Κεφαλονιά: Μέτρα για την ανακούφιση των σεισμοπαθών ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης-Κατεδαφιστέα 600 σπίτια (βίντεο)
Δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των σεισμοπαθών στην Κεφαλονιά ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά από ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των σεισμοπαθών στην Κεφαλονιά ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά από ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Χρυσοχοΐδης το νησί θα ενταχθεί σε προγράμματα, βάσει οριοθέτησης, και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί ΚΥΑ με τον υπουργό Οικονομικών Ιω. Στουρνάρα, για να βοηθηθούν και να αποκατασταθούν οι σεισμόπληκτοι.
Επίσης η πολιτεία θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των κτηρίων που επλήγησαν, ενώ θα δημιουργηθεί οικισμός με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι στο νησί έχουν μεταβεί 100 μηχανικοί από διάφορους κρατικούς φορείς και μαζί με σεισμολόγους και μηχανικούς από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το συνολικό επιστημονικό προσωπικό φθάνει σήμερα τα 120 άτομα, τα οποία και θα ελέγξουν εκ νέου όλα τα δημόσια κτήρια.
Κατεδαφιστέα περίπου 600 κτήρια
Σύμφωνα με τον υπουργό οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 600 κτήρια που κρίνονται κατεδαφιστέα, 1.100 με βαριές βλάβες και 1.400 με ελαφριές βλάβες, σε όλη την περιοχή της Παλλικής. Όπως είπε ακόμη, προβλήματα υπάρχουν και σε αρκετές δημόσιες υποδομές (δρόμους, λιμάνια και δημόσια κτήρια) που χρήζουν αποκατάστασης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε έκκληση προς τους επιστήμονες και τους κατοίκους της Κεφαλονιάς που εμφανίζονται στα ΜΜΕ, να μιλούν με αίσθημα ευθύνης προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλότητα και η κοινωνική ειρήνη. Για τον λόγο αυτόν, ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και θα ενημερώνει με επίσημο τρόπο τα ΜΜΕ.
Αποκατάσταση του οδικού δικτύου
Τόνισε στην συνέχεια ότι το μεγάλο προϊόν του νησιού είναι ο τουρισμός και άρα κυρίαρχο ζήτημα είναι η σωστή λειτουργία του αεροδρομίου, το οποίο έχει υποστεί πολύ μικρές ζημιές που θα διορθωθούν από πόρους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Κύριο μέλημα, πρόσθεσε, είναι η αποκατάσταση όλου του οδικού δικτύου στην Κεφαλονιά και ειδικότερα στην περιοχή της Παλλικής. Είναι ευκαιρία να κατασκευάσουμε ένα νέο οδικό δίκτυο, υπηρεσίες μας μελετούν ήδη την κατασκευή νέων δρόμων και εξετάζεται η ένταξη των έργων αυτών σε ευρωπαϊκά προγράμματα, σημείωσε.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανήγγειλε ότι τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθεί ένας τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός, μέσω του οποίου θα παρέχεται ενημέρωση και πληροφορίες προς τους πολίτες.
Είπε ακόμη ότι από τη δεύτερη μέρα του πρώτου σεισμού τοποθετήθηκαν στο νησί κινητοί σεισμογράφοι για να παρακολουθείται όλη η σεισμική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Κεφαλονιάς πραγματοποιεί συνεχείς δειγματοληψίες για την ποιότητα του πόσιμου νερού στο δίκτυο ύδρευσης. Λόγω βλαβών εκδόθηκε απαγόρευση στη Δημοτική Ενότητα Ληξουρίου για χρήση του νερού ως πόσιμου, ενώ μετά και το δεύτερο σεισμό διακόπηκε η παροχή νερού μέχρι να διορθωθούν οι βλάβες. Για το λόγο αυτό διατέθηκαν στους κατοίκους 14.000 μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού και υπάρχουν σε άμεση διάθεση άλλα 100.000. Επίσης διατέθηκαν 830 κουβέρτες, 25 σκηνές, και 1.000 μερίδες φαγητού μέσω του Δήμου Κεφαλονιάς.
Από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Κεφαλονιάς γίνεται επιτήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου ενώ το οδικό δίκτυο Ληξουρίου Αργοστολίου παραμένει ανοιχτό για οχήματα εκτάκτων αναγκών και συνεχίζονται οι εργασίες πλήρους αποκατάστασης του.
Παράλληλα οι αστυνομικές δυνάμεις στο νησί ενισχύονται με επιπλέον 30 άτομα και 5 περιπολικά, ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύεται με ομάδα 15 ατόμων με ειδικό διασωστικό όχημα σεισμών καθώς και διασωστικό σκύλο της 1ης ΕΜΑΚ. Σε ετοιμότητα βρίσκονται επίσης πέντε εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας του νησιού (Μεταξάτων, Ελείου - Προννών, Παλικής, Πυλάρου και Ερίσου).
Το Λιμενικό Σώμα ενισχύεται με 15 άτομα, ένα ναυαγοσωστικό παντός καιρού για μεταφορά εκτάκτων περιστατικών από θάλασσα, καθώς και έξι εξειδικευμένους βατραχανθρώπους για τη χαρτογράφηση των δύο λιμένων, του Αργοστολίου και του Ληξουρίου.
Στο αεροδρόμιο Κεφαλονιάς πραγματοποιούνται κανονικά όλες οι πτήσεις και διορθώνονται σταδιακά οι βλάβες οι οποίες παρουσιάστηκαν μόνο στην κτηριακή υποδομή.
Τα νοσοκομεία Αργοστολίου και Ληξουρίου λειτουργούν και βρίσκονται σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν περιστατικά υγείας. Στο Νοσοκομείο Ληξουρίου, αν και παρατηρήθηκαν ζημιές στην τοιχοποιία του παλαιού κτηρίου, λειτουργεί κανονικά η νέα πτέρυγα Νιάρχου, ενώ την Τετάρτη το πρωί ανοίγει και η νέα πτέρυγα Βεργωτή στο Νοσοκομείο Αργοστολίου. Τα νοσοκομεία ενισχύθηκαν με 15 ιατρούς από τον στρατό, το ναυτικού και το ΕΚΕΠΥ.
Από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων της ΓΓΔΕ, πραγματοποιήθηκαν μέχρι το πρωί σήμερα 1.680 έλεγχοι εκ των οποίων τα 760 κτήρια κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα.
Τέλος από πλευράς ΓΕΕΘΑ, θα σταλούν με οχηματαγωγό του Ναυτικού δύο κινητά μαγειρεία, δύο υδροφόρες, 15 χημικές τουαλέτες, ένας εκσκαφέας τάφρων, ένα ρυμουλκό, ένας φορτωτής, ένας προωθητής γαιών, ένα ανατρεπόμενο, ένα Η/Ζ και ένας φωτιστικός πύργος.
Κλειστά έως την Παρασκευή τα σχολεία
Κλειστά έως και την Παρασκευή θα παραμείνουν τα σχολεία, με απόφαση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, ο οποίος βρίσκεται στο νησί από τη Δευτέρα.
«Θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία έως και την Παρασκευή για να έχει ολοκληρωθεί ο νέος έλεγχος, να επανεκτιμήσουμε τα δεδομένα και μετά να δούμε τι θα αποφασίσουμε», δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος στο ΑΜΠΕ.
Όπως είπε, οι πρώτες 10 προκατασκευασμένες αίθουσες φθάνουν σήμερα στο νησί και οι υπόλοιπες 30 μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
«Μέριμνά μας είναι η ασφάλεια των μαθητών, σε πρώτο πλάνο, αλλά βεβαίως και η δημιουργία συνθηκών γρήγορης επανέναρξης της μαθητικής διαδικασίας. Για λόγους ψυχολογικούς τα παιδιά πρέπει να επανέλθουν στα σχολεία, αλλά με ασφάλεια», πρόσθεσε.
Επίσης, ο κ. Αρβανιτόπουλος επανέλαβε ότι από τον πρώτο έλεγχο καταγράφηκαν προβλήματα σε τρία σχολικά κτήρια, αλλά, όπως είπε, «με τον δεύτερο, που έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται αύριο το πρωί, θα δούμε την κατάσταση και θα επανεκτιμήσουμε τα πράγματα».
Ερωτηθείς αν για τους μαθητές της Γ' Λυκείου θα υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε: «Όλα αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια. Πρώτα ο Θεός, να σταματήσει η σεισμική δραστηριότητα, να επανέλθουμε στην ομαλότητα, να δούμε τι χρόνος χάθηκε, να δούμε τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει και θα δούμε αν χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα για αυτούς τους μαθητές».
Αδ. Γεωργιάδης: Δεν θα αφήσουμε το Ληξούρι χωρίς νοσοκομείο
Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι το νοσοκομείο στο Ληξούρι θα λειτουργήσει άμεσα, καθώς δεν υπάρχουν σοβαρές βλάβες. «Δεν θα αφήσουμε το Ληξούρι χωρίς νοσοκομείο», τόνισε. Ο υπουργός κάλεσε ακόμη τους κατοίκους του νησιού να μην πίνουν το νερό του δικτύου, «γιατί δεν ξέρουμε τι ζημιές έχει υποστεί».
Όλγα Κεφαλογιάννη: Να προστατέψουμε την εικόνα της Κεφαλονιάς
«Μας ενδιαφέρει να προστατέψουμε την εικόνα και το κύρος της Κεφαλονιάς ως τουριστικό προορισμό», δήλωσε με σειρά της η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. «Η οικονομία της Κεφαλονιάς στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον τουρισμό», πραανήγγειλε σειρά δράσεων επικοινωνίας, ώστε να ενισχυθεί η εικόνα της νησιού.
Αίτημα για ευρωπαϊκή αρωγή
Στο μεταξύ στην Κεφαλονιά μεταβαίνει κλιμάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης για να βοηθήσει στην καταγραφή των ζημιών και τη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την υποβολή αίτησης συνδρομής προς την Ε.Ε..
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα για το θέμα με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπυρίδωνα Σπύρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Κουρή και το Δήμαρχο Κεφαλονιάς Αλέξανδρο Παρίση.
Σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό μια περιοχή μπορεί να ενισχυθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: τεκμηριωμένη επίπτωση στο ΑΕΠ της Περιφέρειας, επηρεασμός του 50% του τοπικού πληθυσμού για χρονικό διάστημα όχι λιγότερο από έναν χρόνο από τις φυσικές καταστροφές (πχ. μακροχρόνια διαμονή σε προσωρινά καταλύματα, διακοπή λειτουργίας δικτύων υποδομών) και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης παρεμβαίνει για την κάλυψη μέρους της αποκατάστασης δημοσίων υποδομών, δαπανών υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών και των δαπανών προσωρινών μέτρων ανακούφισης του τοπικού πληθυσμού στις οποίες έχει ήδη προβεί το κράτος.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr