Κυριάκος Μητσοτάκης: Άμεση συμπαράσταση στους πληγέντες - Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν (βίντεο)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τα άμεσα μέτρα για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel και στη συνέχεια τα εξειδίκευσαν οι υπουργοί που ήταν μαζί του.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τα άμεσα μέτρα για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel και στη συνέχεια τα εξειδίκευσαν οι υπουργοί που ήταν μαζί του.

«Το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν», ανέφερε ο πρωθυπουργός από τη Λάρισα και είπε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι καλύτερο γίνεται για να επανέλθει η περιοχή σε κάποιους κανονικούς ρυθμούς και πως αύριο, Δευτέρα 11/9, θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για τους πληγέντες.

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού

«Θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους βρίσκονται στο πεδίο με αυταπάρνηση προσπαθώντας να σώσουν ανθρώπινες ζωές, να εξασφαλίσουν την ομαλή τροφοδοσία και κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να επανέλθει η περιοχή σε κάπως πιο κανονικούς ρυθμούς όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

«Σήμερα το ενδιαφέρον μας στράφηκε περισσότερο σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία καθώς αυτό αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς καταστάσεις πλημμυρικών φαινομένων» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Θα φροντίσουμε οι πολίτες να μην είναι απλώς ασφαλείς, αλλά και υγιείς». Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να ακούν τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες των αρμοδίων.

«Καταλαβαίνω απόλυτα ότι η έννοια της επόμενης μέρας έχει να κάνει με την αποκατάσταση των προβλημάτων που αφήνει η θεομηνία. Οι συμπολίτες μας που είδαν περιουσίες να καταστρέφονται ή να παθαίνουν μεγάλες ζημιές, θα πρέπει να ξέρουν ότι το κράτος θα είναι δίπλα τους και θα είναι δίπλα τους γρήγορα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε, ακόμη: Θέλω να τονίσω ότι ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ έχει εξαντληθεί για το έτος, αλλά ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι εδώ και θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή απαιτείται για να καλύψουμε τις ζημιές των αγροτών και των κτηνοτρόφων».

Την Τρίτη το πρωί ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Στρασβούργο, ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, για να συναντήσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συζητήσει πώς η Ευρώπη θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα για οικονομική υποστήριξη για τις καταστροφές, που συνδέονται άμεσα με την κλιματική κρίση και απαιτεί από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δαπανούνται πολλοί ευρωπαϊκοί πόροι για να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, αλλά ταυτόχρονα δαπανούνται λίγοι πόροι για να αντιμετωπίσουμε την προσαρμογή στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, με μια κακοκαιρία που ξεπέρασε και τα πιο πεσιμιστικά μοντέλα των προβλέψεων.

«Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Θα μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, δεν θα κρύψουμε, δεν θα ωραιοποιήσουμε, αλλά δεν θα μηδενίσουμε και τίποτα» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «οι πολίτες από εκεί και πέρα θα μπορούν με ψυχραιμία να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

Διαβάστε ακόμα: Χρήστος Ζερεφός: Η κακοκαιρία Daniel ήταν 3 φορές ισχυρότερη από τον Ιανό -Αυτά που είδαμε το καλοκαίρι του '23, θα τα ξαναδούμε μετά από 300-400 χρόνια''

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία είναι πιο ισχυρή σήμερα και η χώρα πήρε την αναβάθμιση πριν από λίγες ημέρες, γεγονός που είναι το «τελευταίο που θα ενδιέφερε πολίτες στη Θεσσαλία, είναι όμως σημαντικό» γιατί, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, επιβεβαιώνει ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει μια τέτοια κρίση, αλλά θα χρειαστεί και την αρωγή της Ευρώπης.

Μέτρα για τους πληγέντες

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και αναστολή συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες

Από την πλευρά του, δέσμη μέτρων για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος.

Μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, ο κ. Τριαντόπουλος ενημέρωσε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι αυτοψίες στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές και μέχρι στιγμής αγγίζουν τις 2.500 αυτοψίες σε περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και στη Φθιώτιδα.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τριαντόπουλος, αύριο ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής τόσο για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής, η οποία φτάνει μέχρι τα 10.000 ευρώ, όσο και για την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων που φτάνει μέχρι τα 4.000 ευρώ -εδώ περιλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις-, αλλά και για την κάλυψη πρώτων αναγκών, τις ζημιές στις οικοσυσκευές αλλά και τις πρώτες εργασίες, που φτάνει τα 6.600 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα: Κακοκαιρία Daniel: Όλος ο θεσσαλικός κάμπος βυθίστηκε κάτω από το νερό - Νέες δορυφορικές απεικονίσεις

Παράλληλα, ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής με κάλυψη μέχρι του 80% της επισκευής και επανακατασκευής των κτιριακών υποδομών.

Η στήριξη των επιχειρήσεων φτάνει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, περιλαμβάνοντας κτηνοτροφικές αλλά και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Για τους πολίτες που έχει πληγεί το σπίτι τους ενεργοποιείται η επιδότηση ενοικίου και η επιδότηση συγκατοίκησης. Αν κριθεί ότι κάποιος δεν μπορεί να μείνει στο σπίτι του -αν κριθεί κίτρινο ή κόκκινο δηλαδή-, τότε μπορεί να λάβει από 300 έως 500 ευρώ για να μείνει σε κάποιο άλλο σπίτι, να το νοικιάσει ή να μείνει σε κάποιο συγγενικό του πρόσωπο.

Χορήγηση αναστολών φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και αναστολή συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε, ακόμη, παράταση της καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του στεγαστικού επιδόματος.

Δείτε όλες τις ανακακοινώσεις

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο, σε τέσσερις άξονες:

  1. Έλεγχος του νερού σε όλες τις περιοχές, στα κρίσιμα σημεία ενδιαφέροντος, για να διασφαλιστεί ότι όταν δίνεται νερό θα είναι ασφαλές για τους πολίτες.
  2. Έχουν αναρτηθεί οδηγίες από το υπ. Υγείας, τα λιμνάζοντα νερά είναι δυνητικά μολυντικά και υπάρχει αυξημένος αριθμός από νεκρά ζώα, οι οδηγίες είναι αναρτημένες.
  3. Επιδημιολογική επιτήρηση που αφορά λοιμώδη νοσήματα όπως γαστρεντερίτιδα.
  4. Έχει ξεκινήσει ήδη εντομολογική επιτήρηση με μεγαλύτερη ένταση καθώς η περιοχή δίνει κρούσματα δυτικού Νείλου.

Διαβάστε ακόμα: Κακοκαιρία Daniel: Κάτοικος Πηνειάδας 104 ετών: Περάσαμε πολέμους, δυστυχίες, πείνα, αλλά πρώτη φορά πνιγήκαμε – Δείτε το βίντεο

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ