Νίκος Τζανάκης: Κάντε τεστ με το παραμικρό σύμπτωμα - Καλπάζει ο ιός ξανά με 30 μεταλλάξεις

Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Παγκόσμιο συναγερμό έχουν οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού. Η παραλλαγή Eris, αλλά και τριάντα νέες μεταλλάξεις φαίνεται να παίρνουν μεγάλες διαστάσεις, προκαλώντας την ανησυχία των ειδικών.

Για το ζήτημα αυτό μίλησε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

«Οι βιολόγοι μιλούν για ίσως ένα νέο εξελικτικό άλμα του κορονοϊού. Μην ξεχνάτε ότι πριν από περίπου δύο χρόνια, είχαμε αυτές τις 30 αλλαγές της ακίδας από τις οποίες προέκυψαν τα στελέχη της Όμικρον που μας ταλαιπωρούν έως σήμερα.

Επομένως, είναι ένα στέλεχος υπό παρακολούθηση, να δούμε πώς συμπεριφέρεται και ως προς τη μεταδοτικότητα του και ως προς τη νοσογόνο του και παθογόνο του δύναμη. Ελπίζω ότι είναι ένα στέλεχος το οποίο δεν θα μας βάλει σε μια νέα αφετηρία», επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο καθηγητής σημείωσε ακόμα ότι «πάντως είναι πολύ ανησυχητική αυτή η δυναμική του κορονοϊού που κάθε 4, 5, 6 μήνες αλλάζει και μας δίνει επιδερμικά κύματα, τα οποία έστω το φέρνουν στην επικαιρότητα και έστω επιδεινώνουν την κατάσταση στα υγειονομικά ιδρύματα.

Στο πλαίσιο αυτό ο καθηγητής απηύθυνε έκκληση στους συναδέλφους του «με το παραμικρό σύμπτωμα να κάνουν τεστ στους αρρώστους και εφόσον έχουν ένδειξη κορονοϊού, να συνταγογραφούνται πάραυτα αντιικά φάρμακα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ κρίσιμα και χρήσιμα».

Διαβάστε επίσης: Οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού: Το φθινόπωρο τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια στην Ελλάδα - Τα πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της νόσου τον χειμώνα...

Τι είπε για το νέο εμβόλιο

«Το νέο εμβόλιο στην ουσία πιάνει όλες τις παραλλαγές της Όμικρον, συμπεριλαμβανομένης πιθανότατα και της Eris, που όπως είπαμε, αναφέρεται στην αρχαία θεά των Ελλήνων, η οποία αντιπροσώπευε δυστυχώς τη ζήλια και τη διχόνοια», πρόσθεσε ο καθηγητής και κλείνοντας είπε ότι «πιθανότατα να έχουμε μια ισχυρή σύσταση από τις επιτροπές που ασχολούνται με τον εμβολιασμό, όπως και η δικιά μας Εθνική Επιτροπή, για εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα.».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ