέκο Λιδωρίκη, η δρ Φραγκοπούλου, αν και τόνισε ότι το κενό που υπάρχει στην Ελλάδα σε ό,τι έχει να κάνει με τα μετάβαση από την έρευνα στην επιχειρηματικότητα είναι τεράστιο, εντούτοις υπάρχουν ιδιωτικές πρωτοβουλίες που βοηθούν στη δικτύωση εντός και εκτός Ελλάδας και στο να δημιουργηθούν ευκαιρίες χρηματοδότησης.

Η Μαριάνθη Φραγκοπούλου είναι πυρηνικός φυσικός, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμας OSU, και διευθύνουσα σύμβουλος της HERADO

Η Herado ιδρύθηκε το 2018 έχει την έδρα της στην Ελλάδα αλλά έχει ήδη επεκταθεί σε 16 χώρες και σε τρεις ηπείρους μέχρι σήμερα. Η εταιρεία σχεδιάζει και παράγει στην Ελλάδα έξυπνα δοσίμετρα μέτρησης της ακτινοβολίας σε πραγματικό χρόνο, ώστε να προστατεύσει και να μειώσει την πιθανότητα έκθεσης των εργαζομένων σε χώρους όπου υπάρχει ακτινοβολία όπως Νοσοκομεία, Αεροπορία, Στρατός αλλά και τους αστροναύτες στο διάστημα. 

Το who is who της

Είναι ειδικός στους τομείς της ακτινοβολίας, της ιατρικής φυσικής, της δοσιμετρίας νετρονίων και του διαστήματος. Έχει πολλά βραβεία, περισσότερες από 100 ερευνητικές εργασίες και συνεργασίες με μεγάλες ακαδημαϊκές και κυβερνητικές ομάδες, όπως η NASA, η Lockheed Martin, το DLR και το Los Alamos.

Με εμπειρία άνω των 18 ετών στην ιατρική φυσική και τη διαστημική έρευνα, καθώς και στον επιχειρηματικό τομέα.

Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις, ενώ έχει εκτεταμένες διεθνείς συνεργασίες με εργαστήρια, μεγάλους οργανισμούς και εταιρείες. Είναι μέλος διεθνών επιστημονικών εταιρειών και οργανισμών και προσκεκλημένη ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια που σχετίζονται με την ιατρική φυσική, την πυρηνική φυσική, τη διαστημική έρευνα καθώς και σε οικονομικά φόρουμ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ