100 ελεύθερα άλογα στον Υμηττό: Ωραία εικόνα αν δεν προκαλούσαν τροχαίο - Τι ακριβώς συνέβη

Μπαλάκι ευθυνών και παρολίγον ατύχημα...

Ένα ασυνήθιστο θέαμα σημειώθηκε στον Υμηττό. Στις πλαγιές του βουνού και συγκεκριμένα στο Κορωπί, συγκετρώθηκαν 100 άγρια άλογα, τα οποία αναζητούσαν τροφή μέσα στην οικιστική περιοχή. 

Αν και αυτό το σπάνιο περιστατικό θα μπορούσε να είναι κάτι ευχάριστο στο πρώτο άκουσμα, δυστυχώς δεν είναι. Μάλιστα, τα άλογα παρολίγον να προκαλέσουν τροχαίο ατύχημα, καθώς περπατάνε τελείως ελεύθερα και χωρίς κανέναν έλεγχο.

Τα άλογα αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε έναν προσωρινό στάβλο, μέσα στον οποίο τα ζώα είναι σε άσχημη κατάσταση, είναι υποσιτισμένα, ατάιστα για πολλές ώρες.

Πολλά από τα άλογα είναι αποστεωμένα, οι οπλές τους είναι ταλαιπωρημένες και εάν πέσουν θα σπάσουν τα πόδια τους και θα πάνε για ευθανασία. Φαίνεται πως τα άλογα κάποιος τα έχει στην κατοχή του, άρα είναι δεσποζόμενα.

Τα άλογα βλέπουν το φως του ήλιου για ελάχιστες ώρες και πολλές φορές σχηματίζουν αγέλες και πλησιάζουν στον οικιστικό ιστό προκείμενου να βρουν τροφή.

Στο παρά τρίχα δεν συνέβη τροχαίο ατύχημα

Στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν για το συμβάν, όσοι είδαν τι συνέβη.

«Ήταν 4 άλογα στον δρόμο, εγώ άκουσα κορναρίσματα, κατέβηκα στον δρόμο και είδα τι γίνεται. Έγινε στο Κορωπί στον περιφερειακό Βάρης – Κορωπίου», ανέφερε ο κ. Σάββας, αυτόπτης μάρτυρας του παρ’ολίγον ατυχήματος.

Η Μαρία Μαρόλια, κάτοικος του Κορωπίου και μέλος του Αττικού Ιππικού Ομίλου ιππασίας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το περιστατικό και για το τι είναι αναγκαίο να γίνει για την προστασία και των κατοίκων αλλά και των ζώων.

«Τα άλογα ήταν στον δρόμο, σε μία συκιά έχει πάνω ο δρόμος, και έτρωγαν. Εγώ εκείνη την ώρα επέστρεφα σπίτι μου, βγήκαν στον δρόμο, εγώ σταμάτησα, αλλά ερχόταν με μεγάλη ταχύτητα ένα ΙΧ. Παρόλο που υπάρχουν σημάνσεις είναι ένας δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, και περνούν και σχολικά λεωφορεία. Και στον περιφερειακό μπορεί να μην έχει κίνηση αλλά τα αυτοκίνητα τρέχουν πολύ γρήγορα. Χθες αποφύγαμε να γίνει το ατύχημα, εγώ, ο κ. Σάββας και άλλα δύο άτομα και μία γειτόνισσα και καταφέραμε μέσα σε λίγο χρόνο να βρούμε άδεια και να δούμε σε ποιο χωράφι να τα βάλουμε. Τα βάλαμε σε άσχετο οικόπεδο για την νύχτα μόνο και για να δούμε τι να κάνουμε. Είμαι πρόθυμη να τα βάλω σε ένα περιφραγμένο σημείο μέχρι να μου πουν τι κάνουμε. Καταλαβαίνετε όμως ότι δεν μπορώ να φέρω ευθύνη για τα ζώα που δεν είναι και δικά μου», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Μας ενημερώνουν ότι είναι Natura η περιοχή, είναι προστατευμένη, ωστόσο ο χώρος έχει πολλά σκουπίδια πεταμένα. Ζητήσαμε να καθαριστεί ο χώρος και μας είπαν ότι πρέπει να πάρουμε κάποια ειδική έγκριση που δεν ξέρουμε από πού να την πάρουμε», συμπλήρωσε η Ιωάννα Ζεμπερλίκου, μέλος επίσης του Αττικού Ομίλου Ιππασίας.

Η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος, Δήμητρα Αγγελάκη αναφέρθηκε στις ευθύνες της Πολιτείας αναφορικά με το ζήτημα.

«Υπάρχει μια παρανόηση αναφορικά με τον όρο δεσποζόμενα ή μη δεσποζόμενα, άγρια άλογα. Οφείλω να ενημερώσω ότι η νομοθεσία για τα ιπποειδή είναι αφενός ελλιπέστατη, αφετέρου είναι πολύ πρόσφατη. Η Περιφέρεια αναλαμβάνει δεσποζόμενα ανεπιτήρητα ιπποειδή. Όταν περιήλθε η υπουργική απόφαση εμείς κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, δηλαδή διαβουλεύσεις με Δήμους, σύσταση επιτροπών, αυτοψία στις καταγγελίες. Το μη δεσποζόμενο η Ε.Ε το χαρακτηρίζει άγριο. Χτυπήσαμε την πόρτα στον ιδιοκτήτη των ζώων. Από τον Απρίλιο του 2021 έχουν γίνει καταγγελίες, έχει γίνει αυτοψία από κτηνιάτρους, οι οποίοι το 2021 πέρα από τα 15 άλογα εγκλωβισμένα στο παλιό κτηνοτροφείο, 15 αιγοπρόβατα, 30 άγρια σκυλιά, τα οποία διατηρεί ο εν λόγω ιδιοκτήτης.Έχουμε εισηγηθεί να του επιβληθεί πρόστιμο, και αυτό πρέπει να το κάνει ο Δήμος. Έχει κληθεί και εισαγγελέας γι’ αυτό το θέμα από το 2021», τόνισε η κ. Αγγελάκη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ