Mόνο στο Eirinika.gr: ''Οι πίτες της Σοφίας: 3 αδέρφια από το Μέτσοβο φτιάχνουν τις πιο νόστιμες πίτες της Αθήνας - έμπνευση η μαμά Σοφία εξαιρετική μαγείρισσα''! (φωτό)

E.N: Κυρία Δελητζά είστε ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος παραγωγής παραδοσιακών πιτών ονομαζόμενο ''Οι πίτες της Σοφίας''. Λόγω ανεργίας πολλοί έχουν στραφεί στην δημιουργία μικρών επιχειρήσεων με βάση τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, αυτός ήταν λόγος της δημιουργίας και της δικής σας επιχείρησης;



M.Δ: Η κρίση, το ενδεχόμενο της ανεργίας και η γενικότερη ανασφάλεια σίγουρα αποτέλεσαν την αφορμή για τη δημιουργία αυτής της επιχείρησης, αλλά όχι και την αιτία. Άλλωστε και εγώ αλλά και τα αδέρφια μου, που συμμετέχουμε σε αυτό, είχαμε τις δουλειές μας και μάλιστα οι δύο εξακολουθούν να τις έχουν. Η αιτία αυτής της επιχειρηματικής προσπάθειας ήταν η ανάγκη να κρατήσουμε ζωντανή την τέχνη και το μεράκι της μαμάς Σοφίας και να μοιραστούμε με το κοινό τη νοστιμιά και την ποιότητα της παραδοσιακής πίτας που τόσο αγαπάμε!

E.N: Γιατί ''Οι πίτες της Σοφίας''; Από που προκύπτει το όνομα, το δικό σας είναι Ματίνα.

M.Δ: Σοφία είναι το όνομα της μητέρας μου που δεν είναι πια κοντά μας. Ένας υπέροχος άνθρωπος και μια εξαιρετική μαγείρισσα που με πολύ αγάπη και μεράκι «μαστόρευε» με τέχνη για εμάς τα παιδιά της, συγγενείς και φίλους ατέλειωτα ταψιά παραδοσιακής πίτας. Η μαμά Σοφία είναι η έμπνευση αυτής της ιδέας, και εμείς, τα παιδιά μεταφέραμε τις αγαπημένες παραδοσιακές γεύσεις σε ένα μοντέρνο χώρο στο σήμερα.


 
E.N: Αντιμετωπίσατε προβλήματα στο ''στήσιμο'' της επιχείρησης σας; Είχατε κάποια κρατική βοήθεια;

M.Δ: Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα κάθε νέος επιχειρηματίας που προσπαθεί να στήσει μια επιχείρηση δηλαδή γραφειοκρατία και απίστευτα χρονοβόρες διαδικασίες (και λόγω υγειονομικού ενδιαφέροντος) με τα πάγια έξοδα να τρέχουν παράλληλα. Με υπομονή, επιμονή, τρέξιμο και πολλή προσωπική εργασία τα καταφέραμε και το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειές μας. Βοήθεια κρατική δεν είχαμε.


 
E.N: Τι σας διαφοροποιεί από άλλα παρόμοια καταστήματα;

M.Δ: Οι πιο όμορφες, οι πιο δυνατές θύμισες είναι οι παιδικές. Εκείνες οι υπέροχες, αξέχαστες μνήμες της χαμένης αθωότητας γεμάτες χρώματα, ευωδιές και γεύσεις. Για εμάς, τα αδέρφια από το Μέτσοβο, όλες αυτές οι αναμνήσεις είχαν πάντα ως «ενορχηστρωτή» τον μεγάλο ξύλινο πλάστη της μαμάς Σοφίας. Αυτό το μαγικό ραβδί που στα ακούραστα χέρια της μεταμόρφωνε  το αλεύρι, το γάλα, τα αυγά, το τυρί, τα χορταρικά και ό,τι πιο φρέσκο και αγνό υλικό μπορείτε να φανταστείτε σε λαχταριστές πίτες και που κάποιες φορές κουνιόταν τάχα απειλητικά για να αποτρέψει τις ατέλειωτες σκανταλιές μας.



Αυτή δεν ήταν η δουλειά κανενός από τα αδέρφια. Αυτό που απλά θελήσαμε ήταν να μοιραστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο τις αναμνήσεις μας. Και για να απαντήσω στην ερώτησή σας, δεν νιώθουμε ότι πουλάμε πίτες αλλά αναμνήσεις. Είναι απίστευτα ευχάριστο, και πιστέψτε μας συμβαίνει πολλές φορές, όταν δοκιμάζει κόσμος τις γεύσεις μας και με συγκίνηση θυμάται και εκείνος δικές του αντίστοιχα αναμνήσεις, σκανταλιές και αναπολεί…
Οι πίτες της Σοφίας, πλασμένες με μεράκι, παράδοση και φροντίδα, είναι για μας οι καλύτερες πίτες του κόσμου! Αν τις δοκιμάσετε, μπορεί να συμφωνήσετε μαζί μας. Όπως και να ‘χει όμως, να θυμάστε: το μυστικό της συνταγής είναι ότι πλάθονται με αγάπη.



E.N: Φτιάχνεται πίτες με συνταγές από όλη την Ελλάδα;

M.Δ: Ξεκινήσαμε με αυτούσιες συνταγές της μαμάς Σοφίας από το Μέτσοβο και γενικά την Ήπειρο και σιγά σιγά ανάλογα και τη ζήτηση του κόσμου «επεκτεινόμαστε» προς όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα λόγω θέσης καταστήματος (Παλαιό Φάληρο – πολλοί από την Πόλη) ετοιμάζουμε σύντομα πίτα, πάντα με το δικό μας παραδοσιακό φύλλο, με γέμιση παστουρμά.
 
E.N: Ποια είναι η ''σπεσιαλιτέ'' σας; Ποια είναι η δική σας αγαπημένη πίτα;

Τ M.Δ: ο καλό είναι ότι όλες, και οι 10 γεύσεις έχουν σχεδόν την ίδια ζήτηση και ανταπόκριση.
Συνέβη το εξής: ο κόσμος ξεκίνησε και ζητούσε γεύσεις που ήδη γνώριζε, με αποτέλεσμα πρώτες σε προτιμήσεις να είναι η παραδοσιακή χορτόπιτα (με φρέσκα μυρωδικά εποχής και μπόλικη φέτα), η κοτόπιτα του κηπουρού (με τρίχρωμες πιπεριές και τραχανά) και η κιμαδόπιτα (με μπαχάρι, αυγό και κόκκινο πιπέρι), και αφού μας εμπιστεύτηκε να ανέβηκαν στις προτιμήσεις τους και άλλες γεύσεις πιο «άγνωστες» όπως η πρασόπιτα και η μπατζίνα (καθόλου διαδεδομένη).
Από τις γλυκές αρέσει πολύ η γαλατόπιτα και η μπουγάτσα σοκολάτα.
Η δικιά μου αγαπημένη είναι η μανιταρόπιτα αλλά δεν υπάρχει πρωινό που να μην ξεκινήσω με τη γαλατόπιτά μας…


 
E.N: Θα θέλατε να επεκτείνετε την επιχείρηση σας και με άλλα καταστήματα στην Αθήνα; Ίσως και κάποια καταστήματα ανά την Ελλάδα;

M.Δ: Είναι κάτι που μας το προτείνουν πολλοί αλλά νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για κάτι τέτοιο. Η αγάπη και η αγκαλιά του κόσμου επιτεύχθηκε «συναισθηματικά» σε πρώτη φάση, μένει όλη αυτή η προσπάθεια να στηριχθεί και επιχειρηματικά σωστά. Πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε ότι το υπάρχον κατάστημα θα είναι απόλυτα κερδοφόρο, να καλύψουμε όλα τα κενά σχετικά με την μέγιστη ικανοποίηση του πελάτη σε όλους τους τομείς, και μετά να συζητήσουμε οποιαδήποτε επέκταση.


 
E.N: Είστε ευχαριστημένη από το εγχείρημα σας; Είναι επικερδής η επιχείρηση σας με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα φυσικά;

M.Δ: Με τα σημερινά δεδομένα είναι επικερδής, είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι, περισσότερο πιστέψτε μας διότι ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την προσπάθειά μας και έχουμε ήδη μπει στην επόμενη φάση του πώς να εξελιχθούμε και να γίνουμε καλύτεροι…









Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ