Το ταξίδι ξυπνάει όλες τις αισθήσεις… 5 αισθήσεις - 5 προορισμοί!

5 τοπ προορισμοί !

1. Γεύση - Κρεολική κουζίνα

Τα φημισμένα πιάτα της Νέας Ορλεάνης

Νέα Ορλεάνη - Μέμφις - Νάσβιλ - Ατλάντα

Η Νέα Ορλεάνη φημίζεται για την κρεολική κουζίνα της, που δημιουργήθηκε από τους Κρεολί της περιοχής οι οποίοι αναφέρονται ως απόγονοι Γάλλων και Ισπανών με την προσθήκη Αφρικανών στη συνέχεια. Ένας συνδυασμός επιρροών της Καραϊβικής, της Αφρικής και της Ευρώπης  που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, καραβίδες, στρείδια, Po- Boys (σάντουιτς με ψητό μοσχάρι ή θαλασσινά), Gumbo (ρύζι στον ατμό  με μπάμιες), Crawfish Etouffe (είδος αστακού στον ατμό με ρύζι) και τα Βeignets (οι αφράτοι γαλλικοί λουκουμάδες). Η πιο χαρακτηριστική τοπική κουζίνα των ΗΠΑ που αξίζει να δοκιμάσετε.

Ο Νότος είναι γνωστός για τον πολιτισμό και την ιστορία του, έχοντας αναπτύξει τα δικά του έθιμα, μόδα, αρχιτεκτονική, μουσικά στυλ και κουζίνες, που τον έχουν διακρίνει με πολλούς τρόπους από άλλες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Για πολλά χρόνια το μπλουζ καταγραφόταν μόνο από μνήμης, ζωντανό και σε προσωπικό επίπεδο. Γεννήθηκε στο Δέλτα του βόρειου Μισισιπή μετά από τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο. Επηρεασμένο από τις αφρικανικές ρίζες του, μπαλάντες και ρυθμικούς χορούς (τα τζαμπ απ), εξελίχθηκε σταδιακά σε μουσική για έναν τραγουδιστή, που δημιουργούσε διάλογο ανάμεσα στη φωνή και την κιθάρα του, τραγουδώντας έναν στίχο και απαντώντας οργανικά. Το Νάσβιλ κατέχει επάξια τον τίτλο της "Πόλης της μουσικής" με τις μπάντες χόνκι τονκ να τζαμάρουν στο Tootsie’s Orchid Lounge, τους τραγουδοποιούς στο Bluebird Cafe και τους θρύλους της κάντρι μουσικής που ξεσηκώνουν το Grand Ole Opry. Πρόκειται για μια πόλη με ρυθμό και ζωντάνια κάθε μέρα, όλη μέρα. Αυτό το δημιουργικό πνεύμα διαχέεται και χάρη στα γκουρμέ εστιατόρια, τις γκαλερί σύγχρονης τέχνης και την ανερχόμενη σκηνή μόδας. Στη Νέα Ορλεάνη συνυπήρχαν τέσσερις διαφορετικές κουλτούρες (γαλλική, ισπανική, αφρικανική, Aϊτινή) καθώς επίσης και μειονότητες γερμανών, ιταλών και κέντρο-ευρωπαίων αποίκων καθώς και ένας αριθμός ινδιάνων της Αμερικής.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

2. Όσφρηση - Άρωμα Ανατολής στην αγορά μπαχαρικών Misir Carsιsi 

25η Μαρτίου & Καθαρά Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη

Αν θέλετε να νιώσετε αρώματα της ανατολής που "σπάνε" τη μύτη, το ιδανικό σημείο είναι το Misir Carsιsi στην Κωνσταντινούπολη που σημαίνει Αιγυπτιακή Αγορά και πρόκειται για μια τεράστια αγορά μπαχαρικών. Βρίσκεται πίσω από το Γενί Τζαμί στη συνοικία Eminönü και είναι το δεύτερο πιο διάσημο σκεπαστό παζάρι της Πόλης. Εδώ θα βρείτε όλων των ειδών τα μπαχαρικά να σκορπούν το άρωμά τους, όπως επίσης μια τεράστια ποικιλία από λουκούμια, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.

Τι είναι αυτό που τόσο μας μαγεύει σ’ αυτή την πόλη; Η φαντασμαγορική τοπογραφία, τα επιβλητικά κατάλοιπα χιλιόχρονης ιστορίας, το βάρος της μνήμης τόσων αιώνων; Τίποτε από μόνο του και όλα σε συνδυασμό. Περισσότερο όμως αυτό που μας δένει με την Πόλη είναι τα πολλά της πρόσωπα. Οι γειτονιές της, που τόσο πολύ διαφέρουν, ώστε νομίζεις πως ανήκουν σε διαφορετικές πόλεις, που τις χωρίζουν χιλιάδες μίλια αλλά και πολιτισμοί. Ο πολύχρωμος και πολύβουος συρφετός των δρόμων και των αγορών της. Τα μυστικά των ξεχασμένων σοκακιών, η απρόσμενη αλλαγή στην αρχιτεκτονική και στον πληθυσμό από τον ένα δρόμο στον άλλον. Η «Πόλη» είναι ένα καλειδοσκόπιο εικόνων ασυνάρτητων μα γοητευτικών, μια πηγή θετικής ενέργειας στην οποία θέλεις να βυθιστείς ενώ συγχρόνως μπορείς εύκολα να ξεφύγεις. Να χαθείς σε αλλοτινούς μικρόκοσμους, λησμονώντας τα άγχη και ξεπερνώντας τους ορίζοντες της μικρής, δικής σου καθημερινότητας.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

3. Όραση - Δείτε τον κόσμο αφ’ υψηλού

…από τον Πύργο Tokyo Skytree στο Τόκυο

Ιαπωνία (Τόκιο - Κιότο - Οσάκα)

Ο Tokyo Skytree που σημαίνει "Ουράνιο Δέντρο του Τόκιο",  είναι πύργος εκπομπής τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σήματος στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Φτάνοντας τα 634 μέτρα ύψος είναι ο υψηλότερος πύργος σε ολόκληρο τον κόσμο, κάτι που ήταν απαραίτητο για να μην εμποδίζεται το σήμα από τα πανύψηλα κτίρια του Τόκυο. Ο πύργος είναι προσβάσιμος στο κοινό, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να θαυμάσουν από ψηλά την πιο εντυπωσιακή θέα που κόβει την ανάσα.

Ανάμεσα στον Μάρτιο και τον Απρίλιο κάθε έτους η Ιαπωνία καλύπτεται με ένα ροζ βέλο, χάρη στα εμβληματικά για την χώρα λουλούδια της κερασιάς. Το άνθισμα των κερασιών, η περίφημη Σακούρα, σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Στο διάστημα αυτό οι κάτοικοι της χώρας γιορτάζουν το μεγαλείο της φύσης, οργανώνοντας περιπάτους και πικ νικ σε πλατείες και δημόσια πάρκα, τηρώντας την ιαπωνική παράδοση του "hanami", το οποίο κυριολεκτικά σημαίνει "κοιτάζω τα λουλούδια". Ντόπιοι και ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο απολαμβάνουν τις μαγικές εικόνες από τις ανθισμένες κερασιές - ένα μοναδικής ομορφιάς εφήμερο φαινόμενο. Η Ιαπωνία καλωσορίζει την άνοιξη με τις ανθισμένες κερασιές κι εμείς σας καλωσορίζουμε σε ένα ταξίδι γιορτής, χρωμάτων και αρωμάτων!

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

4. Ακοή - Ένα θαύμα ακουστικής και αρχιτεκτονικής

Walt Disney Concert Hall, στο Λος Άντζελες

Λος Άντελες - Λας Βέγκας - Σαν Φρανσίσκο

Οι λάτρεις της κλασικής, αλλά και σύγχρονης μουσικής, όπως και της τζαζ, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μοναδικές μουσικές συναυλίες, όπερες και θεατρικές παραστάσεις στο Walt Disney Concert Hall, στο Λος Άντζελες. Πρόκειται για ένα κτίριο με εκτυφλωτικές ανοξείδωτες επιφάνειες και ιδιόρρυθμες καμπύλες, ένα θαύμα αρχιτεκτονικής και ακουστικής, έργο του Frank Gehry. Αποτελεί την έδρα της Φιλαρμονικής του Λος Άντζελες, ενώ φιλοξενεί σημαντικούς καλλιτέχνες και ορχήστρες από όλο τον κόσμο.

Το καλύτερο πρόγραμμα της ελληνικής αγοράς!!!!!Περιλαμβάνονται εντός της τιμής!!! Εκδρομή στο Grand Canyon με την Γέφυρα Skywalk Ολοήμερη Ξενάγηση στην αχανή μεγαλούπολη του Λος Άντζελες - το μόνο γραφείο στην Ελλάδα!

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Δείτε ακόμη:Βαρσοβία - Κρακοβία: Τοπ επιλογή ταξιδιού για 25η Μαρτίου και Καθαρά Δευτέρα - 5 αξέχαστες ημέρες στην Πολωνία

5. Αφή - Αγγίζοντας την παράδοση

Στο χωριό χειροτεχνίας Soumbédioune στο Ντακάρ

Σενεγάλη (Ντακάρ - Σεντ Λουίς)

Το  χωριό Soumbédioune που βρίσκεται μέσα στην παλιά πόλη του Ντακάρ,  στη Σενεγάλη, είναι ένας από τους καλύτερους χώρους για δημιουργία και έκθεση τοπικών χειροτεχνιών. Στο χώρο δραστηριοποιούνται περίπου 2.000 τεχνίτες που κατασκευάζουν με τα χέρια τους μια τεράστια γκάμα από χειροτεχνήματα, όπως δερμάτινα είδη, είδη αγγειοπλαστικής, κοσμήματα, υφάσματα, ξυλόγλυπτα. Είναι εντυπωσιακό να θαυμάζει κανείς την τέχνη των χεριών των ντόπιων τεχνιτών και καθώς τα αγγίζει, να αγγίζει τη μεγάλη παράδοση της χώρας σε αυτόν τον τομέα.

Τα διαμάντια της Δυτικής Αφρικής

Η Σενεγάλη και η Γκάμπια δεσπόζουν στο δυτικότερο άκρο της Αφρικανικής Ηπείρου και ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη κουλτούρα τους, μείγμα της αφρικανικής παράδοσης και της αποικιακής επίδρασης. Σαβάνες στέπες, αποικιοκρατική αρχιτεκτονική συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σκηνικό το οποίο διασχίζουν τα δύο μεγάλα ποτάμια, ο Σενεγάλης και ο Γκάμπιας στα οποία οφείλουν και το όνομά τους οι δύο χώρες. Θα γνωρίσετε την πρωτεύουσα της Σενεγάλης, το Ντακάρ, μια σύγχρονη πόλη, το αποικιακό Σεν Λουί, το παραθαλάσσιο θέρετρο Σάλι, το Εθνικό Πάρκο Langue de Barbarie , αλλά και ιδιαίτερα χωριά της Σενεγάλης όπως το  Ζοάλ – Φαγιούντ και θα ξεναγηθείτε στην πρωτεύουσα της Γκάμπιας, την Μαντζούλ.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ