Ρόδος: Κινητοποίηση για την διάσωση σπάνιας φώκιας- 250-300 ο πληθυσμός τους στην Ελλάδα, ο μισός παγκοσμίως! (φωτό)

Κλιμάκιο ειδικών από την Αθήνα και το κέντρο προστασίας Μεσογειακής Φώκιας στο νησί της Ρόδου προκειμένου να ασχοληθεί με την γκρι φώκια η οποία για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα έκανε την εμφάνισή της σε παραλία της Ρόδου.



Το σπάνιο είδος φώκιας, που κολυμπάει αυτή την εποχή γύρω από τη Ρόδο, έκανε και πάλι την εμφάνισή της χθες το πρωί στην παραλία των Κρητικών αυτή τη φορά, απέναντι ακριβώς από τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα Ρόδος Πάλας και Καψής.  Η φώκια αυτή, φαίνεται από τις πρώτες εκτιμήσεις ότι πάσχει από παθολογικό πρόβλημα. Δεν φαίνεται χτυπημένη αλά οι ειδικοί προβληματίζονται για το γεγονός ότι δεν αντιδρά με την παρουσία του κόσμου και παραμένει στην παραλία.



Η περιέργεια πάντως δεκάδων συμπολιτών μας ήταν έντονη καθώς στο σημείο από νωρίς το πρωί βρέθηκαν δεκάδες άνθρωποι ακόμα και μικρά παιδιά για να δουν από κοντά τη γκρι φώκια.  Το γεγονός ανάγκασε το Λιμεναρχείο της Ρόδου έπειτα από τις υποδείξεις των ειδικών, του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου να αποκλείσει την πρόσβαση στο συγκεκριμένο τμήμα της παραλίας τοποθετώντας ειδικές κορδέλες.



Σε δηλώσεις του στη “Ροδιακή” ο διευθυντής του υδροβιολογικού σταθμού της Ρόδου δρ. Ανδρέας Σιούλας, επισήμανε ότι η φώκια θα πρέπει να μείνει στην παραλία με ησυχία, ανενόχλητη από ανθρώπινη παρουσία και να προσπαθήσει από μόνη της να επιστρέψει στον φυσικό της κόσμο.


Η μεσογειακή φώκια μοναχός (Monachus monachus), είναι το ένα από τα δύο εναπομείναντα είδη φώκιας μοναχού της οικογένειας των φωκιδών. Κάποτε ήταν εξαπλωμένη σε όλες τις ακτές τις Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και του ανατολικού Ατλαντικού. Σήμερα, με αριθμό μικρότερο από 600 ζώα, συγκαταλέγεται στα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα ζωικά είδη του πλανήτη και χαρακτηρίζονται ως κινδυνεύοντα με αφανισμό από την Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης.
Ο μισός περίπου πληθυσμός, γύρω στα 250-300 άτομα, ζει στην Ελλάδα.




Πηγή: Ροδιακή
http://www.rodiaki.gr/article.php?id=271169&catid=5&maincatid=1#ixzz2sdW2SjGc

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ