Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει για σήμερα: Ριγκατόνι με μοσχαρίσια μάγουλα μπρεζέ - Η γεύση του είναι top!

Πρέπει να το δοκιμάσετε αυτό το πιάτο! 

Συστατικά

4 κ.σ. ελαιόλαδο

750 γρ. μοσχαρίσια μάγουλα

αλάτι

πιπέρι

1 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.

200 γρ. κόκκινο κρασί

1 κρεμμύδι

2 στικ σέλερι

2 καρότα

3 σκ. σκόρδο

5 κλ. θυμάρι

1 φύλλο δάφνης

50 γρ. πελτέ ντομάτας

800 γρ. νερό

1 κύβο κότας

500 γρ. ριγκατόνι

2 κ.σ. μαϊντανό, φρέσκο

100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

πιπέρι

Για το σερβίρισμα

μαϊντανό, φρέσκο, ψιλοκομμένο

50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει.
  • Κόβουμε τα μοσχαρίσια μάγουλα σε μεγάλα κομμάτια και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ. 
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το αλεύρι, και ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε το κρέας στο τηγάνι -τινάζοντας το περιττό αλεύρι- και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν έντονο χρυσαφένιο χρώμα. 
  • Σβήνουμε με το μισό κόκκινο κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ του.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. 
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σέλερι, τα καρότα, το σκόρδο και το θυμάρι, και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό.
  • Σβήνουμε με το υπόλοιπο κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ. 
  • Προσθέτουμε τα μάγουλα, το νερό και τον κύβο κότας. 
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, και μαγειρεύουμε για 2-2½ ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα.
  • Πιέζουμε το κρέας ελαφρά χρησιμοποιώντας δύο πιρούνια.
  • Τοποθετούμε μια δεύτερη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε μέτρια φωτιά και
  • αφήνουμε να πάρει βράση.
  • Ρίχνουμε τα ριγκατόνι στην κατσαρόλα με το νερό και βράζουμε 3 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνουμε τα ζυμαρικά μας, φροντίζοντας να κρατήσουμε λίγο από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν. 
  • Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα μάγουλα τα ζυμαρικά και λίγο από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν, και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε την παρμεζάνα και λίγο πιπέρι, και ανακατεύουμε με μια πιρούνα.
  • Μοιράζουμε σε πιάτα τα ζυμαρικά μας και πασπαλίζουμε με λίγο έξτρα μαϊντανό, την παρμεζάνα και λίγο ακόμα πιπέρι.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ