Νεκρός σε αεροπορικό δυστύχημα ο Πριγκόζιν - 10 ακόμη άτομα σκοτώθηκαν κατά την πτώση του ιδιωτικού jet (βίντεο)

Τι αναφέρουν τα ξένα μέσα

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες συνετρίβη ιδιωτικό σκάφος που μετέφερε τον Γεβγένι Πριγκόζιν, αρχηγό των παραστρατιωτικών της Wagner και 10 ακόμη άτομα.

Η συντριβή έγινε στην περιοχή Tver κοντά στη Μόσχα.

 

 

 

 

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Tass, ο αρχηγός της μισθοφορικής ομάδας, βρισκόταν στην λίστα των επιβατών, δίχως ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί αν ο ίδιος είχε όντως επιβιβαστεί. Την είδηση μεταδίδουν ολοένα και περισσότερα διεθνή πρακτορεία.

bbz-prigozin01

Το BBC συγκεκριμένα, δημοσιεύει πως ο Πριγκόζιν ήταν ανάμεσα στους επιβάτες και κατ επέκταση είναι νεκρός.

Η Rosaviatsia, η ρωσική αρχή πολιτικής αεροπορίας, δήλωσε ότι ο Πριγκόζιν ήταν ένας από τους επιβάτες που αναφέρονταν στη λίστα επιβατών του ιδιωτικού τζετ Embraer που συνετρίβη το βράδυ της Τετάρτης.

Διαβάστε ακόμη: Ρωσία: Όλο και πλησιάζει στη Μόσχα η ομάδα Wagner - Ποιος είναι ο Πριγκόζιν γιατί έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός, ο Μπορέλ ενημέρωσε τους G7 (φωτό & βίντεο)

Το αεροσκάφος Embraer συνετρίβη στην περιοχή Τβερ ενώ πετούσε μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης. Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο φαίνεται ότι έδειχνε το μικρό αεροσκάφος να ακολουθεί ένα σύννεφο καπνού πριν προσκρούσει στο έδαφος και ξεσπάσει στις φλόγες.

Τα αίτια της συντριβής δεν ήταν άμεσα σαφή, αλλά η μακροχρόνια διαμάχη του Πριγκόζιν με τον ρωσικό στρατό και η ένοπλη εξέγερση της οποίας ηγήθηκε τον Ιούνιο θα έδιναν άφθονο κίνητρο στο ρωσικό κράτος για εκδίκηση, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian.

telegram-12

Τα κανάλια ενημέρωσης που συνδέονται με τη Wagner ανέφεραν γρήγορα ότι ένας ρωσικός πύραυλος αεράμυνας κατέρριψε το αεροπλάνο.

 

 

Που βρισκόταν ο Πριγκόζιν όλο αυτόν τον καιρό;

Ο Πριγκόζιν είχε εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό από τα φώτα της δημοσιότητας αφού ηγήθηκε της βραχύβιας εξέγερσης, η οποία είδε τους μισθοφόρους μαχητές του να καταλαμβάνουν για λίγο ένα στρατιωτικό αρχηγείο στη νότια Ρωσία και να βαδίζουν προς την πρωτεύουσα, σοκάροντας τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που μεσολάβησε με τον Πούτιν ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο Πριγκόζιν συμφώνησε να ματαιώσει την ανταρσία με αντάλλαγμα την απονομή χάριτος και τη δυνατότητα μετεγκατάστασης των μαχητών του στη Λευκορωσία.

 

 

Έκτοτε, ο Πριγκόζιν εθεάθη στη γενέτειρά του, την Αγία Πετρούπολη, να συμμετέχει σε μια σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής και σε ένα θολό βίντεο που τραβήχτηκε σχεδόν στο σκοτάδι και υποτίθεται ότι τον δείχνει να δίνει οδηγίες στα στρατεύματά του στη Λευκορωσία για το πώς να συμπεριφέρονται στη νέα τους βάση στην εξορία.

Τη Δευτέρα, οι λογαριασμοί του Wagner δημοσίευσαν την πρώτη βιντεοσκοπημένη ομιλία του Prigozhin μετά την ανταρσία, όπου ανέφερε ότι θα επικεντρώσει εκ νέου τις προσπάθειές του στην Αφρική.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ