Good news ένας υπέροχος Μέγας Αλέξανδρος ανακαλύφθηκε στην Προύσα - Άψογη κεφαλή του Μακεδόνα Στρατηλάτη

Σε πολύ καλή κατάσταση το άγαλμα!

Στην Προύσα της Τουρκίας εντοπίστηκε μια εντυπωσιακή κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πρόκειται για ένας άγαλμα διαστάσεων 23 εκ., το οποίο εντόπισε ο δήμος Ντούτζε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η προτομή είναι του 2ου αιώνα μ.Χ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Ντούτζε της Τουρκίας, οι αρχαιολόγοι βρήκαν άθικτη μαρμάρινη κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όσο πραγματοποιούσαν ανασκαφές στην αρχαία πόλη Konuralp.

«Οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι συνειδητοποίησαν ότι επρόκειτο για ένα εύρημα, πραγματοποίησαν λεπτομερώς τις ανασκαφές και αποκάλυψαν μια κεφαλή - πορτραίτο που δεν είχε καταστρέφει», ανέφεραν.

«Σε αποτέλεσμα της διαβούλευσης με ειδικούς της ιστορίας και υπαλλήλους του Τμήματος Ανασκαφών και Ερευνών, διαπιστώθηκε ότι η κεφαλή ανήκε στον Μέγα Αλέξανδρο, βασιλιά της Μακεδονίας».

Η κεφαλή βρίσκεται τώρα στο μουσείο της σύγχρονης πόλης, το οποίο επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τον Μέγα Αλέξανδρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του μουσείου, «κατά την ανασκαφή στο αρχαίο θέατρο βρέθηκε ένα κεφάλι του Αλέξανδρου, διαστάσεων 23 εκ. (από το κεφάλι μέχρι το λαιμό), που χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ.».

Ο μακεδόνας στρατηλάτης απεικονίζεται «με βαθιά, στραμμένα προς τα πάνω μάτια από μάρμαρο, σημάδια από τρυπάνι στην κόρη και ελαφρώς ανοιχτό στόμα που δεν αποκαλύπτει πολλά από τα δόντια του. Το μακρύ σγουρό χτένισμά του μέχρι το λαιμό είναι σαν χαίτη λιονταριού- πολύ συγκεκριμένη απεικόνιση των μαλλιών του Μέγα Αλέξανδρου» καταλήγει η ανακοίνωση του μουσείου.

duzce.bel.tr

duzce.bel.tr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ