Bloomberg: Η Ε.Ε δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα να πνιγεί στο χρέος!

Μάχη με το υπέρογκο χρέος δίνουν για μια ακόμη φορά Ελλάδα και δανειστές και όσο επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη η επόμενη συμφωνία δεν έχει μεγαλύτερες προοπτικές επιτυχίας σε σχέση με τις προηγούμενες, γράφει το Bloomberg σε άρθρο του τιτλοφορούμενο «Η Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα να πνιγεί στο χρέος».

Μάχη με το υπέρογκο χρέος δίνουν για μια ακόμη φορά Ελλάδα και δανειστές και όσο επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη η επόμενη συμφωνία δεν έχει μεγαλύτερες προοπτικές επιτυχίας σε σχέση με τις προηγούμενες, γράφει το Bloomberg σε άρθρο του τιτλοφορούμενο «Η Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα να πνιγεί στο χρέος».



Το 2010 η Ελλάδα έλαβε ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα διάσωσης στην ιστορία και δανείστηκε ξανά αλλά το χρέος δεν μειώθηκε. Οι ειδικοί προέβαλαν το επιχείρημα ότι το πρόγραμμα λιτότητας που θα εφαρμοζόταν με αντάλλαγμα νέο δανεισμό, ήταν δυσβάσταχτο για τους Έλληνες φορολογούμενους, ότι το νέο σχέδιο δεν ήταν πολιτικά και οικονομικά βιώσιμο και ότι οι πιστωτές θα έπρεπε να προετοιμαστούν για απώλειες.

«Είχαν δίκιο τότε και εξακολουθούν να έχουν» υποστηρίζει το Bloomberg, αναφερόμενο στα υπό συζήτηση νέα μέτρα, όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στα 50 από τα 30 έτη και την μείωση των επιτοκίων, αλλά και νέο πιθανό δάνειο ύψους 15 δισ. ευρώ.

Όσο πολλά υποσχόμενα και να ακούγονται όλα αυτά, «η αριθμητική στέφεται με αποτυχία, καθώς η πολιτική και η οικονομία αρνούνται να συμβαδίσουν» γράφει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες κατέληξαν να μισούν την τρόικα και να κατηγορούν εκείνη για την ύφεση, ενώ η λιτότητα και τα βάσανα θα συνεχιστούν για χρόνια.

«Η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους και η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι είναι ικανή να διδαχθεί από τα λάθη της» καταλήγει το δημοσίευμα.

Χαμηλό το κόστος δανεισμού της Ελλάδας
Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας υποχώρησε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, η Πορτογαλία πούλησε ομόλογα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά για πέμπτη ημέρα, καθώς επιστρέφει η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, αναφέρει σε άλλο δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg.

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε για έβδομη ημέρα κατά 21 μονάδες βάσης (0,21 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 7,40% κατά το χθεσινό κλείσιμο της διαπραγμάτευσης στο Λονδίνο. Είχε μειωθεί προηγουμένως στο 7,38% που είναι η χαμηλότερη απόδοση από τον Μάιο του 2010 και ενώ τον Μάρτιο του 2012 είχε φθάσει στο 44%. Η τιμή των ελληνικών ομολόγων με επιτόκιο 2% που λήγουν τον Φεβρουάριο του 2023 (σ.σ.: πρόκειται για τους νέους τίτλους που εκδόθηκαν μετά το PSI του 2012) αυξήθηκε κατά 1,125 στο 72,63% της ονομαστικής αξίας τους.

Η Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, πούλησε χθες τρίμηνα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου με απόδοση 3,60% που είναι η χαμηλότερη για τους τίτλους αυτούς από τον Ιανουάριο του 2010 και ενώ είχε φθάσει στο 4,68% τον Δεκέμβριο του 2011.

Τα ελληνικά ομόλογα αποφέρουν το μεγαλύτερο κέρδος για τους επενδυτές από την αρχή του έτους μεταξύ 34 αγορών κρατικών τίτλων, σύμφωνα με τους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων του Bloomberg, ακολουθούμενα από τα πορτογαλικά ομόλογα που αποφέρουν κέρδος 6,7%. Το χρηματιστήριο της Αθήνας κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο από την αρχή του έτους, με ποσοστό 7,2%, σε ένα σύνολο 24 αναπτυγμένων αγορών, μετά από το χρηματιστήριο της Δανίας.

Η Πορτογαλία, η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσής της τον Μάιο, πούλησε χθες 10ετή ομόλογα αξίας 3 δισ. ευρώ, ενώ οι προσφορές των επενδυτών έφθασαν τα 9,8 δισ. ευρώ και το 83% των αγορών έγινε από ξένους επενδυτές, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης του Χρέους της χώρας. Η απόδοση των 5ετών πορτογαλικών ομολόγων διαμορφώθηκε στο 3,98%.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr