Εκατόμβη νεκρών στη Λιβύη: Πόλη φάντασμα η Derna 5.000 οι νεκροί - Χιλιάδες οι αγνοούμενοι από τις πλημμύρες του Μεσογειακού κυκλώνα (φωτό & βίντεο)

Εικόνες αποκάλυψης στη Λιβύη από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, γέμισαν οι δρόμοι με νεκρούς

Δραματικά ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από τις καταστροφικές πλημμύρες στην πόλη Ντέρνα της ανατολικής Λιβύης με τις απώλειες ζωών να ανέρχονται σε 5.300.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών, της κυβέρνησης που διορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην Ανατολική Λιβύη, ανέφερε ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Οι τοπικές ομάδες διάσωσης συνεχίζουν την έρευνα για αγνοούμενους», είπε ο Μοχάμεντ Αμπολμόσα, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, και κάλεσε σε «διεθνή παρέμβαση για βοήθεια στις προσπάθειες διάσωσης».

Επιζώντες από τις πλημμύρες στη Λιβύη περιέγραψαν νωρίτερα ότι άκουσαν μια έκρηξη όταν έσπασε το ένα από τα δύο φράγματα στην Ντέρνα και ένα τσουνάμι έπνιξε την πόλη, με το νερό να ανεβαίνει μέχρι και τον τρίτο όροφο των κτιρίων.

Κάποιοι σώθηκαν πηδώντας από ταράτσα σε ταράτσα, άλλοι έμειναν επί ώρες μέσα στα πλημμυρισμένα διαμερίσματά τους, με το νερό να φτάνει σχεδόν στο ταβάνι.

Στην είσοδο της Ντέρνα, μιας πόλης 100.000 κατοίκων στην ανατολική Λιβύη, μια ομάδα διασωθέντων αναζητούσαν καταφύγιο σήμερα, καθώς τα σπίτια τους καταστράφηκαν.

Πολλοί φορούσαν πιτζάμες και παντόφλες, αφού δεν πρόλαβαν να αλλάξουν ρούχα: έφυγαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν για να σωθούν.

Ο Ράτζα Σάσι, 39 ετών, έφυγε μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη τους όταν το νερό έφτασε στον επάνω όροφο του σπιτιού τους. Όλα τα άλλα μέλη της οικογένειας χάθηκαν.

«Αρχικά νομίζαμε ότι ήταν μονάχα έντονη βροχή αλλά τα μεσάνυχτα ακούσαμε μια τεράστια έκρηξη. Ήταν το φράγμα που έσπασε», είπε, περιγράφοντας ότι οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης ήταν σπαρμένοι με νεκρούς.

Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο της Προεδρίας της Λιβύης απηύθυνε έκκληση στις φίλα προσκείμενες χώρες και τις διεθνείς ομάδες βοήθειας να συντρέξουν στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές στην ανατολική περιοχή.

Άλλες πόλεις και κωμοπόλεις που επλήγησαν από την καταστροφή του Σαββατοκύριακου είναι η Βεγγάζη, η Bayda, το Al Marj και η Soussa.

Ο Abdul Hamid Dbeibeh, επικεφαλής της κυβέρνησης ενότητας της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη, κήρυξε όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες ως ζώνες καταστροφής και κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ