Μητσοτάκης – Ερντογάν: Με χαμόγελα σε καλό κλίμα - Τι είπαν οι δύο ηγέτες στην έναρξη της συνάντησής τους (φωτό & βίντεο)

Ξεπέρασε κατά μισή ώρα την προγραμματισμένη διάρκεια, ξεκάθαρες οι "κόκκινες γραμμές" της Ελλάδας

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Πρόκειται για την τρίτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος συναντώνται στο περιθώριο μιας Συνόδου του ΝΑΤΟ, αλλά η πρώτη που δεν μύριζε μπαρούτι.

Αντιθέτως, υπήρχε η αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί μια ουσιαστική επανεκκίνηση στις σχέσεις των δύο χωρών. Τα πρώτα πλάνα μάλιστα από τη συνάντηση των δύο στο Βίλνιους έδειχναν τους κυρίους Μητσοτάκη και Ερντογάν να χαμογελούν και να υπάρχει μια άνεση μεταξύ τους.

Οι δυο τους αντάλλαξαν θερμή χειραψία, ενώ δεν έλειψαν και τα σχόλια για την επανεκλογή των δύο κυβερνήσεων στις πρόσφατες κάλπες.

Ο διάλογος Μητσοτάκη-Ερντογάν μπροστά στις κάμερες

Οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν είχαν και έναν σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες, πριν την έναρξη της συνάντησής τους.

Ερντογάν: Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, άρα έχουμε μια νέα ομάδα στο υπουργικό συμβούλιο.

Μητσοτάκης: Κι εμείς έχουμε νέα ομάδα πια στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και έχουν μια καλή επαφή.

Την ίδια στιγμή, όταν ο Ιμπραΐμ Καλίν εισήλθε στον χώρο της συνάντησης και έδωσε συγχαρητήρια στον Κ. Μητσοτάκη για την επανεκλογή του. «Συγχαρητήρια για τα νέα σου καθήκοντα», απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στο «τραπέζι» της συνάντησης και δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Άννα Μαρία Μπούρα. Αντίστοιχα, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνόδευαν ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής σύμβουλός του Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει περίπου 45 λεπτά αλλά κράτησε πάνω από μία ώρα.

Η θέση της Ελλάδας είναι ότι οι κόκκινες γραμμές είναι απαραβίαστες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δυο χώρες και μάλιστα γειτονικές δεν πρέπει να συζητούν.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι υπάρχει πλέον η ευκαιρία να χαραχτεί ένας οδικός χάρτης ώστε αν υπάρχει η διάθεση από την Τουρκία να επιλυθεί με βάση το διεθνές δίκαιο η μια και μοναδική διαφορά ανάμεσα στις δυο χώρες και από την άλλη να ανοιχτούν δίαυλοι επικοινωνίας και οικονομικής συνεργασίας.

Και βεβαίως να διατηρηθεί η ηρεμία στην ανατολική Μεσόγειο μέσα από το θετικό momentum που επικρατεί τους τελευταίους μήνες.

Σημειώνεται πως νωρίτερα έγινε και συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες μίλησαν για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών ελληνογαλλικών σχέσεων. Ακόμη, αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Επίσης ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ