Νέα σχολική χρονιά: Τι να κάνετε για να μπουν τα παιδιά σε πρόγραμμα – Ύπνος, διατροφή, συνήθειες, παρέες...

Επιστροφή στο σχολείο για τους μαθητές με τους γονείς να προσπαθούν να "βγάλουν" τα παιδιά τους από το καλοκαιρινό mood

Η επιστροφή σε μια ρουτίνα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, είναι πάντα μια πρόκληση για τους γονείς, αλλά και για τα παιδιά που καλούνται να προσαρμοστούν σε μία νέα καθημερινότητα.

Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να επιστρέψουν σταδιακά στο καθημερινό τους πρόγραμμα;

Στο άρθρο αυτό θα διαβάσετε χρήσιμες συμβουλές, δίνοντας έμφαση στον ύπνο και την ισορροπημένη διατροφή.

Επιστροφή σε μια ρουτίνα

Ένα από τα στοιχεία που κάνουν δυσκολότερη την επιστροφή στο σχολείο, είναι το πρωινό ξύπνημα.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Ξεκινήστε πηγαίνοντας για ύπνο το παιδί σας νωρίτερα το βράδυ και ξυπνήστε το πιο νωρίς το πρωί αφού αυτή η σταδιακή αλλαγή του ωραρίου στον ύπνο, θα το βοηθήσει να προσαρμοστεί πιο εύκολα στην καθημερινότητα που επιβάλλει το πρόγραμμα του σχολείου.

Συνδέστε τον ύπνο με μία ευχάριστη διαδικασία

Αποφύγετε οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να κάνει τον ύπνο να φανεί σαν μία «τιμωρία» για το παιδί.

Συνδέστε τον με μία ευχάριστη διαδικασία, δημιουργώντας θετικά συναισθήματα π.χ. με την ανάγνωση ενός παραμυθιού και ακόμα διαμορφώστε τον χώρο του δωματίου και το κρεβάτι του, ώστε να είναι ελκυστικά και ευχάριστα π.χ. σεντόνια με τον αγαπημένο του ήρωα cartoon κ.λπ.

Μία ισορροπημένη διατροφή

Η ξεγνοιασιά που αποπνέει το καλοκαίρι, πολλές φορές κάνει εσάς και τα παιδιά να «ξεφεύγετε» από μία ισορροπημένη διατροφή.

Η έλευση του φθινοπώρου και το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να μπείτε σε ένα πρόγραμμα, με την κατανάλωση υγιεινών snacks στο σπίτι και στο σχολείο.

Για το καλαθάκι του σχολείου, το ψωμί είναι πάντα προτιμότερο από τα διάφορα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, ακόμη και αν προστεθεί βούτυρο (σε λογικές ποσότητες), μαρμελάδα ή κομμάτια σοκολάτας.

Κατά γενικό κανόνα, τα αρτοσκευάσματα και τα βιομηχανικά κέικ πρέπει να αποφεύγονται επειδή είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά. Μία μπάρα δημητριακών, ξηροί καρποί, ή φρούτα είναι ιδανικά.

Όσο για τα ρούχα, πώς πρέπει να ντυθεί;

Συνίσταται τα παιδιά να φορούν πάντα ένα μπλουζάκι πιο ελαφρύ μαζί με μία ζακέτα, φούτερ ή πουλόβερ από πάνω, πιο ζεστό, ανάλογα με την εποχή λόγω του ότι τα παιδιά κινούνται πολύ, τρέχουν, παίζουν, αυξάνοντας γρήγορα τη θερμοκρασία του σώματός τους.

Φορώντας λοιπόν τα κατάλληλα ρούχα, θα νιώθουν πιο άνετα μέσα στην ημέρα, καθώς θα μπορούν να αφαιρέσουν ή να προσθέσουν κάποιο αν ζεσταθούν ή κρυώσουν, αντίστοιχα.

Παρακινήστε το παιδί σας για το σχολείο

Περνώντας αρκετούς μήνες το καλοκαίρι στο σπίτι, μερικά παιδιά μπορεί να δυσκολευτούν αρκετά ή και να χάσουν την επιθυμία τους να πάνε στο σχολείο.

Ένα παιδί μπορεί να προτιμήσει να μείνει στο σπίτι, ειδικά αν οι γονείς του συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι.

Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να παρακινήσετε το παιδί, λέγοντάς του πόσα πολλά θα μάθει, αλλά και το πόση χαρά θα νιώσει βλέποντας ξανά τους φίλους του.

Διατηρήστε μερικές ευχάριστες καλοκαιρινές συνήθειες

Αν και ο καιρός μπορεί σταδιακά να μην επιτρέπει όλες τις δραστηριότητες που απολαύσατε το καλοκαίρι, μία βόλτα στο πάρκο ή το να παίξετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι όλοι μαζί, θα βοηθήσει στη θετική ψυχολογία του παιδιού, παρόλη την ένταξη σε ένα πιο αυστηρό καθημερινό πρόγραμμα. Η διασφάλιση της διατήρησης θετικών εμπειριών, παρά την επιστροφή στο σχολείο, αποτελεί πλεονέκτημα και σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη κινήτρων!

Υπενθυμίστε στα παιδιά σας τι τους αρέσει από το σχολείο

Είναι μία συνάντηση με τους συμμαθητές και τα ομαδικά παιχνίδια ή μία αγαπημένη δραστηριότητα;

Τονίστε όλα αυτά που αρέσουν από το σχολείο στο παιδί σας έτσι ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερο κίνητρο και διάθεση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Τέλος σύμφωνα με το yo.grΜην ξεχνάτε τους κανόνες υγιεινής

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η εκπαίδευση των παιδιών σας σχετικά με βασικούς κανόνες υγιεινής, θα βοηθήσει πολύ στην πρόληψη μίας πιθανής λοίμωξης/ίωσης που μπορεί να συμβεί, γεγονός συχνό στο σχολικό περιβάλλον.

Τονίστε στο παιδί τη σημασία της κάλυψης του στόματος κατά το φτέρνισμα, αλλά και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών πριν το φαγητό ή το σνακ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ