Γιάννης Βουράκης: Θλίψη στην κηδεία του γνωστού κοσμηματοπώλη - Ποιος ήταν, η ιστορία του brand του

Την είδηση του θανάτου του Γιάννη Βουράκη έκανε γνωστή η αδερφή του Λιάνα. 

Στις 10 το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η κηδεία του γνωστού κοσμηματοπώλη, Γιάννη Βουράκη.

Συγγενείς και ελάχιστοι φίλοι βρέθηκαν στο Α’ Νεκροταφείο προκειμένου να αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά τον Γιάννη Βουράκη. Ανάμεσά τους η Φωτεινή Πιπιλή και ο «άρχοντας των κοσμημάτων», Κώστας Καίσαρης.

Φωτεινή Πιπιλή

Κώστας Καίσαρης-Βασίλης Καίσαρης

Η είδηση του θανάτου του Γιάννη Βουράκη, έγινε γνωστή στις 7/9 από την αδερφή του Λιάνα, η οποία έγραψε στο Facebook: «Αναπαύσου εν ειρήνη Γιάννη μου».

 

 

Ποιος ήταν ο Γιάννης Βουράκης

Μαζί με την αδελφή του Λιάνα και τον εξάδελφό του, Λεωνίδα συνέχιζαν την οικογενειακή παράδοση που δημιούργησε ο παππούς του, Ιωάννης. Ασχολούνταν με την πώληση κοσμημάτων και συγκαταλέγονταν στους κορυφαίους του χώρου, αξιοποιώντας και τη σημαντική ιστορία που είχε το brand.

Δίπλα στον Βουράκη βρισκόταν, με ένα πλατύ χαμόγελο, η σύζυγός του, Τζένη (Ζενεβιέβ Μπαλτάσαρ). Γνωρίστηκαν στην Αϊτή όταν ο πρώτος ταξίδεψε στη χώρα για επαγγελματικούς λόγους.

Στις αρχές της δεκαετίας του 90 άρχισαν τα προβλήματα. Οι οφειλές συσσωρεύονταν και τα έσοδα ολοένα και έπεφταν. Ο Βουράκης δεν άκουγε κανέναν και ο μόνος που είχε επιρροή πάνω ήταν η σύζυγός του. Όμως μάλλον δεν είχε φλέβα επιχειρηματία.

Η απόλυτη εξάρτηση από τη Τζένη ήταν μια από τις αιτίες των οικογενειακών καυγάδων. Όταν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας είδαν ότι η επιχείρηση πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, διεχώρισαν τη θέση τους.

Ο εξάδελφός του, Αντώνης Βουράκης, ο οποίος διατηρούσε το 40% της "Selection Vourakis", βλέποντας τα προβλήματα και εκτιμώντας ότι έρχεται τσουνάμι, πήρε αποστάσεις.

Ο Λεωνίδας διατήρησε μόνο το ιστορικό κατάστημα στην οδό Βουκουρεστίου και κρατήθηκε μακριά από την επιχείρηση.

Από την πλευρά της, η Λιάνα, η αδελφή του Βουράκη, προχώρησε στη ρευστοποίηση του δικού της μεριδίου. Έριξε το κεφάλαιο που απέκτησε σε άλλου είδους επιχειρηματική δραστηριότητα και μάλλον δικαιώθηκε για την επιλογή της.

Ο Βουράκης έμεινε μόνος του στην επιχείρηση. Γνώριζε ότι η εταιρεία πάει για χρεοκοπία αλλά προσπάθησε για όσο μπορούσε ακόμα να το κρύβει. Η κοσμική Αθήνα ήξερε μόνο ότι ο Βουράκης πλέει στο χρήμα. Δεν είχε ιδέα για τα χρέη.

Εξαφανίστηκε μέσα σε μια νύχτα

Οι πιστωτές άρχισαν να πιέζουν και ορισμένοι ίσως είχαν γίνει και επικίνδυνοι. Ωστόσο, ο Βουράκης επέμενε.

Σε μια τελευταία προσπάθεια να ρεφάρει ο Γιάννης Βουράκης έδωσε ένα απίστευτο ποσό για ενοίκιο για το "Selection Vourakis", ανακαίνισε τις βιτρίνες και αγόρασε μερικά μοναδικά κομμάτια της συλλογής "Tiffany & co", δαπανώντας συνολικά 150.000.000 δραχμές!

Ωστόσο, η έλλειψη ρευστότητας συνέχιζε να αποτελεί πρόβλημα για τον Γιάννη Βουράκη, παρόλο που πούλησε και όλα τα ακίνητά του. Έτσι, σε μια τελευταία προσπάθεια δανείστηκε χρήματα από φίλους και συνεργάτες του, αλλά και από τοκογλύφους. Ηταν η αρχή του τέλους.

Τον Μάρτιο του 1996, ο Γιάννης Βουράκης και η σύζυγός του εξαφανίστηκαν από την Ελλάδα και δεν επανεμφανίστηκαν ξανά ποτέ. Η είδηση για το "κανόνι" που έριξε ο Βουράκης, θα γίνει γνωστή λίγες ώρες αργότερα, και θα κάνει πάταγο. Λέγεται ότι όταν οι υπάλληλοι άνοιξαν το άλλο πρωί το κατάστημα, το βρήκαν σχεδόν άδειο από κοσμήματα.

Για χρόνια κανείς δεν ήξερε πού βρίσκονταν. Τελικά έγινε γνωστό ότι είχαν διαφύγει στην Αιτή. Πώς έζησαν όλα αυτά τα χρόνια παραμένει άγνωστο. Χθες η αδελφή του Γιάννη Βουράκη ανακοίνωσε στα social media ότι ο αδελφός της ήταν πια νεκρός. Αναπαύσου εν ειρήνη Γιάννη μου, έγραψε, που τόσο πολύ την αξίζεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ