Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη - Στο τραπέζι οι φωτιές σε Έβρο και Πάρνηθα - Drones και Τεχνητή Νοημοσύνη ως μέτρα διαχείρισης

Τι θα συζητηθεί για τις φωτιές...

Σειρά από συσκέψεις θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό των Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα τις τελευταίες μέρες. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να δείξει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει άμεσα τα λάθη στη διαχείριση, λίγο πριν και τις εξαγγελίες της ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο.

Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 θα παραβρεθούν οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας. Η αποκατάσταση των δασικών περιοχών σε Έβρο και Πάρνηθα θα είναι κεντρικό θέμα της συζήτησης, όπως επίσης και η ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ενίσχυση της Πυροσβεστικής

Παράλληλα, στο κυβερνητικό επιτελείο θα γίνει και μια συζήτηση για την προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των θέσεων δασοπυρόσβεσης και εναέριας επιτήρησης, προκειμένου η «πρώτη παρέμβαση» στη φωτιά να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη και αποτελεσματική γίνεται. Ήδη, άλλωστε, έχει προαναγγελθεί ότι τα επόμενα χρόνια η χώρα μας θα αποκτήσει μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού νέα αεροσκάφη Canadair, τα οποία δεν ήταν διαθέσιμα, μιας και η γραμμή παραγωγής είχε σταματήσει επί μακρόν.

 

 

Drones και τεχνητή νοημοσύνη

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές να συνδυαστούν με την χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σημερινή σύσκεψη θα εξεταστεί η αγορά, 101 drones διαφορετικών τύπων:

  • Έξι διαφορετικών δυνατοτήτων drones.
  • Μεγάλα επιτήρησης με πάνω από 10 ώρες συνεχούς πτήσης.
  • Drones που θα πετούν από πυροσβεστικά οχήματα.

Αυτά τα drones θα έχουν διασύνδεση με επιχειρησιακά κέντρα, μάλιστα τα 13 πρώτα θα επιχειρούν εντός του 2023. Ενώ για τα υπόλοιπα προβλέπεται διαγωνισμός και παράδοση εντός του 2024 με 2025.

Διαβάστε επίσης: Για αυτοψία στον Έβρο ο Μάκης Βορίδης, ο αρχηγός της ΓΕΕΘΑ και 6 υφυπουργοί - Από σήμερα οι αιτήσεις για αποζημιώσεις

Στη μάχη θα «πέσει» και η Τεχνητή Νοημοσύνη

Στη μάχη πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών επιστρατεύεται και τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που περιλαμβάνει:

  • Λειτουργία 24/7
  • Έξυπνες κάμερες
  • Αισθητήρες εντοπισμού καπνού – φωτιάς
  • Συστήματα πυρανίχνευσης σε αρχαιολογικούς χώρους και ιδιαίτερες περιοχές
  • Λογισμικό άμεσης αναμετάδοσης
  • Σύνδεση με συντονιστικό κέντρο
  • Διαγωνισμός και σύμβαση έως τον Μάρτιο του 2024

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αποκατάστασης των δασών εξετάζεται το ενδεχόμενο μα φυτευτούν δέντρα που δεν επιταχύνουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ