Πως να απολαύσετε καλύτερα το κρασί σε ένα εστιατόριο; Ορίστε 10 χρήσιμες προτάσεις

Λέγεται ότι ένα μεγάλο κομμάτι της απόλαυσης αλλά και της δημόσιας γαστρονομικής μας εικόνας εξαρτάται από τον τρόπο που θα διαχειριστούμε το θέμα του κρασιού στο εστιατόριο.

Λέγεται ότι ένα μεγάλο κομμάτι της απόλαυσης αλλά και της δημόσιας γαστρονομικής μας εικόνας εξαρτάται από τον τρόπο που θα διαχειριστούμε το θέμα του κρασιού στο εστιατόριο. Μα τότε, γιατί οι περισσότεροι πίνουν τα ίδια και τα ίδια; Ιδού μερικές συμβουλές από το Αθηνόραμα

1. Open minded



Το κρασί είναι από τα πιο σύνθετα προϊόντα του κόσμου και από αυτά με τη μεγαλύτερη ποικιλία. Κάθε μέρα μπορούμε να απολαμβάνουμε και ένα διαφορετικό, καλό κρασί! Δεν είναι αμαρτία λοιπόν να πίνουμε μονίμως τα ίδια και τα ίδια;


2. Σκεφτόμαστε τα κρασιά που μας αρέσουν αλλά και τις τιμές τους

Για να βγείτε από τη δύσκολη θέση μιας λίστας γεμάτης με άγνωστες προτάσεις, αλλά κυρίως για να πείτε στον υπεύθυνο παραδείγματα για το είδος των κρασιών που προτιμάτε. Θα τον βοηθήσετε να σας κατευθύνει με μεγαλύτερη ασφάλεια. Καλό είναι να είστε ενημερωμένοι και για τις τιμές, καθώς πολλά εστιατόρια χρεώνουν αλλοπρόσαλλα!

3. Διαβάζουμε και δίνουμε προσοχή στη λίστα



Η wine list ενός καλού εστιατορίου είναι η βιτρίνα του. Κοιτάξτε την προσεκτικά, συνειδητοποιήστε τον πλούτο των επιλογών, ανοίξτε το μυαλό σας σε διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών και περιοχές, αναζητήστε κρυμμένες ευκαιρίες και διαμάντια. Στις λίστες των περισσότερων καλών εστιατορίων υπάρχουν κρασιά-κελεπούρια.


4. Αποφασίζουμε πρώτα τι θα φάμε

Ή το αντίθετο, δηλαδή τι θα πιούμε και μετά παραγγέλνουμε φαγητό αναλόγως. Το θέμα είναι ότι το κρασί και το φαγητό είναι αλληλένδετα και η απόλαυσή μας εξαρτάται και από την αρμονία τους, είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε μας ενδιαφέρει είτε όχι, είτε γνωρίζουμε, είτε δεν έχουμε ιδέα. Η αρμονία κρασιού και φαγητού είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα, όμως και η κοινή λογική βοηθά. Αν ο ένας παραγγείλει λαβράκι και ο άλλος ζαρκάδι, τότε προφανώς κάποιος δεν θα ευχαριστηθεί το κρασί του. Έχετε ωστόσο κατά νου ότι τα λευκά κρασιά που έχουν περάσει από βαρέλι είναι αυτά που συνδυάζονται με τη μεγαλύτερη γκάμα γεύσεων. Προτιμήστε τα Chardonnay στις διεθνείς κουζίνες και τα Ασύρτικα στην ελληνική.


5. Ακούμε τον σομελιέ



Αυτός μπορεί να βοηθήσει τόσο στην επιλογή του κρασιού όσο και στο ταίριασμά του με το φαγητό. Μη διστάσετε να τον ρωτήσετε, αφού όμως πρώτα τον ενημερώσετε για τα κρασιά που σας αρέσουν και εμμέσως για την τιμή που θέλετε να πληρώσετε. Δείξτε ενδιαφέρον σ’ αυτά που σας λέει, τσιγκλήστε τον, κερδίστε το σεβασμό και τη συμπάθειά του· είναι σίγουρο ότι θα απολαύσετε πολύ περισσότερο το γεύμα σας.


6. Αλλάξτε κρασιά


Πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιείτε το ίδιο κρασί με το πρώτο και το κύριο πιάτο σας, ούτε βέβαια να πιείτε όλοι στο τραπέζι το ίδιο κρασί ανεξαρτήτως του τι τρώτε. Αλλάξτε κρασιά, εμπιστευθείτε τις επιλογές σε ποτήρι ή τις μικρές φιάλες και γενικά γίνετε οπαδοί των πιο tailor-made οινικών επιλογών έχοντας κατά νου ότι η αρμονία κρασιού/φαγητού είναι το 70% της απόλαυσης.

7. Δοκιμάστε



Μυρίστε το κρασί που θα σας σερβίρουν για να ελέγξετε όλα τα παρακάτω. Βάλτε και λίγο στο στόμα σας, για να είστε σίγουροι ότι η θερμοκρασία που σας το σερβίρουν είναι η σωστή ή, καλύτερα, είναι του γούστου σας. Πέρα από προσωπικές επιλογές, να ξέρετε ότι μια θερμοκρασία γύρω στους 14-16°C είναι η καλύτερη για να απολαύσουμε ένα οποιοδήποτε κρασί. Απλώς τα κόκκινα τα πίνουμε λίγο πιο ζεστά για να μαλακώνει η στυφάδα των ταννινών και τα λευκά λίγο πιο κρύα για να δεχόμαστε ευκολότερα την οξύτητά τους.


8. Μη διστάσετε να επιστρέψετε φιάλη

Επιστρέφουμε το κρασί μας όταν είναι χαλασμένο, όχι όταν δεν μας άρεσε η επιλογή μας, εκτός εάν έχουμε συμφωνήσει σχετικά με τον σομελιέ ο οποίος, επιμένοντας σε μια πρότασή του, μας πρότεινε να το δοκιμάσουμε και αν δεν μας αρέσει να το πάρει πίσω. Σε αυτή την περίπτωση να του το δώσετε – άλλωστε εκείνος δεν κατάλαβε τα γούστα σας. Τι σημαίνει τώρα χαλασμένο κρασί. Συνήθως τρία απλά πράγματα: Πρώτον, το κρασί είναι οξειδωμένο, κοινώς δεν άντεξε στο χρόνο και τα αρώματά του πέθαναν και έδωσαν τη θέση τους στο χαρακτηριστικό… κομμένο από ώρα μήλο. Δεύτερον, το κρασί έχει φελλό, κοινώς όταν το μυρίσετε μυρίζει σαν μουχλιασμένο ξύλο. Τρίτον, έχει κάποια δυσάρεστη οσμή· η πιο συνηθισμένη είναι το κλούβιο αυγό που δηλώνει το υδρόθειο. Σε καθεμία από τις παραπάνω περιπτώσεις, επιστρέφετε τη φιάλη.

9. Η ικανοποίηση του προσωπικού μας γούστου



Υπάρχουν κανόνες και προτάσεις, και σωστά και λάθος, επειδή όμως βασιλιάς όλων είναι το προσωπικό μας γούστο, απαιτήστε την ικανοποίησή του. Πολύ συχνά άλλωστε οι κανόνες γίνονται στρεβλά αντιληπτοί, ακόμη και από τους επαγγελματίες, κι έτσι, για παράδειγμα, φτάνουν συχνά στο τραπέζι κόκκινα κρασιά σε θερμοκρασία δωματίου που όμως προσεγγίζει τον καύσωνα αντί για τους –θεωρητικά ορθούς– 18° Κελσίου.


10. Η γνώση είναι απόλαυση

Τέλος, μην ξεχνάτε τούτο: Όσο περισσότερα γνωρίζουμε για ένα αντικείμενο, τόσο περισσότερο το απολαμβάνουμε. Το ίδιο και με το κρασί. Όσο πιο πολλά ξέρουμε για το κρασί, τόσο περισσότερο απολαμβάνουμε τη μοναδικότητα του καθενός. Όσο περισσότερα έχουμε δοκιμάσει, τόσο καλύτερα είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε τις λεπτές αποχρώσεις και την πολυπλοκότητά τους, τόσο περισσότερα παίρνουμε από κάθε κρασί που δοκιμάζουμε. Το κρασί είναι απόλαυση και η γνώση τη μεγιστοποιεί.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ