Στην τελική ευθεία οι 5 υποψήφιοι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ - Αναλυτικά τα βιογραφικά τους & το που θα ψηφίσουν (βίντεο)

Μία μέρα ...

Μία μέρα έμεινε για τις οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου αρχηγού.

Υπενθυμίζουμε ότι οι υποψήφιοι είναι οι εξής:

Στέφανος Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης γεννηθήκε το 1988 στο Μαρούσι. Από το 2015 δραστηριοποιείται στον χώρο της Ναυτιλίας.

Έχοντας κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό «Αρχιμήδη» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, ο Στέφανος εκπροσώπησε τη χώρα μας στην μαθηματική Βαλκανιάδα νέων και, χάρη στη διάκρισή του, έλαβε πλήρη υποτροφία από το λύκειο Phillips Academy στο Andover της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, όπου και μετανάστευσε από την ηλικία των 14 ετών.

Φοίτησε στο πρόγραμμα Huntsman του University of Pennsylvania με υποτροφία του Ανδρέα Δρακόπουλου και έλαβε δύο πτυχία: B.Sc. στα χρηματοοικονομικά από το Wharton School of Business και Β.Α. στις διεθνείς επιστήμες από το College of Arts & Sciences.

Παράλληλα με τις σπουδές του, ο Στέφανος εργάστηκε εθελοντικά στο επιτελείο του τότε Γερουσιαστή Joe Biden για τις Προεδρικές Εκλογές του 2008. Εργάστηκε επίσης και στο think tank εξωτερικής πολιτικής ‘Center for Strategic and International Studies’ στη Washington, DC. 


ΓΙΑΝΝΗΣ_ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, αρχικά με τη ‘Στήλη του Φοιτητή’ και αργότερα με το ‘Χρώμα της Αγοράς’. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική διαδικτυακή πλατφόρμα ‘CVfromGreece’, μέσω της οποίας βοήθησε νέους να βελτιώσουν τα βιογραφικά τους για αιτήσεις εργασίας ή σπουδών στο εξωτερικό.

Ο Στέφανος ζει στο Miami των ΗΠΑ. Μιλά άπταιστα Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Ισπανικά. Είναι ιδιαίτερα φιλόζωος και ευαισθητοποιημένος σε θέματα ισότητας και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Νίκος Παππάς

Ο Νίκος Παππάς (Αθήνα, 16 Ιουλίου 1976) είναι Έλληνας πολιτικός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, από το 2015 στη Β' Αθηνών και από το 2019 στη Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών. Διετέλεσε υπουργός Επικρατείας και στη συνέχεια υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Είναι επίσης υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.


eurokinissi

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής οργάνωσε το 2016 διαγωνισμό για τη χορήγηση αδειών σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας. Για τον διαγωνισμό και τους χειρισμούς του σε αυτόν παραπέμφθηκε από τη Βουλή το 2021 και από το Δικαστικό Συμβούλιο του Άρειου Πάγου το 2022 στο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο ομόφωνα τον καταδίκασε για παράβαση καθήκοντος.

Έφη Αχτσιόγλου 

Η Ευτυχία (Έφη) Αχτσιόγλου (Γιαννιτσά, 4 Ιανουαρίου 1985), είναι Ελληνίδα πολιτικός, που διετέλεσε υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από το 2016 έως το 2019. Από το 2019 είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Γεννήθηκε το 1985, στα Γιαννιτσά. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της με βαθμό Άριστα στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και το 2009 απέκτησε -και πάλι με βαθμό Άριστα- το μεταπτυχιακό της στο αστικό δίκαιο και τις πολιτικές επιστήμες από την ίδια σχολή.


eurokinissi

Εργάστηκε ως ερευνητική υποτροφία στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (CIEEL), ενώ το 2014 ολοκλήρωσε στο πλαίσιο υποτροφίας στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών τις σπουδές της στο εργατικό δίκαιο, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Άρη Καζάκου.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (1960) είναι Έλληνας οικονομολόγος, πολιτικός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012. Έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών (2015-2019) και αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (2015).

Γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και μεγάλωσε στο Λονδίνο, όπου εργαζόταν ο ναυπηγός πατέρας του Στέφανος Τσακαλώτος. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από παλιά οικογένεια της Πρέβεζας. Παππούς ήταν ο γυμνασιάρχης Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ξάδερφος του παππού του ήταν ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος. Σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια του Σάσσεξ και της Οξφόρδης.

Δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Κεντ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο είναι τακτικός καθηγητής από το 2010.

Υπήρξε νυμφευμένος με τη Σκωτσέζα οικονομολόγο Χέδερ Γκίμπσον, διευθύντρια του Τμήματος Ερευνών της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ είχαν αποκτήσει μαζί τρία παιδιά.


eurokinissi

Στέφανος Τζουμάκας

Ο Στέφανος Τζουμάκας (Καταρράκτης Άρτας, 1946) είναι Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτής και υπουργός.

Γεννήθηκε το 1946 στον Καταρράκτη Άρτας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1973 ήταν από τους πρωταγωνιστές της κατάληψης της Νομικής και στη συνέχεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών. Για μεγάλο διάστημα δρούσε στην παρανομία, και τελικά συνελήφθη. Υπέστη βασανιστήρια στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, από το οποίο εξήλθε με ρήξη αριστερού πνεύμονα, σπασμένα πλευρά, και ακατάσχετες αιμοπτύσεις. Βγήκε ξανά στην παρανομία. Τον Ιούλιο του 1974 εγκατέλειψε το καθεστώς παρανομίας και εμφανίστηκε οικειοθελώς σε στρατιωτική μονάδα μόλις κηρύχτηκε η επιστράτευση για να πολεμήσει εθελοντικά στην Κύπρο, αλλά οι καταρρέοντες τότε χουντικοί αξιωματικοί αρνήθηκαν να τον δεχτούν στο στράτευμα.

Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΦΕΕ και Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Από το 1981 ως το 2007 ήταν βουλευτής Β' Αθηνών και το ίδιο διάστημα διετέλεσε υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1986-1988), υφυπουργός Παιδείας (1988), υπουργός Εργασίας (1995-1996) και υπουργός Γεωργίας (1996-1998). Για πολλά χρόνια ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου.

Ως υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών είχε γίνει γνωστός για τη σύγκρουσή του με ορισμένες προνομιούχες ομάδες της Ολυμπιακής Αεροπορίας, για τις οποίες χρησιμοποίησε τον όρο «ρετιρέ», που βρήκε μεγάλη απήχηση.

Στις 12 Ιανουαρίου 2012 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Στις 24 Ιουλίου του 2013 ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, υπογράφοντας δελτίο τύπου ως «Πρωτοβουλία για την Ίδρυση Σοσιαλιστικού Κόμματος», το οποίο στην πορεία μετονομάστηκε ως Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το κόμμα συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2014 συγκεντρώνοντας 11.062 ψήφους που αντιστοιχούν στο 0,19% των εγκύρων ψήφων. Το 2019 συνεργάστηκε με το ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν πρόσκλησης του Αλέξη Τσίπρα σε συστράτευση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και το 2022 ορίστηκε επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης.

Που θα ψηφίσουν οι υποψήφιοι

  • Η Έφη Αχτσιόγλου θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου (Εκθεσιακός χώρος Δημαρχείου Περιστερίου, Καραθεοδωρή 1) στις 10:00
  • Ο Στέφανος Κασσελάκης θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου, (Εκθεσιακός χώρος Δημαρχείου Περιστερίου, Καραθεοδωρή 1), στις 12:30.
  • Ο Νίκος Παππάς θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο της Καισαριανής (Δημαρχείο Καισαριανής, αίθουσα εκδηλώσεων, Βρυούλων 125 & Φιλαδελφείας) στις 8:45. 
  • Ο Στέφανος Τζουμάκας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο της Καλλιθέας (Σχολικό Συγκρότημα Αγίου Νικολάου, Λεωφόρος Ελ. Βενιζέλου 175) στις 12:00.
  • Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό Κέντρο Νέας Ιωνίας (1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, Κρήτης 77, Νέα Ιωνία) στις 13:00​

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ