8/2/1981: Η πιο «μαύρη» σελίδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού - «Αθάνατα» τα 21 παιδιά που «έσβησαν» στη Θύρα 7 λόγω της αγάπης τους για το ποδόσφαιρο

Πριν από 34 χρόνια, την Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 1981, η Ελλάδα συγκλονίζεται από μια είδηση που κανείς δεν μπορεί να πιστέψει. Η κρατική τηλεόραση διακόπτει το πρόγραμμά της, ανακοινώνει το θλιβερό μαντάτο και κάνει έκκληση για αίμα στα νοσοκομεία, όπου έχουν διακομιστεί οι τραυματίες.

Πριν από 29 χρόνια, την Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 1981, η Ελλάδα συγκλονίζεται από μια είδηση που κανείς δεν μπορεί να πιστέψει. Η κρατική τηλεόραση διακόπτει το πρόγραμμά της, ανακοινώνει το θλιβερό μαντάτο και κάνει έκκληση για αίμα στα νοσοκομεία, όπου έχουν διακομιστεί οι τραυματίες.

Το ντέρμπι της 20ης αγωνιστικής μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ έχει τελειώσει με τους ερυθρόλευκους να επικρατούν με τον επιβλητικό 6-0. Οι μεθυσμένοι από το νέκταρ της χαράς και της περηφάνιας, οπαδοί των Πειραιωτών θέλουν να φύγουν γρήγορα και να βγουν στους δρόμους να φωνάξουν για την επιτυχία της ομάδας τους, να αγκαλιάσουν του ήρωες τους. Η πόρτα της θύρας 7 όμως είναι κλειστή. Ή μισάνοιχτη (δεν έχει σημασία, έπρεπε να είναι ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΗ).

Τα τουρνικέ (ένα απ΄ αυτά υπάρχει σαν μνημείο, στο "νέο Καραϊσκάκη") δυσκολεύουν την έξοδο. Η μοίρα έχει αποφασίσει τη συνέχεια και τίποτα δεν φαίνεται ικανό να σταματήσει την ροή της. Παιδιά πέφτουν, ποδοπατιούνται και η τραγωδία παίρνει σάρκα και οστά. Η πεσμένη μάζα όλο και μεγαλώνει. Φωνές απελπισίας και πανηγυρισμών αναμειγνύονται.

Ο χάρος παραμόνευε απρόσκλητος σε μία γιορτή που εξελίχθηκε σε τραγωδία. Οι αστυνομικοί ξεριζώνουν την πόρτα για να βγουν όσοι περισσότεροι μπορούν. Δεκαεννιά άτομα δεν τα κατάφεραν, πέθαναν από ασφυξία στα σκαλοπάτια του... σπιτιού τους. Οι τραυματίες ακόμα περισσότεροι.

Η υπόλοιπη ημέρα ήταν για όλη την Ελλάδα τραγική. Όλοι οι Ελληνες από τον απλό πολίτη μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, προσπαθούσαν να ενημερωθούν για την έκβαση του θλιβερού συμβάντος. Νοσοκομεία άνοιξαν, αιμοδότες προσέτρεξαν να προσφέρουν, και αρκετός κόσμος προσπαθούσε να μάθει εάν κάποιος δικός τους βρίσκεται στα θύματα.
Τελικός απολογισμός 21 θύματα. Τα θύματα της θύρας 7...

Τουμανίδης Παναγιώτης 14 ετών

Σκλαβούνης Κώστας 16 ετών

Παναγούλης Ηλίας 17 ετών

Λεωνιδάκης Σπύρος 18 ετών

Αμίτσης Γεράσιμος 18 ετών.

Κανελλόπουλος Γιάννης 18 ετών

Σπυλιόπουλος Γιάννης 19 ετών

Φίλος Νίκος 19 ετών

Πούπος Ευστράτιος 20 ετών

Μάχας Βασίλειος 20 ετών

Διαλυνάς Γιάννης 20 ετών

Κωστόπουλος Μιχάλης 21 ετών

Χαϊρατίδου Ζωγραφούλα 23 ετών

Ανδριώτης Σπύρος 24 ετών

Καρανικόλας Κώστας 26 ετών

Μάρκου Μιχάλης 27 ετών

Μπίλας Κώστας 28 ετών

Κουτσόλης Αναστάσιος 30 ετών

Κουρουπάκης Αντώνης 34 ετών

Χατζηγεωργίου Χρήστος 34 ετών

Αδαμόπουλος Δημήτριος 40 ετών

ΑΘΑΝΑΤΟΙ...

Πηγή: sport24.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ