Πέθανε στη φυλακή ο τελευταίος "νονός" ! Το αφεντικό της μαφίας, Matteo Messina Denaro ήταν ένοχος για 50 δολοφονίες μεταξύ αυτών ενός 12χρονου (βίντεο)

Υπό την ηγεσία του η Μαφία της Ιταλίας έγινε οικονομικά πιο ισχυρή αλλά και πιο αδίστακτη αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που δολοφονήθηκαν ακόμη και μικρά παιδιά ...

Ο πρώην αρχηγός της Κόζα Νόστρα, Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, πέθανε πριν από λίγο στις φυλακές της πόλης Λ΄'Ακουιλα. Εξήντα δύο ετών, είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιανουάριο στο Παλέρμο της Σικελίας, έπειτα από 30 χρόνια φυγοδικίας και έπασχε από καρκίνο του παχέος εντέρου σε προχωρημένο στάδιο.

Παρά τις εκκλήσεις των εισαγγελέων να συνεργαστεί με την δικαιοσύνη, είχε αρνηθεί επανειλημμένα να αποκαλύψει τα μυστικά του. Υπό την «ηγεσία του», η ιταλική μαφία εξασφάλισε τεράστια χρηματοοικονομική εξουσία. Δεν δίστασε να διατάξει την δολοφονία μικρών παιδιών, για να «τιμωρήσει» μετανοημένους μαφιόζους που είχαν αποφασίσει να στηρίξουν την προσπάθεια της δικαιοσύνης.

Επί τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, ο Μεσσίνα Ντενάρο -αρχικά μαζί με τον Μπερνάρντο Προβεντσάνο- είχε τον απόλυτο έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών της Κόζα Νόστρα, σε συνεργασία με «μαφίες» της Λατινικής Αμερικής, αλλά και με την Ντράνγκετα, την μαφία της Καλαβρίας.

Mεταξύ άλλων, ήταν ο εντολοδότης των δολοφονιών δύο δικαστικών - σύμβολα του αγώνα κατά της μαφίας - του Τζοβάνι Φαλκόνε και του Πάολο Μπορσελίνο, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στη Σικελία το 1992.

Ο θάνατός του «βάζει τέλος σε μια ιστορία βίας και αίματος», δήλωσε ο Biondi, ευχαριστώντας το προσωπικό της φυλακής και του νοσοκομείου για τον «επαγγελματισμό και την ανθρωπιά» τους. Ήταν «ο επίλογος μιας ζωής που έζησε χωρίς τύψεις και μετάνοια, ένα οδυνηρό κεφάλαιο της πρόσφατης ιστορίας του έθνους μας».
Με το παρατσούκλι Diabolik ή U Siccu (ο κοκαλιάρης), ο Denaro γεννήθηκε στο Castelvetrano της Σικελίας το 1962. Ευδοκίμησε στην οικογενειακή επιχείρηση, χτίζοντας μια παράνομη αυτοκρατορία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στους τομείς των αποβλήτων, της αιολικής ενέργειας και του λιανικού εμπορίου.

Το 2002, καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια κάθειρξη επειδή σκότωσε προσωπικά ή διέταξε τη δολοφονία δεκάδων ανθρώπων.

Ενώ βρισκόταν ελεύθερος, ο μαφιόζος, ο οποίος κάποτε ισχυρίστηκε περιβόητα ότι: «Γέμισα ένα νεκροταφείο, ολομόναχος», είχε προφανώς διατηρήσει τον πολυτελή τρόπο ζωής του, χάρη σε διάφορους χρηματοδότες που, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, περιλάμβαναν πολιτικούς και επιχειρηματίες. Ήταν γνωστό ότι φορούσε ακριβά κοστούμια, ένα Rolex και γυαλιά ηλίου Ray-Ban.

Οι ερευνητές φοβούνται τώρα ότι ο τελευταίος νονός της σικελικής μαφίας έχει πάρει αυτά τα μυστικά στον τάφο του. «Αυτά που είπε έχουν υλοποιηθεί - παραδόθηκε μόνο στην ασθένεια. Αν δεν είχε καρκίνο, θα ήταν δύσκολο να είχε συλληφθεί», δήλωσε ο αδελφός του Paolo Borsellino, Salvatore.

Με την πάροδο των ετών, δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν στη θέση του σε περιπτώσεις λανθασμένης ταυτότητας. Το 2019, η στρατιωτική αστυνομία των καραμπινιέρων εισέβαλε σε νοσοκομείο της Σικελίας για να συλλάβει έναν άνδρα από το Castelvetrano που ανάρρωνε στη νευρολογική μονάδα.

Επί 30 χρόνια, κάθε φορά που οι ερευνητές έδειχναν να πλησιάζουν τον στόχο τους, ο Ντενάρο εξαφανιζόταν για να εμφανιστεί ξανά αλλού.

Οι ερευνητές φοβούνται τώρα ότι ο τελευταίος νονός της σικελικής μαφίας έχει πάρει αυτά τα μυστικά στον τάφο του. «Αυτά που είπε έχουν υλοποιηθεί - παραδόθηκε μόνο στην ασθένεια. Αν δεν είχε καρκίνο, θα ήταν δύσκολο να είχε συλληφθεί», δήλωσε ο αδελφός του Paolo Borsellino, Salvatore.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ