Πως και γιατί οι Ελβετοί αρνήθηκαν να μας δώσουν 1,5 δισ. ευρώ ενώ τα έδωσαν σε Βρετανία και Γερμανία;

«Θυμηθείτε πως ήταν ο Καποδίστριας που σας ένωσε και έκανε την Ελβετία κράτος». Την κουβέντα  αυτή, που δείχνει και την οργή και τον θυμό της Αθήνας για την επίμονη άρνηση της Ελβετίας να συνεργαστεί με τις ελληνικές Αρχές για τον εντοπισμό του «μαύρου χρήματος»που φυγαδεύθηκε τα χρόνια της κρίσης στις ξένες τράπεζες, εκστόμισε Έλληνας αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, προς τους Ελβετούς ομολόγους του.

«Θυμηθείτε πως ήταν ο Καποδίστριας που σας ένωσε και έκανε την Ελβετία κράτος». Την κουβέντα  αυτή, που δείχνει και την οργή και τον θυμό της Αθήνας για την επίμονη άρνηση της Ελβετίας να συνεργαστεί με τις ελληνικές Αρχές για τον εντοπισμό του «μαύρου χρήματος»που φυγαδεύθηκε τα χρόνια της κρίσης στις ξένες τράπεζες, εκστόμισε Έλληνας αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, προς τους Ελβετούς ομολόγους του.



Παρότι ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας έλεγε ότι "οι προσπάθειες θα συνεχιστούν σε κλίμα καλής συνεργασίας",  στην έκφρασή του ήταν αποτυπωμένη η ίδια ενόχληση, την ώρα που έκανε δηλώσεις χθες δίπλα στην  Ελβετίδα υπουργό Οικονομικών όταν αυτή, χωρίς περιστροφες και επιχειρήματα, τόνιζε δημοσίως πως το μοντέλο της συμφωνίας Ελβετίας-Μεγάλης Βρετανίας είναι πια … «παρωχημένο» και δεν μπορεί να ισχύσει για τους Έλληνες καταθέτες που κρύβουν λεφτά στα θησαυροφυλάκια της Ζυρίχης, αναφέρει το Πρώτο Θέμα.

Όπως έγινε σαφές από  όσα ανέφερε η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ, η Η Ελβετία δεν δέχεται να φορολογηθούν αναδρομικά οι καταθέσεις των Ελλήνων στην συγκεκριμένη χώρα, με προφανή σκοπό να προφυλάξει την «καλή φήμη» των τραπεζών της χώρας της. Επαναλάμβανε συνέχεια πως  «η Ελβετία θέλει να συνεργαστεί» αλλά … χωρίς να παραβιάζεται το ελβετικό δίκαιο. Δεν εξηγούσε όμως αν παραβιάστηκε με τις συμφωνίες που υπέγραψε με την Βρετανία και τη Γερμανία.

«Η Ελβετία υποχωρεί μόνο όταν κάποιος μπορεί να την πιέζει. Δεν ήθελε να φύγουν οι τράπεζές της από το Σίτι του Λονδίνου» έλεγε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις.

Το μόνο έσοδο που που φαίνεται πως μπορεί βάσιμα να ευελπιστεί πως θα έχει από την Ελβετία η χώρα μας, με βάση όσα είπε η κυρία Σλουμπφ, είναι ότι η φορολογία των καταθέσεων θα γίνεται στο μέλλον με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε το 2012 με τις χώρες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία κάθε χρόνο θα αποδίδεται στην Ελλάδα ένας φόρος 10% - 15% που θα επιβάλεται στους τόκους που παίρνουν εκεί οι Έλληνες καταθέτες.

Αυτό όμως θα αργήσει να συμβεί και αφορά μέρος μόνο των τόκων και όχι σε όλο το κεφάλαιο που έχει εξαχθεί στις ελβετικές τράπεζες. «Δεν μας είπαν καν πόσα χρήματα Ελλήνων κρύβονται στην Ελβετία» τόνιζε άλλη πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Για να «χρυσώσει το χάπι» πάντως, η ελβετία υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «υπάρχει μια τάση» να σπεύδουν πολλοί τώρα να δηλώνουν τα στοιχεία τους στις ελβετικές τράπεζες και, άρα, θα γίνουν γνωστοί σύντομα κάποιοι Έλληνες που θα πληρώνουν στο εξής φόρο επί των τόκων των καταθέσεών τους.


Στον αέρα και οι «λίστες»

Επιπλέον η κυρία Σλουμπφ ξεκαθάρισε πολύ «ευγενικά» ότι ούτε στο σκέλος της δικαστικής συνδρομής, για έρευνες «μαύρου χρήματος» που έχουν ξεκινήσει στην Ελλάδα,  θα βοηθήσει η Ελβετία. Όπως ανέφερε, εάν η Αθήνα αποδείξει ότι τα χρήματα συγκεκριμένων προσώπων είναι προϊόν βρώμικου χρήματος (από μίζες κλπ), τότε και μόνον τότε η Ελβετία θα εξετάσει θετικά το σχετικό αίτημα της χώρας μας να ανοίξουν λογαριασμοί κα να δεσμευτούν χρήματα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί να έχει ξεκινήσει η έρευνα πχ για τις λίστες Λαγκάρντ ή τα εξοπλιστικά, αλλά πρέπει να υπάρχουν και ισχυρά στοιχεία (ομολογίες κλπ) ότι οι εμπλεκόμενοι στις υποθέσες αυτές έχουν διαπράξει οικονομικά εγκλήματα, για να μπορεί να υποβληθεί σχετικό αίτημα στην Βέρνη.

Στην Βέρνη και τη Ζυρίχη έχουν κρυφτεί πολλά δισεκατομμύρια Ελλήνων καταθετών, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 20-60 δισ. ευρώ ανάλογα με τις εκτιμήσεις) αι υποτίθεται ότι η ελληνική κυβέρνηση τις αναζητά εδώ και χρόνια, από την εποχή του κυρίου Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, χωρίς όμως αποτελέσματα ως τώρα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr