Λύκε λύκε είσαι εδώ; Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προειδοποιεί για την επιστροφή των λύκων - Κίνδυνος για ζώα και ανθρώπους

Προτάσεις και δεδομένα ζητάει η Πρόεδρος της Κομισιόν από τα κράτη - μέλη

Η Ντόλι, το βραβευμένο πόνυ της Προέδρου της Επιτροπής, έχασε τη ζωή της όταν της επιτέθηκε ένας λύκος. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε για την ίδια την Πρόεδρο, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το λόγο για να ασχοληθεί βαθύτερα με το πρόβλημα των λύκων που αυξάνονται διαρκώς στην Ευρώπη.

Η επιστροφή του θηλαστικού που έχει συνδεθεί με το φόβο λόγω των επιθέσεων του σε ζώα, οδηγεί σε συγκρούσεις με τις τοπικές αγροτικές και κυνηγετικές κοινότητες, ειδικά όπου τα μέτρα για την πρόληψη επιθέσεων στα ζώα δεν εφαρμόζονται ευρέως. Η Σουηδία μάλιστα προτίθεται να προχωρήσει σε θανατώσεις λύκων για «να ελεγχθεί ο πληθυσμός τους».

«Οι αγέλες λύκων σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιοχές έχουν καταστεί πραγματικός κίνδυνος για τα ζώα και ενδεχομένως και για τους ανθρώπους. Προτρέπω τις τοπικές και εθνικές αρχές να αναλάβουν δράση όπου χρειάζεται. Πράγματι, η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ τους επιτρέπει ήδη να το κάνουν», τονίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Unsplash

Μετά από κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι τοπικές κοινότητες, οι επιστήμονες και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να υποβάλουν ενημερωμένα δεδομένα έως τις 22 Σεπτεμβρίου για τον πληθυσμό των λύκων και τις επιπτώσεις του.

Διαβάστε επίσης: Λύκοι στην Αθήνα - Πως να προφυλαχθείτε - Γιατί επιτίθενται στους σκύλους - Η «Καλλιστώ» δημοσιεύει 16 μέτρα (φωτό)

Με βάση τα δεδομένα αυτά, η Επιτροπή θα αποφασίσει σχετικά με πρόταση τροποποίησης, κατά περίπτωση, του καθεστώτος προστασίας του λύκου εντός της ΕΕ και την επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου, για την εισαγωγή, όπου χρειάζεται, περαιτέρω ευελιξίας, υπό το φως της εξέλιξης αυτού του είδους.

Με βάση τις αλλαγές αυτές, θα προκύψουν νέες δυνατότητες για τις τοπικές και εθνικές αρχές με βάση τη νομοθεσία της ΕΕ έτσι ώστε να αναλάβουν δράση όπου είναι απαραίτητο, καθώς και τη σημαντική χρηματοδότηση της ΕΕ που προβλέπεται για αυτά τα μέτρα, όπως περιγράφεται σε κοινή επιστολή που απέστειλαν ο Επίτροπος Σινκεβίτσιους και ο Επίτροπος Γουοζιεκόβσκι σε όλους τους yπουργούς Γεωργίας και Περιβάλλοντος της ΕΕ τον Νοέμβριο του 2021. Ορισμένα μέτρα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για την πρόληψη ή τη σημαντική μείωση των κινδύνων θήρευσης όταν εφαρμόζονται σωστά και προσαρμόζονται στο συγκεκριμένο πλαίσιο στο οποίο εφαρμόζονται.

Τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα θεωρούνται ελλιπή, ενώ από τον Απρίλιο του 2023, γίνεται νέα προσπάθεια συλλογής των απαραίτητων πληροφοριών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ