Τραγικό θάνατο για αγοράκι 16 μηνών στις ΗΠΑ: Μικρόβιο του έφαγε τον εγκέφαλο σε 5 μέρες - Τι είναι η εγκεφαλοφάγος αμοιβάδα (φωτό & βίντεο)

Η εγκεφαλοφάγος αμοιβάδα μπήκε στον οργανισμό του παιδιού αφού έπαιξε σε πισίνα

Τραγικό θάνατο βρήκε ένα παιδί μόλις 16 μηνών στις ΗΠΑ όταν έχασε τη ζωή του από εγκεφαλοφάγο αμοιβάδα, έναν μονοκύτταρο οργανισμό που τρώει τον εγκέφαλο.

Το αγόρι πέθανε όταν ο συγκεκριμένος οργανισμός μπήκε στον οργανισμό του σε πισίνα που βρίσκεται στο Little Rock του Αρκάνσας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου οι αξιωματούχοι υγείας του Τμήματος Υγείας του Αρκάνσας (ADH), το παιδί προσβλήθηκε από τη Naegleria fowleri, αμοιβάδα η οποία «καταστρέφει τον εγκεφαλικό ιστό, προκαλώντας εγκεφαλικό οίδημα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θάνατο».

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και μωρό

Το αγόρι πέθανε στις 4 Σεπτεμβρίου, αφού πέρασε λίγες ημέρες στο νοσοκομείο, επιβεβαίωσε ο ιατροδικαστής της κομητείας στο CNN.

Μετά το περιστατικό, η πισίνα έκλεισε.

Διαβάστε ακόμα: Κολυμβητής βρήκε τραγικό θάνατο στη Τζόρτζια: Αμοιβάδα του έφαγε τον εγκέφαλο - Τι είναι και που βρίσκεται η «Naegleria fowleri» (βίντεο)

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, μωρό, άτομα που κολυμπούν και πισίνα
Τι είναι η εγκεφαλοφάγος αμοιβάδα

Είναι μικρή και θερμόφιλη, φαίνεται μόνο στο μικροσκόπιο και ζει στα γλυκά νερά (λίμνες, ποτάμια) και στο έδαφος. Μολύνει τον οργανισμό, όταν το νερό που την περιέχει εισέρχεται στο σώμα μέσω της μύτης, στο κολύμπι ή στις καταδύσεις. Στη συνέχεια, η αμοιβάδα ταξιδεύει στον εγκέφαλο, όπου καταστρέφει τον εγκεφαλικό ιστό και προκαλεί μια καταστροφική λοίμωξη που ονομάζεται πρωτοπαθής μηνιγγοεγκεφαλίτιδα από αμοιβάδα (PAM), που καταλήγει στον θάνατο.

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, άνθρωποι νόσησαν από Naegleria fowleri από μη επαρκώς χλωριωμένο νερό σε πισίνες και πάρκα αναψυχής.

Τα συμπτώματα

Η Naegleria fowleri προκαλεί πρωτοπαθή μηνιγγοεγκεφαλίτιδα από αμοιβάδα, μια εγκεφαλική λοίμωξη που καταστρέφει τον εγκεφαλικό ιστό. Στα αρχικά του στάδια, η συμπτώματα της PAM μπορεί να είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της βακτηριακής μηνιγγίτιδας.

Τα πρώτα συμπτώματά της συνήθως ξεκινούν περίπου 5 ημέρες μετά τη μόλυνση. Περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία ή έμετο. Αργότερα, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, έλλειψη προσοχής στους ανθρώπους και το περιβάλλον, επιληπτικές κρίσεις, παραισθήσεις και κώμα. Μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, η ασθένεια εξελίσσεται γρήγορα και συνήθως προκαλεί θάνατο εντός περίπου 5 ημερών (αλλά ο θάνατος μπορεί να συμβεί μέσα σε 1 έως 18 ημέρες). Η θνητότητα από την ΡΑΜ αγγίζει το 97%.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ