Για αυτοψία στον Έβρο ο Μάκης Βορίδης, ο αρχηγός της ΓΕΕΘΑ και 6 υφυπουργοί - Από σήμερα οι αιτήσεις για αποζημιώσεις

Σήμερα κυβερνητικό κλιμάκιο στον Έβρο για να βρει την αιτία πίσω από τις φωτιές.

Σήμερα θα μεταβεί στον Έβρο κυβερνητικό κλιμάκιο προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία και να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί από τις πρόσφατες φωτιές.Παρόντες θα είναι ο υπουργός Επικράτειας Μάκης Βορίδης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο.

Θα παραβρεθούν επίσης ο Χρήστος Τριαντόπουλος,ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης, καθώς και ο αρχηγός της ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, όπως και ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής.

Η προσοχή τους θα στραφεί προς την εύρεση των αιτιών πίσω από τις καταστροφικές πυρκαγιές που άφησαν στάχτη μεγάλη έκταση στον Έβρο. Από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μεταβεί κλιμάκιο πριν σβήσει τελείως η φωτιά, φαίνεται ότι επικρατέστερη αιτία είναι ο εμπρησμός.

Διαβάστε επίσης: Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Εκκενώθηκε το νοσοκομείο - Με πλοίο και λεωφορεία μεταφέρθηκαν ασθενείς - Συγκλονίζουν οι εικόνες

Πώς γίνονται οι αιτήσεις για τους πυρόπληκτους

Η υποβολή αιτήσεων θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 και οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2551350168, 2551350255 και 2551350239.

Διευκρινίσεις επί της διαδικασίας της δήλωσης - καταγραφής και επιχορήγησης των επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

 

 

Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση ισχύουν τα εξής:

Οι επιχειρήσεις και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, επιχορηγούνται από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η Περιφέρεια είναι αρμόδια να συγκροτήσει επιτροπές καταγραφής ζημιών που προκλήθηκαν στις επιχειρήσεις βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις δηλαδή γεωργικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, (με την εξαίρεση ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και φυτική παραγωγή), που ασκούν νόμιμη οικονομική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τη μορφή τους, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών, και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων.

Μετά την οριοθέτηση της περιοχής ως πυρόπληκτη η Περιφέρεια αποστέλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά των επιχειρήσεων στο αναφερόμενο υπουργείο, το οποίο προχωράει στον έλεγχο τους και καταβάλει στους δικαιούχους την επιχορήγηση.

Τι καλύπτει η επιχορήγηση των πληγέντων επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων

Η επιχορήγηση καλύπτει υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα.

Δεν επιχορηγούνται κτιριακές ζημιές από την Κρατική Αρωγή. Για κτιριακές ζημιές σε επιχειρήσεις οι πληττόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται με αίτησή τους στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδας, Ναυαρίνου 28, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, Τηλέφωνο επικοινωνίας Γραμματεία: 2310417586 κ. Τζουβάρα και κ. Τζίκας, η οποία είναι η αρμόδια υπηρεσία για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής.

Η επιτροπή καταγραφής ζημιών της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για τις επιχειρήσεις (εμπορικές) του Δήμου Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου που επλήγησαν από την πυρκαγιά, δέχεται αιτήσεις στο κτήριο που στεγάζεται η Περιφερειακή Ενότητα ‘Έβρου, στην Καραολή και Δημητρίου 40, στον 1ο όροφο στο γραφείο 3, Τηλέφωνα επικοινωνίας: 25513 50513 και 50510, από σήμερα Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023, προκειμένου να ξεκινήσουν οι αυτοψίες.

 

 

Οι δηλώσεις Κικίλια από τον Έβρο

Στον Έβρο βρέθηκε χθες και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ η μεγάλη φωτιά συνεχίζει να καίει. Ο υπουργός, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους έκανε λόγο για «νοητή ευθεία στην οποία εκκίνησαν 14 πυρκαγιές» την ίδια ημέρα, ενώ τόνισε ότι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής θα ενισχυθούν.

«Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη περίμετρο στην οποία ενώθηκαν οι δύο πυρκαγιές, αυτή της Αλεξανδρούπολης με αυτή της Δαδιάς, και στην οποία περίμετρο επιχειρούν οι δυνάμεις μας» είπε ο κ. Κικίλιας και συνέχισε:

«Θέλω να πω ότι υπάρχει όντως αυτή η νοητή ευθεία στην οποία εκκίνησαν οι 14 πυρκαγιές εκείνη την ημέρα και αυτό είναι κάτι το οποίο θα διερευνήσουν οι ΔΑΕ, η Ελληνική αστυνομία και η ΕΥΠ».

«Δεν θα κάνουμε άλλες εικασίες ή σχόλια μέχρις ότου ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα. Θέλω να πω ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Εδώ πέρα είναι πολύ μεγάλο κομμάτι των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος και των εναέριων» ανέφερε ακόμα ο υπουργός.

«Σήμερα είναι η ώρα της μάχης για όλους και όλοι κρίνονται γι' αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

«Μετά όμως από αυτή τη μεγάλη προσπάθεια έρχεται μία πολύ μεγάλη προετοιμασία, μία πολύ μεγάλη συζήτηση και αποφάσεις που έχουν κάνουν με την πρόληψη, με τη δασοπροστασία, με τις ζώνες που πρέπει να δημιουργηθούν, με τον έλεγχο των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει να κάνει με τα αντιπλημμυρικά έργα κλπ» σημείωσε ακόμα ο Βασίλης Κικίλιας.

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ