Ηράκλειο: Στο μεγαλύτερο ενυδρείο της Ανατολικής Μεσογείου, το «Θαλασσόκοσμος», θα δώσει το παρών το διεθνές TEDx event!

Στο Ενυδρείο Κρήτης "Θαλασσόκοσμος" στις Γούρνες Ηρακλείου το πρώτο TEDx event που έγινε ποτέ στο νησί. Πρόκειται για ένα συνέδριο διάδοσης ιδεών, προβληματισμού και καινοτομίας, που ξεκινά σήμερα σε έναν καταπληκτικό χώρο.



Άνοιξε σήμερα τις πόρτες του στο Ενυδρείο Κρήτης "Θαλασσόκοσμος" στις Γούρνες το πρώτο TEDx event που έγινε ποτέ στο νησί. Ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες συνομιλούν και πυροδοτούν συζητήσεις με το κοινό που φρόντισε να προμηθευτεί το εισιτήριό του. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα συνέδριο διάδοσης ιδεών, προβληματισμού και καινοτομίας. Το TED είναι μια διεθνής κίνηση που ξεκίνησε πριν από περίπου 30 χρόνια στην Αμερική και σιγά-σιγά μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Τα TEDx events είναι ανεξάρτητες εκδηλώσεις, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ξεχωρίζουν για το χαρακτήρα τους: Στοχεύουν πρωτίστως στον τοπικό παράγοντα, πυροδοτώντας συζητήσεις και συνδέσεις μεταξύ των παρευρισκομένων. Αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας αποτελεί η πλήρως εθελοντική συνεισφορά των διοργανωτών και η υποστήριξη των χορηγών που δίνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί αυτή η μέρα. Η θεματική του πρώτου TEDx event της Κρήτης είναι τα "Σταυροδρόμια".
Πηγή έμπνευσης ο χαρακτήρας και η πορεία του νησιού, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, τεχνών και ανθρώπων, πλούσιο σε επιρροές και επιδράσεις. Περισσότερες από 10 ομιλίες θα μας βοηθήσουν να περιπλανηθούμε στα σταυροδρόμια των εποχών μας, αλλά κυρίως θα ενεργοποιήσουν τη σκέψη και τις επιλογές για την πορεία που έχουμε μπροστά. Μεταξύ αυτών, η κ. Παναγιώτα Ποϊράζη, προϊσταμένη ερευνήτρια στο ΙΤΕ, θα περιγράψει πώς τα υπολογιστικά συστήματα μπορούν να μας δείξουν το δρόμο για την κατανόηση του ανθρώπινου νου, ο βραβευμένος φωτογράφος Στυλιανός Παπαρδέλας θα σταθεί στον ενθουσιασμό τού να επιλέγεις το σταυροδρόμι που υπόσχεται τη μεγαλύτερη περιπέτεια και ξεπερνάει τα συμβατικά όρια, ενώ ο Αλέξανδρος Ν. Χρηστάκης, σχεδιαστής κοινωνικών συστημάτων, θα χαράξει το μονοπάτι για τη συμμετοχική δημοκρατία και την επιστήμη του διαλόγου. Το Ενυδρείο Κρήτης θα ανοίξει κανονικά για το κοινό αύριο Κυριακή 9 Φεβρουαρίου.



Οι ομιλητές

Αναλυτικότερα στο συνέδριο είναι ομιλητές οι :

1. Αλέξανδρος Ν. Χρηστάκης, σχεδιαστής κοινωνικών συστημάτων (κοινωνικός επιστήμονας-Συμμετοχική Δημοκρατία).
2. Στυλιανός Παπαρδέλας, φωτογράφος ("National Geographic" - Περιπλάνηση σε μη συμβατικά μέρη και τόπους).
3. Νένα Γαλανίδου, ιστορικός, αρχαιολόγος (Νέα δεδομένα στην αρχαιολογική έρευνα στο Αιγαίο - Η προέλευση του ανθρώπου).
4. Γκάρεθ Όουενς, γλωσσολόγος-ερευνητής (Μυστήριο του Δίσκου της Φαιστού).
5. Παναγιώτα Ποϊράζη, διευθύντρια Ερευνών, ΙΤΕ (Μελέτη του ανθρώπινου νου - Υπολογιστικά συστήματα).
6. Βαγγέλης Μάλλιος, διδάκτωρ Νομικής (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων - Ομόφυλα ζευγάρια στο σύμφωνο συμβίωσης).
7. Βασίλης Νικολόπουλος, ερευνητής & επιχειρηματίας (Μετατροπή καινοτομίας & έρευνας σε προϊόντα/ επιχειρηματικότητα - Ενεργειακά δεδομένα & έξυπνα συστήματα).
8. Έλενα Παραβάντη, διαιτολόγος-διατροφολόγος (Μεσογειακή διατροφή - Ο θρύλος της κρητική κουζίνας και η (μη) αξιοποίηση της αυθεντικής κρητικής δίαιτας).
9. Ross Daly, μουσικός (Ιδρυτής του "Λαβύρινθου" - Εργαστήρι μουσικής στο Χουδέτσι).
10. Daulute - Μουσικό τρίο.
11. Efren Lopez & Στέλιος Πετράκης, μουσικοί.



Πηγή: Νέα Κρήτη http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1113934&srv=364

Ενυδρείο "Θαλασσόκοσμος" http://www.cretaquarium.gr/

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ