Ίος: 1.000 Ιρλανδοί θέλουν να επιστρέψουν άρον-άρον στη χώρα τους, μετά τον θάνατο των δύο 18χρονων - Σήμερα η νεκροψία (βίντεο)

Διεξάγονται ξεχωριστές έρευνες για τους δύο 18χρονους Ιρλανδούς που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην Ίο.

Μετά τον τραγικό θάνατο των Ιρλανδών, Andrew O’Donnell και Max Wall, δεκάδες συμμαθητές τους επιστρέφουν σήμερα και αύριο στην Ιρλανδία. Την ίδια ώρα οι αρχές του νησιού διεξάγουν ξεχωριστές έρευνες για τον θάνατο των δύο αγοριών.

Σύμφωνα με την Daily Mail, οι δύο συμμαθητές πήγαν, μετά την αποφοίτηση τους, μαζί με πολλούς συμμαθητές στους από το St Michael’s College, εκδρομή στο νησί της Ίου. Ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Σάιμον Χάρις δήλωσε ότι οι σκέψεις του είναι με τους μαθητές στην Ελλάδα, οι οποίοι «αντιμετωπίζουν τώρα σοκ, πόνο και θλίψη».

Από την άλλη, ο  διευθυντής του σχολείου Tim Kelleher δήλωσε ότι υπάρχουν πάνω από 1.000 μαθητές στο νησί, οι οποίοι γιόρταζαν την αποφοίτηση τους, 90 από τους οποίους είναι από το St Michael’s College. Είπε ότι η είδηση των θανάτων διαδόθηκε γρήγορα μεταξύ των συμφοιτητών του, προσθέτοντας: «Όλοι θέλουν να φύγουν. Ήταν τραυματισμένοι και οι άνθρωποι έλεγαν: «Θέλω να πάω σπίτι μου».  «Θέλουν απλώς να επιστρέψουν στο σπίτι τους και θα είναι όλοι στο σπίτι τους μέσα στις επόμενες 48 ώρες».

Στην Αθήνα οι σοροί για την νεκροψία

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η σορός του Andrew και του Max θα μεταφερθεί από το νησί της Ίου στην Αθήνα σήμερα στις 8 π.μ. για νεκροψία-νεκροτομή προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου τους.

Στη συνέχεια, θα δοθούν στις οικογένειές τους αργότερα μέσα στην εβδομάδα και θα γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις για τη μεταφορά τους στην χώρα τους. Η προξενική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών θα συνοδεύσει τις οικογένειες.

Πώς πέθαναν οι δύο Ιρλανδοί

Ο Άντριου είχε εξαφανιστεί ενώ προφανώς προσπαθούσε να βρει μόνος του το δρόμο για το κατάλυμά του, μετά από μια βραδινή έξοδο με φίλους στη Χώρα. Τελευταία φορά τον είδαν γύρω στη 1.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο συναγερμός σήμανε στην τοπική αστυνομία από τους φίλους του γύρω στις 9 το βράδυ εκείνης της ίδιας ημέρας, όταν δεν επέστρεψε. Μετά από μεγάλη έρευνα, το πτώμα του βρέθηκε σε μια ρεματιά γύρω στις 10.30 π.μ. το πρωί της Κυριακής, κοντά σε βράχια στους πρόποδες ενός γκρεμού. Το σώμα του έφερε σημάδια πτώσης, αλλά δεν έγινε γνωστό αν είχε πέσει από ύψος.

Μόλις είχε συμβεί αυτή η τραγωδία, ο συμμαθητής του Andrew, Max Wall, κατέρρευσε ενώ περίμενε το πλοίο στο λιμάνι του νησιού. Το λιμάνι είναι ο μόνος τρόπος για να φύγει κανείς από το νησί και ο Max περίμενε να επιστρέψει στην Αθήνα για να πάρει πτήση για το σπίτι του όταν βρέθηκε αναίσθητος γύρω στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης τον μετέφεραν εσπευσμένα σε τοπικό κέντρο υγείας, όπου κατά την άφιξή του διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο Max είχε υποβληθεί σε επιτυχημένη εγχείρηση καρδιάς τρία χρόνια νωρίτερα.

Η περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία χειρίζεται την έρευνα, δήλωσε ότι αναμένει ότι οι νεκροψίες θα δώσουν απαντήσεις. «Ο Andrew βρέθηκε σε ένα μονοπάτι μεταξύ του λιμανιού και της πόλης. Φαίνεται ότι έπεσε», δήλωσε ο ταξίαρχος Θάνος Λουκάς, διοικητής της διεύθυνσης.  «Ο Μαξ βρέθηκε πολύ κοντά στο μέρος όπου διέμενε. Από τότε μάθαμε ότι είχε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, αλλά οι απαντήσεις βρίσκονται στις νεκροψίες. Η αιτία θανάτου και στις δύο περιπτώσεις θα γίνει σαφέστερη μόλις αυτές διενεργηθούν».

Το χρονικό

  • 1.30 πμ το πρωί του Σαββάτου

Ο Andrew O’Donnell εθεάθη για τελευταία φορά, να συναναστρέφεται με τους φίλους του στο Hora, πριν αποφασίσει να επιστρέψει στο κατάλυμά του, αλλά χωρίζεται από έναν φίλο του στη διαδρομή.

  • 9 μ.μ  Σάββατο

Ο Andrew δηλώνεται ως αγνοούμενος από τους φίλους του. Η αστυνομία ξεκινά μια μεγάλη έρευνα, στην οποία συμμετέχουν πολλοί φίλοι του.

  • Νωρίς το πρωί της Κυρικής

Ο διευθυντής του σχολείου Tim Kelleher επικοινωνεί με τον διευθυντή του σχολείου και πληροφορείται ότι ένα από τα αγόρια αγνοείται.

  • 10.30 π.μ. Κυριακή

Το πτώμα του Άντριου βρίσκεται κοντά σε βράχια, στη βάση ενός γκρεμού.

  • 2μμ Κυριακή

Ο συμμαθητής του, Max Wall, βρίσκεται σε κατάσταση αναίσθητη, χωρίς τις αισθήσεις του, κοντά στο λιμάνι του νησιού. Ο κ. Kelleher δήλωσε ότι είχε επιστρέψει νωρίς από τις διακοπές του. Καλείται ασθενοφόρο, αλλά ο Μαξ κηρύσσεται νεκρός κατά την άφιξή του στο τοπικό κέντρο υγείας.

  • 4.15 μμ Κυριακή

Το σχολείο επιβεβαιώνει τη διπλή τραγωδία.

Σήμερα 8 π.μ. Οι σοροί του Andrew και του Max θα μεταφερθούν στην Αθήνα για νεκροψία-νεκροτομή, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου τους.

  • Σήμερα 12 το μεσημέρι και 6 το απόγευμα

Στο παρεκκλήσι του σχολείου θα πραγματοποιηθεί προσευχή στη μνήμη του Andrew O’Donnell και του Max Wall.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ