Βουλή: Σήμερα η συζήτηση για τις πυρκαγιές - Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σήμερα στις 10:30 θα ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει τον απολογισμό και θα ανακοινώσει τα μέτρα στήριξης προς τους πυρόπληκτους. Παράλληλα θα αναφερθεί στις δράσεις που θα προβεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η ομιλία αυτή θα πραγματοποιηθεί λίγες μέρες πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ, όπου θα κάνει εξαγγελία για παρεμβάσεις στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Δικαιοσύνης και του Δημοσίου αλλά και της Οικονομίας.

Τα μέτρα που αναμένονται να ανακοινωθούν για τις πυρκαγιές

Ο πρωθυπουργός αναμένεται, παράλληλα, να τονίσει ότι άμεσα θα τρέξουν τα βήματα ανάπλασης για τις πληγείσες περιοχές, με ειδική έμφαση στον Έβρο, για τους κατοίκους του οποίου ανακοινώθηκαν χθες μια σειρά παρεμβάσεων για την άμεση αποζημίωσή τους και την απαλλαγή τους από μια σειρά υποχρεώσεων έναντι του κράτους. Παράλληλα, όπως είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης στους βουλευτές της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, το επόμενο διάστημα θα τρέξει και ένα master plan για μια συνολική παρέμβαση και ανάπλαση του Έβρου, κατά τα πρότυπα της παρέμβασης που έγινε στην Εύβοια.

Διαβάστε επίσης: Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πρόοδος, αποτέλεσμα συνεκτικής οικονομικής πολιτικής - Το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ (φωτό)

Το αναλυτικό σχέδιο το οποίο θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα περιλαμβάνει τα εξής:

  • Έναρξη της αντιπυρικής περιόδου νωρίτερα με σκοπό την πρόληψη. Η χώρα θα προμηθευτεί νέα σύγχρνα μέσα και θα αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες.
  • Στη διάθεση των αρχών θα τεθούν δεκάδες υπερσύγχρονα drones, θερμικές κάμερες και αισθητήρες.
  • Ταυτόχρονα, θα γίνει εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης ο καθαρισμός των δασών, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, η διάνοιξη δασικών δρόμων.
  • Η κυβέρνηση θα ελέγχει τα ποσά με τα οποία θα χρηματοδοτούνται οι δήμοι και ο πέλεκυς θα είναι βαρύς σε όσους δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
  • Θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για δράσεις που σχετίζονται με την πολιτική προστασία.
  • Και μέσω αυτής της πηγής η χώρα μας θα προμηθευτεί νέα ελικόπτερα, αεροσκάφη.
  • Αξιοποίηση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ για την Πολιτική Προστασία.
  • Δεν αποκλείεται να γίνουν ανακοινώσεις και για τους ήρωες του φετινού καλοκαιριού, τους πυροσβέστες.
  • Αυστηοποίηση των ποινών για τους εμπρηστές ακόμα κα τους εξ αμελείας και έκτιση μέρους της ποινής φυλάκισης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ