Εντυπωσιακή η υπερπανσέληνος του Αυγούστου - Εκδηλώσεις σε όλη την χώρα

Η επόμενη υπερπανσέληνος τον Μάιο του 2026

Το γαλάζιο φεγγάρι πήρε τη θέση του στον ουρανό, χαρίζοντας μαγευτικές εικόνες. Η υπερπανσέληνος έγινε ορατή στην Ελλάδα χθες στις 21:36, με πολλά ζευγάρια να επιλέγουν να περάσουν ρομαντικά τη βραδιά σε πολά μέρη της χώρας, όπως ο Λυκαββητός.

 

 

Η «μπλε πανσέληνος» είναι η δεύτερη πανσέληνος μέσα σε έναν μήνα, φαινόμενο ιδιαίτερα σπάνιο, καθώς για τη συμπλήρωση των φάσεων της Σελήνης χρειάζονται 29 μέρες, 12 ώρες, 44 λεπτά και 2,86 δευτερόλεπτα. Η τροχιά του φεγγαριού δεν είναι ένας τέλειος κύκλος, οπότε άλλοτε βρίσκεται λίγο πιο μακριά από τη Γη και άλλοτε πιο κοντά.

Το μαγευτικό γεγονός έγινε αισθητό πάνω από πολλές πόλεις, μεταξύ άλλων και πάνω από την Κωνσταντινούπολη.

EurokinissiEurokinissi

Σύμφωνα με τους αστρολόγους, τις ημέρες που διαρκεί η υπερπανσέληνος πρέπει να αποφεύγουμε να ξεκινάμε έντονες συζητήσεις, να κάνουμε νέα ξεκινήματα αλλά και να κουρευόμαστε!

Εκδηλώσεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους

Για 23η χρονιά, το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο για το κοινό σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία σήμερα Πέμπτη 31 Αυγούστου, σύμφωνα με το αναρτημένο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα, περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, τις οποίες διοργανώνουν οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, πολλές σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.

Σημειώνεται ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης δεν περιλαμβάνεται στις εκδηλώσεις της Πανσελήνου του Αυγούστου 2023, όπως ενημέρωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών. Κατά συνέπεια, δεν θα είναι ανοιχτός για το κοινό τις βραδινές ώρες της πανσελήνου, σήμερα Πέμπτη 31 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ