Ζαν Κλωντ Τρισέ: «Αν δεν γινόταν προσαρμογή στην οικονομία, η Ελλάδα θα είχε γίνει ήδη σαν την Αργεντινή»-Συνάντηση με Στουρνάρα και κύριο θέμα το πρωτογενές πλεόνασμα
Υπερασπίστηκε την προσαρμογή την οποία υπέστη η ελληνική οικονομία ο Jean Claude Trichet, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της ΕΚΤ την περίοδο 2003-2011 (δηλαδή κατά τη φάση του α’ μνημονίου στην Ελλάδα). Εάν δεν γινόταν αυτή η προσαρμογή, είπε ο κ. Τrichet, η χώρα θα είχε γίνει σαν την Αργεντινή.
Υπερασπίστηκε την προσαρμογή την οποία υπέστη η ελληνική οικονομία ο Jean Claude Trichet, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της ΕΚΤ την περίοδο 2003-2011 (δηλαδή κατά τη φάση του α’ μνημονίου στην Ελλάδα). Εάν δεν γινόταν αυτή η προσαρμογή, είπε ο κ. Τrichet, η χώρα θα είχε γίνει σαν την Αργεντινή.
Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Μαθήματα από την κρίση: Βελτιώνοντας την οικονομική και δημοσιονομική διακυβέρνηση της ζώνης του Ευρώ» στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είπε πως η κατάσταση της Ελλάδας, υπήρξε αντίστοιχη, ως ένα βαθμό, αυτής της Lehman brothers, ωστόσο αποφεύχθηκαν οι επιπτώσεις του σοκ της αμερικανικής τράπεζας, γράφει το capital.gr.
Επίσης, ο Trichet ανέφερε ότι η Ελλάδα σήμερα αυξάνει την αξιοπιστία της χάρη στις προσπάθειές της και ότι τον Απρίλιο δεν αποκλείεται οι πιστώτριες χώρες να εξετάσουν τη διάρκεια της χρηματοδότησης και τα επιτόκια.
Για το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα, ο Trichet σχολίασε ότι θα ήταν μικρότερη εάν το βάρος της προσαρμογής έπεφτε με πιο ισομερή τρόπο σε όλη την κοινωνία. Αυτό ήταν το δεύτερο μάθημα -κατά τον ίδιο- από την κρίση της Ελλάδα, ενώ το πρώτο ήταν ότι δεν πρέπει καμία χώρα να ξοδεύει περισσότερα από όσα παράγει.
Απαντώντας σε ερώτηση του κοινού για το τι θέση παίρνει απέναντι στο γεγονός ότι οι μόνοι κάτοχοι ομολόγων που δεν αποζημιώθηκαν από το PSI ήταν οι ιδιώτες, απάντησε ότι η ΕΚΤ έκανε πολλά για να βοηθηθεί η Ελλάδα και ότι ο φάκελος με την υπόθεση «Ελλάδα» που είχε στα χέρια του ενόσω ήταν πρόεδρος της ΕΚΤ (έως το 2011), λέει ότι «ήσασταν ενάντια στην αναδιάρθρωση του χρέους και ότι το δεχτήκατε μόνο τον Ιούλιο του 2011».
"Ήμασταν αδέξιοι"
Αναφερόμενος στην εξέλιξη της παγκόσμιας κρίσης από τον Αύγουστο του 2007 έως και σήμερα επισήμανε ότι η ηγεσία του ΔΝΤ δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα την κρισιμότητα της κατάστασης.
Αντίστοιχα, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κρίση η Ε.Ε. ο Trichet έκανε λόγο για αδέξιο χειρισμό. «Παρότι η οικονομία της Ευρωζώνης δεν είναι ιδιαίτερα κακή και είμαστε ο μονόφθαλμος σε έναν κόσμο γεμάτο τυφλούς, ήμασταν αδέξιοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προχωρώντας την ανάλυσή του για την κρίση της παγκόσμιας οικονομίας, ο Trichet υπογράμμισε ότι λύθηκε το πρόβλημα της ρευστότητας, αλλά όχι της φερεγγυότητας.
Για την καλύτερη λειτουργία της Ε.Ε. συνολικά από εδώ και στο εξής, πρότεινε το ευρωκοινοβούλιο να παίζει το ρόλο του διαιτητή, σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε. και της Κομισιόν. Δηλαδή, αν μια χώρα, εξήγησε, δεν εφαρμόζει ό,τι προβλέπουν οι οδηγίες ή οι κανονισμοί της Κομισιόν επειδή διαφωνεί, θα πρέπει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, που εκφράζει τη βούληση των λαών της ηπείρου, να αποφασίζει για την εφαρμογή ή μη αυτών των κανόνων.
Εξάλλου, αναφερόμενος στην απόφαση του δικαστηρίου της Καρλσρούης, τη χαρακτήρισε σαν μία από τις καλύτερες που μπορεί κανείς να φανταστεί.
"Γλιτώσαμε το κραχ"
"Τα μέτρα που λάβαμε μας επέτρεψαν να αποφύγουμε το κραχ", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο κ. Trichet εξήγησε πως η κρίση που χτύπησε τα προηγμένα κράτη, δεν είχε προβλεφθεί, αλλά αποτελεί μοναδικό φαινόμενο από τον β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εάν οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών δεν είχαν λάβει γενναίες αποφάσεις "θα είχαμε βρεθεί σε μία απύθμενη ύφεση, λόγω της ισχυρής μεταδοτικότητας της κρίσης και των διαφορετικών δομών των οικονομικών των κρατών-μελών", πρόσθεσε. "Η μετάδοση του σοκ θα ήταν πολύ πιο γρήγορη και ισχυρή".
Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Trichet είπε πως "είχαμε ένα φαινόμενο αντίστοιχο με την κρίση των ενυπόθηκων στις ΗΠΑ, προκαλώντας κρίση εμπιστοσύνης στους επενδυτές".
Συνάντηση με Στουρνάρα
Συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ θα έχει στις 10:30 στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας.
Στην συνάντηση θα τεθούν επί τάπητος τα θέματα του πρωτογενούς πλεονάσματος και των προοπτικών που έχει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr