Είδος πολυτελείας το... λαδάκι: Βάζουν αντικλεπτικά σε μπουκάλια στα Ισπανικά σούπερ μάρκετ - Τι γίνεται στην Ελλάδα (βίντεο)

Οι κλοπές στην Ισπανία δεν περιορίζονται μόνο στα σούπερ μάρκετ, αλλά κλέβουν και ελαιοτριβεία, αντίστοιχα κρούσματα είχαμε και στην Ελλάδα

Η ξηρασία στην Ισπανία τους προηγούμενους 3 μήνες εκτόξευσε την τιμή του ελαιόλαδου, η οποία κινείται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Στην Ισπανία, που παράγει το 40-55% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής, η τιμή του έχει εκτοξευθεί, γεγονός που έφερε κλοπές σε σούπερ μάρκετ, αλλά και σε ελαιοτριβεία. Μάλιστα πριν από μερικές ημέρες στην Κόρδοβα έκλεψαν περίπου 60.000 λίτρα, που αποτιμώνται σε περίπου 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ισπανία, Δώρα Μακρή, τα περισσότερα σούπερ μάρκετ βάζουν πλέον αντικλεπτικά συστήματα στα φιάλες ελαιολάδου.

Αυτό που συμβαίνει στην Ισπανία είναι ότι ενώ στην αρχή του χρόνου, το λίτρο το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κόστιζε 6,91 ευρώ ενώ η τιμή του Σεπτεμβρίου έχει φτάσει στα 10,34 ευρώ.

Κλοπές και στην Ελλάδα

Κλοπές σημειώθηκαν και στην Ελλάδα. Την Τρίτη έγινε γνωστό ότι έκαναν «φτερά» από αποθήκη ηλικιωμένου στο Γεράκι του δήμου Μινώα Πεδιάδος στην Κρήτη περίπου 200 κιλά ελαιόλαδου.

Με μέση τιμή στα 8.500 δολάρια -125% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι- ένας μετρικός τόνος ελαιολάδου κοστίζει σήμερα τουλάχιστον 10 φορές περισσότερο από έναν μετρικό τόνο «μαύρου χρυσού», αργού πετρελαίου δηλαδή, και είναι ακριβότερος κατά 6 φορές σε σχέση με το 2019.

Όπως λένε οι ειδικοί του χώρου, η τιμή του λαδιού μόλις άρχισε να ξεφεύγει και, αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, θα εκτοξευτεί σε τόσο δυσθεώρητα ύψη που θα μετατρέψει τον «υγρό χρυσό», όπως αποκαλείται ξανά πια (αλλά για άλλους λόγους) το ελαιόλαδο, σε σπάνιο προϊόν υπερπολυτελείας, καθώς οι παραγωγοί δεν βλέπουν βελτίωση των συνθηκών για την επόμενη διετία - τριετία.

Οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες και οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τους μεγαλύτερους παραγωγούς ελαιολάδου -μεταξύ των οποίων η Ελλάδα- έχουν οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις παγκοσμίως, τροφοδοτώντας τις ασυνήθιστα υψηλές τιμές. 
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ