Δημήτρης Παπαστεργίου: Οι 1.532 υπηρεσίες του gov.gr να γίνουν 5.000 - Και η τεχνητή νοημοσύνη στους στόχους

Συνέχεια στο έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο έχει μεταμορφώσει αρκετές υπηρεσίες, θα δώσει ο νέος υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής, «θα τρέξουμε αυτά που έχουν ήδη προωθηθεί και θα προχωρήσουμε αυτά που έχουν προωθηθεί και, βέβαια, να δούμε και καινούργιους τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, νέες προκλήσεις, όπως η κυβερνοασφάλεια και πώς θα μπορέσουμε να θωρακιστούμε συνολικότερα, οι μεταβιβάσεις ακινήτων».

«Θεωρώ ότι την Κυριακή που πέρασε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες με τον πιο εμφατικό τρόπο μάς ζήτησαν να προχωρήσουμε γρήγορα, σταθερά, τολμηρά μπροστά. Και πρέπει να το κάνουμε αυτό περισσότερο σε ένα υπουργείο που τα προηγούμενα χρόνια έδειξε ότι πραγματικά είναι μια άλλη η Ελλάδα που θέλουμε, μια Ελλάδα πιο σύγχρονη, πιο αποτελεσματική, με λιγότερη διαδικασία, λιγότερη ταλαιπωρία για τους πολίτες» τόνισε ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, η οποία, όπως είπε χαριτολογώντας, «είναι μάλλον η πιο δημοφιλής τελετή, με τόσο κόσμο, βέβαια βοήθησαν λίγο και τα Τρίκαλα».

Παπαστεργίου: Θα δούμε και καινούργιους τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, νέες προκλήσεις, όπως η κυβερνοασφάλεια

Ο νέος υπουργός υπογράμμισε ότι «η ευθύνη που αναλαμβάνω μετά την πρόταση του πρωθυπουργού είναι τεράστια και δεν σας κρύβω ότι, παρότι το συναίσθημα της χαράς υπάρχει, υπάρχει και μια χαρμολύπη, διότι αφήνω πίσω σχεδόν 20 χρόνια στην αυτοδιοίκηση. Βέβαια, αυτή η εμπειρία μπορεί να μας βοηθήσει για να "τρέξουμε" και πολλά άλλα πράγματα που έχουν σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου «τα έκανε σχεδόν όλα, ευτυχώς… δεν πρόλαβαν να κάνουν κάποια». «Θα πρέπει πολύ άμεσα να "τρέξουμε", να προχωρήσουμε αυτά που έχουν προωθηθεί και βέβαια να δούμε και καινούργιους τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, νέες προκλήσεις, όπως η κυβερνοασφάλεια και πώς θα μπορέσουμε να θωρακιστούμε συνολικότερα, οι μεταβιβάσεις ακινήτων, ο φάκελος ασθενή, το gov.gr με τις 1.534 υπηρεσίες να φτάσει τις 5.000. Η μαγική λέξη είναι "εμπιστοσύνη" και πώς θα μπορέσουμε μέσω της ψηφιακής διακυβέρνησης να δώσουμε στους πολίτες να καταλάβουν ότι τελικά υπάρχουν άνθρωποι, δομές, υποδομές οι οποίες σκέφτονται όλο το 24ωρο για εκείνους».

Τελειώνοντας, ο Δ. Παπαστεργίου είπε ότι δεν ξεχνά την παντοτινή του αγάπη, «την αυτοδιοίκηση» και σημείωσε: «Τα 90 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και τα 232 εκατ. από το ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν σε έργα που έχουν ανάγκη οι δήμοι».

Τέλος, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, μιλώντας για μια πρόταση «που δεν τιμά μόνον εμένα αλλά ολόκληρη την τοπική αυτοδιοίκηση που αυτά τα χρόνια ψηφιοποιήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό και δείχνει πως μπορεί να σταθεί πολύ πιο αποτελεσματικά στο πλευρό των πολιτών, γιατί η Ελλάδα αλλάζει, γίνεται μια σύγχρονη χώρα».

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός υπουργός Σωκράτης Κάτσικας τόνισε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που παρέλαβα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από έναν άνθρωπο με βαθιά γνώση και το παραδίδω σε έναν άνθρωπο με βαθιά γνώση. Στη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα ζητήματα, εκτός από το θέμα των κυβερνοεπιθέσεων στην Τράπεζα Θεμάτων του υπουργείου Παιδείας, τα οποία όμως αντιμετωπίσαμε επιτυχώς», ενώ δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τη συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου, τα οποία ευχαρίστησε.

Αναφερόμενος στο έργο της υπηρεσιακής κυβέρνησης, επισήμανε ότι «διάφορα έργα δεν σταμάτησαν και άλλες δράσεις μπόρεσαν να προχωρήσουν χωρίς να δεσμεύουν πολιτικά την επόμενη κυβέρνηση», ενώ υπογράμμισε ότι ο «πήχης είναι ψηλά, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα περάσετε από πάνω, όλες οι προοπτικές είναι εξαιρετικές». Αστειευόμενος, μάλιστα, παρέδωσε ένα ενημερωτικό σημείωμα, όπου αναφέρονται οι επείγουσες ανάγκες του υπουργείου, και ένα στικάκι με όλες τις εκκρεμότητες και τις προτεραιότητες του υπουργείου.

«Πρέπει να συνεχίζουμε το ήδη πολύ σημαντικό έργο που έχει ξεκινήσει. Η ψηφιοποίηση έχει αλλάξει τις ζωές μας, το ζει ο καθένας ξεχωριστά μέσα από τον δικό του ρόλο, επάγγελμα, τη δική του καθημερινότητα. Και άρα όσο περισσότερα απλά πράγματα στην καθημερινότητά μας ψηφιοποιούνται τόσο μεγαλώνουν και οι προκλήσεις για εμάς» επισήμανε ο νέος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Συνεχίζοντας, ο Κ. Κυρανάκης σημείωσε ότι «αυτή η εξαιρετική δουλειά προέρχεται κατά βάση από τα στελέχη τής δημόσιας διοίκησης, από τους ίδιους τους υπαλλήλους του υπουργείου. Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, να χρησιμοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μπορέσουμε να φέρουμε αποτέλεσμα για τον Έλληνα πολίτη». Ολοκληρώνοντας, είπε χαρακτηριστικά «λίγα λόγια, πολλή δουλειά και ελπίζουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ