Ευθύμιος Λέκκας για την κακοκαιρία «Daniel»: «Δεν έχει καταγραφεί ιστορικά ανάλογο φαινόμενο» - Έπεσαν 150 εκατ. τόνοι νερού (βίντεο)

«Θεωρώ ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στον Βόλο είναι πάρα πολύ σημαντικές και δεν μπορούμε να τις εκτιμήσουμε ακόμη» είπε ο κ. Λέκκας.

Ζήσαμε μια επανάληψη του Ιανού με τη διαφορά ότι ο Ιανός είχε μικρότερα ύψη βροχής, δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας αναφορικά με τις τεράστιες καταστροφές σε Πήλιο και Βόλο.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά ακραίο φαινόμενο, δεν έχει καταγραφεί ιστορικά ανάλογο φαινόμενο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ουσιαστικά συνδυάστηκε το φαινόμενο της ισχυρής βροχόπτωσης με άλλα συνοδά φαινόμενα, δηλαδή οι κατολισθήσεις, οι διαβρώσεις εδαφών και η μεταφορά αντικειμένων.

Πρέπει μέσα από το φυσικογεωγραφικό πλαίσιο της Μαγνησίας να δουμε τι συμβαίμνει είπε ο κ. Λέκκας και συμπλήρωσε πως είναι διαφορετικό αυτό που συνέβη στο Πήλιο και διαφορετικό αυτό που συνέβη στον Βόλο. Εξήγησε ότι στο ανατολικό Πήλιο υπάρχουν επικληνείς πλαγιές που όταν διαβρώνονται από το πολύ νερό κατολισθαίνουν, ενώ στο Πήλιο υπάρχει μια πολύ μεγάλη λεκάνη 150 τετραγωνικών χλμ, όπου έπεσαν τεράστιος όγκος νερού.

Αυτός ο όγκος νερού, τα 150 εκατ. τόνοι νερού, δεν μπορούν να απορροφηθούν, τόνισε.

Σε ερώτηση αν υπήρχε περίπτωση με έργα υποδομής να έχουν προληφθεί οι μεγάλες ζημιές απάντησε: Δεν υπάρχει περίπτωση να παραλάβουν ό,τι έργα και να έχουμε κάνει όλο αυτό τον όγκο νερού. Όμως μπορούμε να έχουμε μετριασμό των επιπτώσεων αλλά αυτό απαιτεί χρόνο».

Τέλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει άμεσα να γίνει μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης στην περιοχή. «Θεωρώ ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι πάρα πολύ σημαντικές και δεν μπορούμε να τις εκτιμήσουμε ακόμη».

Κακοκαιρία Daniel: Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής στη χώρα μας

Σε μια από τις πιο ισχυρές κακοκαιρίες που έχει βιώσει η χώρα μας εξελίσσεται η κακοκαιρία Daniel, με τα ημερήσια ύψης βροχής στην Κεντρική Ελλάδα να ξεπερνούν κατά πολύ προηγούμενα ρεκόρ, τουλάχιστον από το 2006. Οι πολύωρες ισχυρές βροχοπτώσεις στη Μαγνησία και στα παράλια της Λάρισας έχουν προκαλέσει τον θάνατο ενός ανθρώπου και σημαντικά προβλήματα στις υποδομές. Το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής μέχρι τις 20:45 καταγράφεται στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 754 mm*. Το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής 644,7 mm είχε καταγραφεί στην Παλική Κεφαλονιάς κατά τη διάρκεια του Μεσογειακού Κυκλώνα Ιανού τον Σεπτέμβριο 2020. 

Στον χάρτη και στον ένθετο πίνακα παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής σε χιλιοστά μέχρι τις 20:45, όπως καταγράφηκαν από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr την Τρίτη 5/9, με υποσημείωση στους μετεωρολογικούς σταθμούς που σταμάτησαν να μεταδίδουν νωρίτερα λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος. Οι βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές συνεχίζονται. 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ